Aktuální zprávy z klubu
čt 14.7.2022 | Adam Kodet

Hradečtí kapitáni: Kdo nastupoval v extralize s céčkem na prsou?

Dvanáct. To je počet hráčů, kteří v královéhradecké extraligové historii na dresu nesli do zápasu kapitánské céčko. Někteří jen jako záskok, někteří dlouhodobě. Role kapitána je v každém kolektivním sportu velmi specifická, a tak si společně pojďme shrnout všechny ty, kteří z této pozice Hradec v extralize vedli.

Historicky první kapitán

Prvním hráčem, který vedl tehdejší Stadion Hradec Králové do extraligové bitvy v této roli byl Jiří Ševčík. Poprvé tomu bylo 14. září 1993 na Kladně, na první výhru si musel tento defenzivně laděný bek počkat do pátého kola. Nyní pětapadesátiletý obránce tak bude navždy v historii hradeckého hokeje zapsán jako první kapitán, který Lvy dotáhl k vítězství. Bylo to proti Jindřichovu Hradci v poměru 2:1, utkání sledovalo 6000 nadšených diváků.

Nezdolný zadák v sezóně 1993/94 vynechal jen dva zápasy, celkem jako kapitán odehrál 46 utkání s bilancí 11 výher, 10 remíz a 21 porážek. Svůj jediný gól za Hradec v extralize vstřelil 7. ledna při domácí výhře 5:3 proti Plzni. Za Východočechy však předtím nastupoval v sedmi sezónách, včetně ročníku 1992/93, kdy jako semifinalisté 1. NHL automaticky postoupili do nově vzniklé nejvyšší české soutěže. Už tehdy zastával Ševčík roli kapitána, po sestupu odehrál v Hradci ještě dva roky. Zbytek kariéry pak strávil převážně v Třebíči.

Nová éra, nový vedoucí kabiny

Když po různých zvratech a veletočích bylo v létě 2013 jasné, že Hradec bude po letech znovu extraligový, bylo samozřejmě třeba zvolit adekvátního kapitána. Tím se stal dle očekávání matador Jiří Šimánek, který rok předtím v kádru Českých Budějovic tuto roli již plnil. Měl přetěžký úkol – jako tvář týmu v novém městě a cizím prostředí ukázat, že celek bez výraznějších hvězd má charakter a potenciál. A také přesvědčit hradecké příznivce, že tomuto mančaftu se vyplatí fandit. A to se povedlo.

Jiří Šimánek jako první kapitán Mountfieldu HK v prvním zápase na Spartě | foto: Stanislav Souček

Nově vzniklý subjekt Mountfield HK hned v prvním domácím představení otočil proti Třinci utkání z 0:2 na 3:2, strhnul fanoušky na svou stranu a famózní obrat započal první domácí brankou Mountfieldu HK v historii právě jeho nový kapitán. Byl ukázkovým lídrem, nasázel v základní části 25 gólů, což až do letošního počinu Ahtiho Oksanena žádný jiný hráč Hradce nedokázal. Lajna Kudrna-Mertl-Šimánek naháněla soupeřům hrůzu a takto zásadní a produktivní formace od té doby v Mountfieldu nikdy složena nebyla.

U fanoušků populární „Šimi“ odehrál jako kapitán celkem 121 duelů s bilancí 44+47, jeho éra skončila 29.11. 2015. Tehdy proběhla v Hradci kromě výměny trenérů i výměna kapitána, tuto roli na bedra vzal René Vydarený, který s céčkem ročník dohrál. 3. března 2017 řekl Šimánek své poslední gólové slovo jakožto zaskakující hradecký kapitán, když doma propálil Tomáše Krále a odstartoval vítězství proti Chomutovu.

Donedávna nejdéle sloužící kápo

Pokud bychom analyzovali nejzásadnější přestupy v hradecké extraligové historii, příchod Jaroslava Bednáře by asi u mnohých expertů byl na prvním místě. Vynikající tvůrce hry přišel do Hradce jako mistr Česka, Švýcarska i Ruska a měl dotáhnout ambiciózní tým až do finále. Hráč jeho kalibru do té doby na Východě Čech nebyl. Poprvé dostal na dres céčko 20. září 2015, kdy na sedm zápasů zaskakoval za zraněného Šimánka. Při tomto dočasném kapitánství nastřádal šest asistencí, pomohl však jen ke dvěma výhrám.

Získané body jako kapitán Hradce v extralize:

  • 1. Jaroslav Bednář – 119 (34+85)
  • 2. Radek Smoleňák – 112 (61+51)
  • 3. Jiří Šimánek – 91 (44+47)
  • 4. Petr Koukal – 8 (3+5)
  • 5. René Vydarený – 7 (2+5)

Natrvalo byl určen lídrem týmu od sezóny 2016/17, která je dosud nejúspěšnějším ročníkem v historii hradeckého hokeje. Odchovanec pražské Slavie dotáhl jako neproduktivnější hráč s 47 body svůj tým ke čtvrtému místu po základní části. Pod jeho vedením Mountfield lehce přešel přes Litvínov a v semifinále předvedl památnou sérii proti Kometě. Za stavu 1:2 po debaklu v Brně 0:8 namotivoval tým tak, že druhý den vyhrál 1:0 na nájezdy. Brňané ale přeci jen sérii zvrátili na svou stranu po dalších dvou těsných výsledcích a Hradec se musel spokojit s bronzem.

