Žáci
po 24.9.2018 | Petr Šatalík

Týden hokeje znovu zavítal do Hradce Králové, zúčastnilo se ho přes 90 dětí

Také ve městě pod Bílou věží se myslí na výchovu mladých hokejistů. Pro nábor těch úplně nejmenších je speciálně určena akce Pojď hrát hokej, která proběhla v ČPP Aréně ve čtvrtek 20. září. Děti si mohly vyzkoušet hráčskou výstroj, zatrénovat si v tělocvičně, ale hlavně se dostaly na ledovou plochu, kde za asistence trenérů, juniorů i hráčů hlavního týmu Mountfieldu HK udělaly své první bruslařské krůčky.

Událost Pojď hrát hokej podporovaná Českým svazem ledního hokeje se na soutoku Labe a Orlice skutečně vydařila. Zimní stadion v Hradci Králové navštívilo devět desítek mladých zájemců o bruslení i hokej za doprovodu rodičů. Setkat se zde mohly nejen se svými idoly z hlavního mužstva, ale také například s maskoty Mountym a Pukem, kteří šířili dobrou náladu.

Vrchním organizátorem akce byl za Hradec Králové trenér základny Patrik Stehno, jenž byl spokojen s hojnou účastí. „Mně se to tu celé strašně líbí, je to úplně super. Dosáhli jsme čísla, která jsme očekávali nebo si ho alespoň v hloubi duše přáli, takže akce splnila účel, který jsme chtěli. Říkal jsem si, že 70 dětí by bylo super, my to dostali přes 90, takže paráda,“ tetelil se mladý kouč.

A jak vůbec proces se získáváním mladých talentů pokračuje? Některé děti zůstanou, několik jich ale taky odejde. „Přibližně polovina z nich s námi zůstane nastálo, jsou to ti, kteří s námi pokračují celou dobu. A druhá polovina se trochu točí, střídá se to, někdo chodí častěji, hodně se to mění. Ale zhruba polovina chodí pravidelně,“ vypočítává trenér nejmladších kategorií Hradce Králové.

Patrik Stehno: Chceme, aby se děti smály

Idea tohoto programu si určitě musela najít cestu hlavně ke koučům. A patrný musel být i návrat extraligy do města. „Za tu dobu, co to tu děláme, se povedlo dostat do hlav trenérů myšlenku, že tohle je základ, a pokud toto mít nebudeme, klub do budoucna lépe fungovat nebude. Takže i z naší strany je vidět velký zájem. V sezóně 2013/14 nastal obrovský zlom, nábory se úplně změnily, jinak se pracuje. Samozřejmě máme i větší podporu města, klubu, svazu. Můžeme tady mít víc pomůcek, hraček pro děti a dělat víc podobných akcí,“ kvituje lodivod přípravky Lvů.

Klíčový a nepostradatelný je rovněž přístup rodičů, o jehož ideální podobě se vedou diskuze. „Důležité je netlačit na děti, zmiňoval jsem to už mnohokrát předtím, když sem dítě přijde a bude rádo, že se válí s balónky na ledě a hodinu tu proválí, tak ho nechat, hlavně že se směje. Bruslit se naučí časem, ale teď je tu poprvé, podruhé či potřetí a my nechceme, aby děti brečely, ale aby se smály, a to je základ. Takže netlačit na ně, nechat je, ať se baví,“ nabádá trenér Patrik Stehno.

Na závěr je nutno akci skutečně ocenit a uvědomit si důležitost sportovní výchovy dětí. Nelze si přát nic jiného, než aby takových událostí přibývalo a chodilo na ně co nejvíce mladých nadšenců, kteří se budou bavit hrou, skrz niž budou rozvíjet své schopnosti.

Fotogalerie