Žáci
st 19.10.2016 | Radek Kozel, Jan Vavřina

1. třída pracuje pod koučem Patrikem Stehnem a patronem Bedřichem Köhlerem

Třebaže na ně není upřena taková pozornost, dost možná pod Bílou věží vyrůstá nový reprezentant či budoucí modla hradeckého hokeje. To vše ukáže až čas, avšak jedno je jisté. Hokejisty 1. třídy má na starost hlavní trenér Patrik Stehno, na vše pak zodpovědně dohlíží patron Bedřich Köhler. Jak tedy sezóna hráčů narozených v roce 2010 probíhá?

Bedřich Köhler: Děti tréninky baví, o to jde v první řadě

Jakou úlohu hráč hradeckého A-týmu u hokejových nadějí má? „S hráči chodím na led, ale s tím, že je tam dalších dva až pět trenérů, takže jsem jen další v pořadí. Když vidím, že někdo dělá něco špatně, tak se snažím dětem poradit,“ uvádí na pravou míru svůj význam v roli patrona Bedřich Köhler.

Hradecká devítka má tak dokonalý přehled i o prvních hokejových krůčcích svého syna Alexe, jenž je členem týmu 1. třídy. „K hokeji syna natáhlo to, že jsem ho bral do kabiny a že chodí na zápasy. Nějakým způsobem je to pro něj zajímavé, ale jestli jednou bude hrát hokej, na to odpovědět nedokážu. Chci, aby do nějaké 4. třídy dělal další věci, věnoval se sezónním sportům. V létě ať hraje fotbal nebo basketbal a v zimě pak hokej. Třeba teď chodí na lezeckou stěnu, takže ať si vyzkouší všechno. Pro mě za mě ať hraje na kytaru,“ měl by radost i z muzikanta v rodině pyšný usmívající se otec.

Jelikož kariéra profesionálního hokejisty nemůže trvat věčně, je otázkou, jakým směrem se budou ubírat kroky jednatřicetiletého hráče poté, co pověsí brusle na hřebík. „Přiznám se, že už jsem o tom uvažoval. Já jsem spíše v kategorii trenérů, kteří pracují s malými dětmi. Ve starších kategoriích už je vyšší tlak ze strany rodičů a i důraz na výsledky je větší. Kdybych si to měl představit, tak bych se viděl jako trenér u dětí do nějaké čtvrté třídy,“ zamýšlí se nad budoucí kariérou trenéra urostlý útočník.

V roli patrona mládeže může Bedřich Köhler sbírat první zkušenosti z tréninků těch nejmenších. Jak tedy vidí práci celého realizačního týmu vedeného trenérem Patrikem Stehnem? „Líbí se mi, jak to Patrik Stehno s ostatními trenéry dělá. Děti to baví, o což jde v první řadě!“ vyzdvihuje hokejista piplavou práci trenérů.

A jak zkušený hráč vzpomíná na své vlastní hokejové začátky a má na ně i nějaké památky? „Měli jsme doma nějaká videa, možná to má mamka ještě někde schované. Že bych na to koukal, to ne, ale někdy si určitě vzpomenu. Asi tak jako každé jiné dítě, i já jsem začal chodit do školičky bruslení, poté přišla hokejová škola a pak už to šlo dál a dál,“ vybavuje si start své hokejové kariéry patron 1. třídy.

Patrik Stehno: Patroni mládeže? Skvělé, že zde tato možnost je

Jelikož se vedení Mountfieldu nesoustředí pouze na výsledky A-mužstva, ale myslí i na budoucnost, pracuje soustavně i s mládeží, včetně těch nejmenších. Kvalitu práce oproti loňské sezóně má pozvednout mimo jiné i to, že hráči 1. třídy trénují častěji. Týdenní náplň čtyř tréninkových jednotek dává větší manévrovací možnosti rodičům, kdy ne všechny děti dochází na veškeré tréninky.

Představujeme mládež & patrony
Junioři & Jaroslav Pavelka

Starší dorost & Jaroslav Kudrna

Mladší dorost & Rudolf Červený

8. třída & Josef Marha

7. třída & Ondřej Kacetl

6. třída & Martin Pláněk

5. třída & Jiří Šimánek

4. třída & Rastislav Dej

3. třída & René Vydarený

2. třída & Zdeněk Čáp

» 1. třída & Bedřich Köhler «

Základna & Stanislav Dietz

Velkou novinkou je, že hokejisté 1. třídy narození v roce 2010 hrají soutěž s ročníky 2009. Zhruba jedenkrát za měsíc tak svěřenci Patrika Stehna sehrají utkání se staršími hokejisty. Stálicí pak zůstává účast týmu v Libereckém poháru, kdy ve společnosti týmů Mladé Boleslavi, pražské Sparty a pořadatelského Liberce sehrají mladé naděje kvalitní turnaje v každém ze zúčastněných měst.

O tom, že mladíci raději hrají zápasy, než trénují, nemůže být pochyb. Jak se ale na možnost startovat na turnaji dívá trenér Patrik Stehno? „Tahle soutěž je úplně skvělá! Spousta dětí dostane možnost si zahrát, což se mi libí. Spolupráce s ostatními týmy navíc byla vždycky velice dobrá, takže to celé funguje, dodržují se pravidla a zahrají si všechny děti,“ sdílí nadšení se svými ovečkami mladý kouč.

O své úloze v pozici patrona již Bedřich Köhler hovořil, ale jak ji vnímá samotný lodivod střídačky 1. třídy? „Béďa má v ročníku 2010 syna Alexe, takže dochází na skoro všechny tréninky, do kterých se i zapojuje. Pomáhá nám s dětičkami, pro které jsou to první krůčky na ledě. Děti jsou rády, že takový hráč, kterého vidí večer na hokeji, s nimi chodí pravidelně na tréninky. Je skvělé, že zde tato možnost je,“ kvituje přítomnost člena A-týmu na trénincích Patrik Stehno.