Ještě donedávna nejproduktivnější hráč hradecké historie pak plnil roli kapitána i ve své poslední kariérní sezóně mezi elitou. Jako kapitán se stal nejstarším hráčem v extraligové historii, který vstřelil hattrick, a i podruhé dotáhl tým do semifinále, kde Hradec podlehl pozdějšímu mistrovi z Třince. Své poslední utkání jako hradecký kapitán 4.4.2018 ozdobil asistencí na vyrovnávací gól, pak se s nejvyšší soutěží rozloučil. 140 zápasů s céčkem na dresu znamenalo post dosud nejdéle sloužícího kapitána, který byl orámován 34 góly a 85 nahrávkami. V uplynulém ročníku bylo ale třeba předat žezlo i korunu dál.

Nový hradecký rekordman

Právě tuto hodnotu totiž v pátek 10. prosince překonal Radek Smoleňák. Ten do Hradce přišel s vizitkou světoběžníka a cestovatele a málokdo doufal, že na Východě Čech vydrží tak dlouho, zapustí kořeny, přivede na svět potomky a stane se vůdčí a zásadní osobností celého týmu. Věčný vtipálek, ale taky ukázkový lídr převzal oficiálně kapitánské céčko 14. září 2019 odehrál s ním tři sezóny v řadě a nic nenasvědčuje tomu, že by tato séria měla končit.

Radek Smoleňák ve svém prvním zápase jako kapitán Hradce v září 2019 | foto: Stanislav Souček

Populární „Smoli“ v prvních dvou kapitánských letech stejně jako jeho předchůdce dvakrát ovládl týmové bodování. Pod jeho vedením zažil Mountfield parádní jízdu hokejovou Evropou, kterou zakončilo až grandiózní domácí finále Champions Hockey League proti Frölundě. Za uplynulých 172 extraligových zápasů jakožto kapitán do sítě soupeřů poslal 61 branek a přidal 51 asistencí. Duelem proti Spartě 10. prosince se stal hráčem s nejvíce starty s kapitánským céčkem v hradecké extraligové historii, kterých má na kontě už 172. A není bez zajímavosti, že jako správný kapitán za poslední tři ročníky vynechal pouhé dva zápasy!

Záskoky a náhradníci

Že vám v dosavadním výčtu ještě pár jmen chybí? Připomeňme si tedy i zbylé hráče, kteří alespoň jednou naskočili do zápasu v dresu vyzdobeným velkým „C“. Na dvě utkání sezóny 1993/94 Jiří Ševčík vypadl ze sestavy a céčko muselo být přišito na hruď někomu jinému. Zodpovědnost na sebe vzal Patrik Martinec, který v listopadu 1993 odehrál s céčkem dvě utkání a ani v jednom Stadion neprohrál. Do tabulky produktivity se sice nezapsal, ale výhra proti Vítkovicím a remíza v Českých Budějovicích, které shodou okolností loni trénoval, se rozhodně počítaly.

Již zmíněný René Vydarený převzal kapitánské céčko po Jiřím Šimánkovi, ale i vinou zranění na konci sezóny stihl jen 19 zápasů. 5 jich přidal na přelomu let 2013 a 2014 při absenci Šimánka, na dva zápasy jako kapitán zaskakoval v prosinci 2017 a lednu 2018. Celkem „odkapitánoval“ 27 duelů. Petr Koukal začal jako kapitán ročník 2018/19, ale po 15 zápasech a incidentu v zápase se Spartou byl céčka zbaven. To připadlo Dominiku Graňákovi, který v této roli vydržel 41 zápasů až do konce ročníku. Koukal nesl céčko už předtím, třikrát zaskakoval na konci sezóny 2017/18, stejně jako dvakrát na konci ročníku 2020/21.

Jediný zápas Bedřicha Köhlera s kapitánských céčkem v listopadu 2017 v Pardubicích | foto: Stanislav Souček

Pětkrát vedl svůj tým jako zaskakující kapitán i Roman Kukumberg, na přelomu února a března 2015. V pěti duelech zapsal dvě asistence. Dvakrát oblékl kapitánský dres i odchovanec Jaroslav Kudrna, který s céčkem režíroval dvěma body výhru nad Třincem a podruhé jako kapitán nahrál na vyrovnávací gól v Boleslavi při power-play. 4. ledna 2015 zastal jedinkrát roli vůdce týmu Tomáš Mertl, který se třemi asistencemi podílel na demolici Mladé Boleslavi 9:2. Posledním hráčem s kapitánským céčkem na hradeckém dresu se stal Bedřich Köhler, který takto odehrál derby v Pardubicích v listopadu 2017.

Série článků o hradeckých kapitánech bude pokračovat během léta rozhovory s vybranými veliteli hradecké kabiny.

Odehrané zápasy jako kapitán Hradce v extralize:

  • 1. Radek Smoleňák – 172
  • 2. Jaroslav Bednář – 140
  • 3. Jiří Šimánek – 121
  • 4. Jiří Ševčík – 46
  • 5. Dominik Graňák – 41
  • 6. René Vydarený – 27
  • 7. Petr Koukal – 20
  • 8. Roman Kukumberg – 5
  • 9. Patrik Martinec – 2
  • 10. Jaroslav Kudrna – 2
  • 11. Tomáš Mertl – 1
  • 12. Bedřich Köhler – 1