Akademie ČH
st 5.12.2018 | Jan Karel, Jan Vavřina

Petr Luštinec o dorostu: Postoupili jsme, úkol ale splněn není

První kapitola dorostenecké sezóny už sice vyčerpala všechny zápasy, na řadě je ale druhá, a pro mládežníky podobně důležitá – nadstavba. Minulý víkend uzavřel dorost své působení v základní skupině, kde skončil se ziskem 43 bodů na 4. místě. To zajišťuje postup do vrchní skupiny nadstavby, jejíž start je naplánován na tento týden. O dosavadních výsledcích a předvedených výkonech borců promluvil kouč hradeckého dorostu Petr Luštinec.

Na svůj pomyslný lístek napsali Hradečtí celkově 18 zápasů, z nichž bylo 11 vítězství a 7 porážek. Za zmínku stojí slušné skóre hradeckých mladíků, kteří soupeřům nasázeli téměř dvakrát více branek, než sami inkasovali (77:38, s nadstavbou pak 87:44). Hradec si tak odškrtl jeden z pomyslných cílů, a trenérský tým tak může být částečně spokojený. „Je to dílčí úspěch, který si celá šatna přála na počátku soutěže, ale splněný úkol to ještě zdaleka není. Povedlo se nám postoupit ze čtvrtého místa, což sice není tak oslnivý výsledek jako loni, když jsme základní skupinu vyhráli, ale žádný zápas jsme neprohráli větším gólovým rozdílem, a to se taky počítá. Důležité bylo, že jsme neprohrávali více zápasů za sebou a vždy se z prohry rychle oklepali,“ komentuje postup do nadstavby Petr Luštinec.

Hlavní zbraní bylo pro dorost Mountfieldu domácí kluziště, kde z 9 zápasů zvládl 7 z nich úspěšně. V tabulce zisku bodů na domácí půdě se umístil na druhém místě. V ČPP Aréně ho přehrály jen týmy Pardubic a Komety, které nakonec skončily před hradeckými dorostenci i v celkové tabulce. „Musím říct, že doma se nám docela dařilo. Vozili jsme ale i body z venkovních stadionů, jako třeba z Budějovic nebo z Liberce, což pro nás byly dost důležité body. Jediný mančaft, se kterým jsme nebodovali, byla Kometa Brno, která byla nad naše síly. Myslím, že přesně takoví soupeři nás nyní čekají v nadstavbě,“ mluví o výkonech hradecký kouč.

Konec základní části byl poměrně vyrovnaný, čtvrté, tedy poslední postupové, místo však nakonec Hradeckým neuniklo. „Ke konci základní části jsme měli ještě mírné obavy, jestli se tam vůbec dostaneme, když se na nás dotahovaly hlavně Jihlava s Havlíčkovým Brodem. Poté jsme naštěstí zvládli důležitá utkání v náš prospěch, a zajistili si tak předčasně postup. V posledním zápase mě však mrzí prohra na domácím ledě s Pardubicemi. Derby se nám vůbec nepovedlo, a to by se nám nemělo stávat,“ říká zkušený lodivod.

„V nadstavbě uspějeme jedině týmovostí a jako parta.“

Petr Luštinec (o další části sezóny)

Z celkově šestnácti odehraných nadstavbových částí se mladým Lvům podařilo deset z nich získat na svou stranu a přibrat bonusový bod. Naopak v šesti případech odcházeli Východočeši ochuzeni. „Jak to tak v hokeji bývá, někdy se nám dařilo méně a někdy více. Důležité ale určitě bylo, že jsme poctivou řádku bodů získali. Myslím si, že to zároveň bylo dobré pro mladé naděje, kterým se v zápase dařilo a které chceme někam posouvat,“ prozrazuje strategii z bitev o bonusové body parťák Martina Štohanzla.

Jaká by Petr Luštinec z první části sezóny vypíchnout pozitiva a naopak negativa? „Individuální pozitivum je v letošní sezóně určitě Šimon Marha, který se celou dobu pohyboval na špici v kanadském bodování. Na druhou stranu musíme dát do kupy partu, abychom táhli za jeden provaz a nespoléhali se jen na individuality, protože v nadstavbě uspějeme jedině týmovostí a jako parta,“ promlouvá o plánech trenér dorostu.

Nadstavba se rychle blíží a o kvalitní soupeře nebude nouze. Všechny zápasy budou velmi náročné a mladí Lvi si budou muset zvyknout na velkou konkurenci, rychlejší tempo a neznámé soupeře. „Pro nás to bude velká neznámá. Známe Plzeň, se kterou jsme loni hráli finále, jinak týmy jako Slavie, Kladno a Litvínov moc neznáme. Na tyhle zápasy se já osobně a myslím, že i kluci, hodně těšíme. Tyhle bitvy nás pořádně prověří a ukáží, na co mužstvo má. Budeme bojovat o co nejlepší umístění do play off. Zkrátka se budeme snažit dostat co nejvýše,“ dodává závěrem Petr Luštinec.

Rozpis zápasů dorostu Mountfieldu HK v nadstavbě


19. kolo, čt 6.12.2018
HC Škoda Plzeň Plzeň - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
20. kolo, so 8.12.2018
Mountfield HK Mountfield HK - Rytíři Kladno Kladno
12:00
22. kolo, čt 13.12.2018
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
 
21. kolo, so 15.12.2018
HC Slavia Praha Slavia Praha - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
23. kolo, so 29.12.2018
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov
 
24. kolo, so 5.1.2019
HC Verva Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
25. kolo, čt 10.1.2019
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
 
26. kolo, so 12.1.2019
Rytíři Kladno Kladno - Mountfield HK Mountfield HK
 
27. kolo, čt 17.1.2019
Mountfield HK Mountfield HK - HC Slavia Praha Slavia Praha
 
28. kolo, so 19.1.2019
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
 
29. kolo, čt 31.1.2019
HC Škoda Plzeň Plzeň - Mountfield HK Mountfield HK
 
30. kolo, so 2.2.2019
Mountfield HK Mountfield HK - Rytíři Kladno Kladno
 
31. kolo, čt 14.2.2019
HC Slavia Praha Slavia Praha - Mountfield HK Mountfield HK
 
32. kolo, čt 21.2.2019
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
 
33. kolo, so 23.2.2019
HC Verva Litvínov Litvínov - Mountfield HK Mountfield HK
16:30
34. kolo, čt 28.2.2019
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
 
35. kolo, so 2.3.2019
Rytíři Kladno Kladno - Mountfield HK Mountfield HK
 
36. kolo, čt 7.3.2019
Mountfield HK Mountfield HK - HC Slavia Praha Slavia Praha
 
37. kolo, so 9.3.2019
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
 
38. kolo, čt 14.3.2019
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov