Ohlasy k zápasu
čt 24.8.2023 | Jan Brůna, Daniel Krátký | Foto: Genève-Servette Hockey Club

Přesilovka Ženevy 5 na 3? Kolotoč, ví debutant Jakub Soukup

První zápas za klub je velký moment pro každého hráče. Jakub Soukup si svou premiéru v hradeckých barvách odbyl na ledě Ženevy v přípravném utkání na novou sezonu. Mountfield ještě v polovině duelu vedl, pak ale zafungovaly přesilovky týmu ze Švýcarska a byla z toho prohra 3:6. Jak se rodák z Mostu dívá na svůj debut? A co je na programu před pokračováním turnaje?

Jakube, odchytal jste první zápas v hradeckém dresu. Jaké to bylo?
Užil jsem si to. Všichni mi říkali, že si to mám užít, když hrajeme proti jednomu z nejlepších týmů v Evropě. Ženeva minulý rok vyhrála švýcarskou ligu, ti hráči jsou jedni z nejlepších a mají tam spoustu zajímavých jmen. Těšil jsem se a sám jsem si to asi i užil. Bylo to ale těžké, opět jsme měli moc vyloučených na to, abychom mohli uspět.

Připravoval jste se na svůj debut nějak jinak než na obvyklé utkání?
Určitě to nebylo nějaké speciální, mají spoustu kvalitních hráčů na to, abych se na ně připravoval jednotlivě. Měl jsem jako vždy klasickou přípravu před zápasem. Viděl jsem jen, jak hrají přesilovku, a to bylo všechno.

Přesto vám dojem zřejmě kazí šest obdržených branek…
Přesně tak. Může to vypadat jako hodně gólů, ale když to řeknu blbě, nemám z toho až tak špatný pocit. Myslím si, že měli i další šance, ale rozhodly přesilovky. Je těžké je ubránit proti takovému soupeři. Takhle bych to shrnul, byl to těžký zápas.

„Měl jsem radost, když jsem dostal pozvánku.“

#1 Jakub Soukup (o turnaji ve Švýcarsku)

Vyčítáte si osobně některé inkasování?
Když se na to bude koukat někdo z tribuny, kdo úplně nerozumí gólmanskému řemeslu, asi řekne, že se nedalo nic dělat. Ale jak se říká, každý gól se dá nějakým způsobem chytit. Až se na to podívám, asi si řeknu, že jsem mohl udělat něco jinak. Asi tam nebyl žádný, který by šel vyloženě za mnou.

Zmínil jste přesilové hry soupeře. V čem bylo náročné jejich bránění?
Bylo to hrozně těžké, opravdu na to mají šikovné hráče, jako je Filppula, na modré Vatanen nebo Manninen. Rozhodly zápas, ta přesilovka pět na tři byl už úplný kolotoč.

Co pro vás znamená možnost odcestovat s Hradcem na turnaj do Švýcarska?
Měl jsem radost, když jsem dostal pozvánku. Být tady s kluky na takhle prestižním turnaji je pro mě radost. Jsem určitě rád a užívám si to. Hodně se bavím s Kivim (Henri Kiviahem), máme spolu super vztah. V pátek pojedeme s týmem podívat se na nějakou horu nebo k jezeru. To bude taky zajímavé a myslím, že to stmelí partu. Budeme spolu a užijeme si to.