Rozhovory
ne 12.5.2019 | Adam Kodet, Marek Hedbávný | Foto: Vladimír Koča

Skromný Filip Hronek: Pocity jsou super, ale je to jen začátek

Český národní tým zvládl úspěšně i své druhé vystoupení na letošním světovém šampionátu. Na suverénním triumfu v poměru 7:2 měl doslova lví podíl Filip Hronek, který byl na ledě u pěti branek svého týmu. Dvě sám dal, na jednu přihrál a jednu svým skvělým pohybem připravil. Hradecký odchovanec roste každým zápasem a stává se klíčovou osobností české reprezentace. Ve svém hodnocení ale zůstává nohama na zemi.

Přihrávka na modrou, střela a gól. Tento scénář se v úvodních sedmi minutách opakoval dvakrát a v obou případech se z branky radoval Filip Hronek. Z jeho slov je ale patrné, že si cení zejména týmového úspěchu. „Hlavně, že jsme vyhráli. Jsem rád, že mi to tam padlo a že jsem mohl týmu pomoct k vítězství.“ První zásah přišel po šťastném odrazu od brusle, ten druhý už ale byla výstavní rána přímo do vinglu. „Měl jsem štěstí, že to tam propadlo. Voras (Jakub Voráček) mi to dal dobře nahoru na první a já už jsem pak jen vystřelil. Podruhé jsem to dostal zase od Kubaldy (Dominika Kubalíka) dobře na střelu z první a trefil jsem to,“ popisuje oba své zářezy.

Pětibrankový rozdíl by sice mohl indikovat jednoznačnou dominanci hráčů se lvem na prsou, jednadvacetiletý bek však namítá, že rozhodně nešlo o procházku růžovým sadem. „Jsme rádi za vítězství, ač výsledek byl 7:2, tak to pro nás vůbec nebyl jednoduchý zápas,“ uznává kvality soupeře. Ráz utkání předznamenaly rychlé branky, které národní tým znatelně uklidnily. „Určitě to bylo lepší, než potom bušit do plných. Čím déle by byl stav 0:0, típ líp pro Nory,“ potvrzuje, že s houževnatými seveřany není radno hrát nerozhodně do posledních minut.

Češi odehráli druhý zápas ve dvou dnech, což se mohlo v utkání s Norskem projevit. Člen první obranné řady však nepřipouští, že by hráčům chyběly síly. „Myslím, že jsme to zvládli docela dobře. Měli jsme dobrý pohyb, dobře jsme na soupeře nastoupili a naštěstí nám tam hned na začátku napadaly góly,“ chválí své spoluhráče. Těm vyšel začátek turnaje náramně a v prvních dvou duelech byli až nezvykle produktivní. „Jsme rádi, že nám to tam padá. Pocity jsou zatím super, ale je to teprve začátek. Musíme se dobře připravit na další zápasy a makat takhle pořád,“ burcuje před dalším průběhem šampionátu.

Z osobního hlediska může být zadák s číslem 17 zatím nadmíru spokojený. V jednom zápase totiž dokázal posbírat stejný počet bodů jako za celý loňský turnaj a zaznamenal znatelný progres.„Asi jsem se zase posunul trochu dál. Loňské mistrovství mi ukázalo, na čem bych měl zapracovat, a snažil jsem se o to celou sezónu. Určitě mi účast pomohla, protože jsem si vyzkoušel hrát proti nejlepším hráčům,“ vzpomíná na loňský debut v Dánsku. Hokejoví experti talentovaného beka často přirovnávají k Marku Židlickému, Hronek však skromně tlumí vášně. „Je pěkné to slyšet, ale upínat se na to úplně nedá,“ usmívá se obránce Detroitu.