Zápasy
čt 24.8.2023 | Tomáš Prodělal | Foto: Genève-Servette Hockey Club

Lvy znovu vytrestala vyloučení. S Ženevou padli 3:6

Zápasové menu

A zase ta vyloučení… Hradečtí se v duelu s Ženevou trefou Petra Moravce sice dostali do vedení, jenže jim nebylo nic platné. Soupeři totiž nabídli velké množství přesilovek a ten je nemilosrdně trestal. Ve druhé třetině jednou a další tři branky přidal při vyrovnaném stavu. Za Lvy stihli ještě korigovat Aleš Jergl a David Šťastný, to však bylo od Mountfieldu vše, naopak Servette ještě zaokrouhlil své přesilovky na trojici využitých a zvítězil 6:3.

Do druhého duelu ve dvou dnech vstoupili Lvi s několika změnami. Místo mezi třemi tyčemi zaujal Jakub Soukup, pro kterého šlo o premiéru v hradeckém dresu. Radek Pilař se z útoku přesunul do obrany. Na led ve čtvrtém útoku se dostali Petr Moravec s Kryštofem Langem, naopak Radek Smoleňák s Michaelem Gasparem sledovali zápas jen z tribuny.

Petr Moravec zařídil Lvům vedení

Hradečtí začali nejlépe, jak mohli. Radovan Pavlík sebral puk v útočném pásmu a ujel do samostatného úniku. Zkusil Mayera rozhýbat blafákem do bekhendu, ale neprotlačil puk kolem betonu. Vadit mu to však nemuselo, protože situaci dobruslil Petr Moravec a ukázal, že na začátku sezony má střeleckou formu jako řemen. Hradec rázem nad švýcarským šampionem vedl – 0:1.

Pokud by někdo čekal, že následně uvidíme galapředstavení ofenzivního hokeje, spletl se. Místo toho byla k vidění velká spousta osobních soubojů. Nejvíce to na ledě vřelo po dvojitém Perretově hitu, který vyústil v přesilovku hostí z Čech. Během ní nebezpečně pálil Oliver Okuliar ze slotu, lapačka gólmana Ženevy byla však rázně proti změně stavu.

Servette vyslyšel stížnost Jakuba Soukupa na nízké vytížení a začal trávit čas v útočném pásmu, jenže defenziva Lvů svému brankáři příliš práce nenechala. Nic na tom nezměnila ani početní výhoda domácích, v té měl největší šanci paradoxně David Šťastný po Miškářově sklepnutí, posila z Mladé Boleslavi však zatím střeleckou smůlu neprolomila, a tak se šlo do kabin za stavu 0:1.

Šestigólová třetina zvrátila vývoj duelu

Do prostřední části nastoupila mnohem kousavější Ženeva a po třech minutách, kdy Lvům téměř nepůjčila touš, bylo vyrovnáno. Tanner Richard vybojoval puk na zadním mantinelu a předložil před branku Marcu-Antoinemu Pouliotovi, který bleskovým zavěšením pod břevno nedal Soukupovi šanci – 1:1. Domácí se rozjeli a za 56 vteřin už vedli. Sami Vatanen našel nahozením Marca Mirandu a jeho teč se zastavila až v síti – 2:1.

Tyto chvíle ale pomohly spíše Východočechům, kteří opět převzali otěže zápasu a hnali se za vyrovnáním, jenž skutečně přišlo. Aleš Jergl se prořítil kolem střídaček až na úroveň branky, odkud hledal Blaina, k tomu však černá pryž nedošla, jelikož ji Le Coultre kopl za svého gólmana – 2:2. Na druhé straně ukázal Maillard, že mu není cizí ani baseball, naštěstí pro Čechy nemířil přesně. To samé platilo o Lalancettově ráně na Mayera.

Klidnou část ukončil další gól Hradce. Jordann Perret zavezl do pásma podél mantinelu a předal na Davida Šťastného, který si tahem z mezikruží otevřel střelecké konto v novém klubu. Kámen ze srdce, který mu spadl, byl slyšet až pod Bílou věží – 2:3. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat. Marco Maurer dostal nabito na modrou a přes clonu svého spoluhráče srovnal za jedenadvacet vteřin krok – 3:3. A pro hosty bylo ještě hůř. V nabídnuté přesilovce se ke střele od modré odhodlal Le Coultre a Daniel Winnik změnil směr letu mimo dosah maskovaného muže v červeném – 4:3.

Ženeva si v přesilovkách došla pro výhru

Na začátku třetí periody Patrik Miškář objetím branky donutil soupeře k použití záchranné brzdy v podobě faulu, jenže k větší šanci se Východočeši nepropracovali. To Ženeva byla mnohem blíže, avšak strážce svatyně si na Winnikově úniku smlsl. Servette ale moc dlouho smutnit nemusel. V nabídnuté přesilovce dostal příliš mnoho času ve slotu Noah Rod, který si mohl se Soukupem potykat a následně přišpendlil puk do bližšího rohu – 5:3.

Nejeden fanoušek hokeje musel uznale pokyvovat po akci na druhé straně, kdy jeden z domácích proskotačil celou obranou a zakončoval mezi nohama, debutant v hradecké brance ustál. Možná trochu nervozita z možné druhé porážky v řadě v týmu zpod Bílé věže vygradovala dvojitým vyloučení a dvouminutovou dvojnásobnou početní nevýhodou. V té trojice od soutoku Labe s Orlicí dlouho odolávala nebezpečným pokusům a byla schopna se i osvobodit.

Nakonec však šestému puku v kleci nezabránila. Odražený touš sebral Sami Vatanen a posunul na čárky najetému Theodoru Lennströmovi, jehož ránu bylo možné zaregistrovat až v síti – 6:3. Lvi na tento moment reagovali dalšími dvěma vyloučeními, tentokrát už se jim však pohroma vyhnula. Oliver Okuliar mohl naopak korigovat z úniku, ale rodák z Havířova reprezentující Švýcarsko vystavil jasnou stopku. Mountfield tak v zemi helvétského kříže padl i podruhé, tentokrát 3:6. Po dni volna poté vyzve Ambri-Piottu.

Statistiky hráčů

Jméno G A B +/- TM
Jérémie Blain 0 0 0 0 0
Jan Eberle 0 0 0 0 4
Ralfs Freibergs 0 0 0 0 0
Aleš Jergl 1 0 1 0 2
Petr Kalina 0 0 0 0 0
Christophe Lalancette 0 0 0 0 0
Kryštof Lang 0 0 0 0 0
Patrik Marcel 0 0 0 0 4
Patrik Miškář 0 0 0 0 0
Petr Moravec 1 0 1 0 0
Oliver Okuliar 0 0 0 0 2
Tomáš Pavelka 0 0 0 0 0
Radovan Pavlík 0 1 1 0 0
Filip Pavlík 0 0 0 0 0
Jordann Perret 0 1 1 0 0
René Piegl 0 0 0 0 0
Radek Pilař 0 0 0 0 0
David Šťastný 1 0 1 0 0
Alex Tamáši 0 0 0 0 0
Marek Zachar 0 0 0 0 4

Statistiky brankářů

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp A TM
Jakub Soukup 60 6 6 0 0,00 0 0

Ohlasy k utkání