Aktuální zprávy z klubu
ne 19.6.2022 | Pavel Tureček, Jan Vavřina

Hradecká historie: Od pěstování hockeye až na čelo extraligy

Už jen tři kompletní sezóny odehrají hradečtí hokejisté, než se na počátku roku 2026 bude pod Bílou věží slavit výročí 100 let kanadského hokeje ve věnném městě. Už samotná blížící se stovka je důvodem k zastavení se, k důkladnému zmapování toho, co se za tu dobu v hradeckém hokeji i v samotném Salonu republiky událo. Desetidílný seriál, který bude v nadcházejícím období vycházet pravidelně každou středu a neděli, odstartuje předmluvou. Kam se lední hokej na soutoku Labe s Orlicí za téměř 100 let posunul?

V prosinci 1925 přichází novinová výzva k „pěstování hockeye kanadského“. Tuto informaci, následný lednový zápas v Pardubicích mezi SK Slavia Praha a BK Mladá Boleslav a vznik Bruslařského klubu Hradec Králové lze považovat za počátek kanadského hokeje ve městě, byť prvé zápasy v bandy hokeji na ledě jsou zmapovány už o deset let dříve.


Leden 1930: Jeden z prvních podrobnějších novinových
referátů o zápase v kanadském hokeji v Hradci Králové.
Zdroj: Osvěta lidu

Zhruba v době, kdy se začal rodit hradecký hokej, začala i stavba dnešní Fakultní nemocnice. Z ní je dnes obrovitý kolos, ač šlo tenkrát o skromný soubor budov na okraji města. I hradecký hokej si své postavení musel postupně vydobýt. Sílil, ale měl i potíže. Zpočátku jej pronásledovaly výkyvy počasí. Nebylo výjimkou, že v zimě přišlo jen pár mrazivých nocí. Mnohdy se celé dny kropilo kluziště či se čekalo na dostatečně tlustý led na rybníce, a pak bylo klidně za pár hodin po všem. Ani to naštěstí hokejové nadšence neodradilo.

Vždyť zhruba v době druhé světové války se hokej na území Hradce Králové pěstoval takřka v desítce klubů. V jednu chvíli dokonce jen jediná branka chyběla k postupu do nejvyšší soutěže. Ale o tom až později....

V rámci poválečného nadšení snili nejen hokejisté, ale i krasobruslaři a další pohybuchtiví občané města pod Bílou věží o umělém ledě. Na zimní stadión se vybíralo ve sbírkách, nakonec se jej podařilo dokončit až v roce 1957.

To už byli v první lize hradečtí fotbalisté, kteří v roce 1960 vybojovali na slavném hřišti nedaleko zimního stadionu mistrovský titul a v Poháru mistrů si zahráli na novém malšovickém Všesportovním stadionu proti Panathinaikosu Atény. A pak v Praze i proti Barceloně.

Hokej ale stále zůstával ve stínu fotbalu. Ostatně bez umělého ledu mohli stěží hradečtí hokejisté uvažovat o větších úspěších. Po vybudování zimního stadiónu se Spartak usadil ve druhé lize a dvakrát si v závěru šedesátých let minulého století zahrál ještě na nezastřešeném stadionu kvalifikaci o postup mezi ligovou elitu. O dekádu později přišel sestup až do třetí nejvyšší soutěže, která se hrála už pod střechou. Pak se už pod názvem Stadión usadili červenožlutí zpět ve druhé nejvyšší soutěži.

I v Hradci Králové se začínalo na ledě s bandy hokejkou. Zde fotbalisté Sportovního klubu vyjeli k zápasu do Dvora Králové

Společensky turbulentní „devadesátky“ měly patřičnou dynamiku i v hokeji. Na jaře 1993 přišel historický postup mezi českou elitu. Poté ale následovaly v rychlém sledu dva sestupy a v jednu chvíli to vypadalo na pád do krajského přeboru, neřkuli na konec mužského hokeje ve městě. V novém miléniu se ale klub znovu stal tradiční součástí druhé nejvyšší soutěže. Od roku 2013 se v Hradci hraje extraliga a klub s téměř stoletými kořeny aktuálně zažívá svou největší slávu. V tuzemsku i zahraničí.

V následujících týdnech bude na webových stránkách představena klubová historie podrobněji. A u příležitosti 100 let hokeje v Hradci Králové budou přichystány další mnohá překvapení. Na ně si však fanoušci musí ještě nějaký čas počkat, konkrétně do ročníku 2025/26.


Pokud i vy patříte mezi pamětníky či milovníky hradecké hokejové historie, anebo máte zajímavé historické materiály, redakce bude ráda za jejich poskytnutí. Pro více informací napište prosím na redakce@mountfieldhk.cz


Další díl seriálu o historii hradeckého hokeje:

  • předmluva | 19. 6. 2022 | Od pěstování hockeye až na čelo extraligy
  • 1. díl | 22. 6. 2022 | Nejdřív bandyhokej, pak těsně před branou ligy