Tiskové zprávy
so 6.7.2019 | Jan Vavřina

Z Evropy zpátky mezi Lvy! Rudolf Červený se vrací do Hradce

Skvělá zpráva! Rudolf Červený naváže na úspěšné sezóny v dresu Hradce Králové, po zahraniční štaci se dohodl s vedením klubu na návratu do známého prostředí a upsal se Mountfieldu HK na čtyři sezóny! Hokejový poctivák nasbíral mezi Lvy postupně 14, 15, 34, 24 a 44 kanadských bodů a stal se jedním z lídrů týmu. Po posledním vydařeném ročníku zamířil do KHL do týmu Slovanu Bratislava, odkud se přesunul do Švédska. Ani v těchto kvalitních soutěžích se neztratil, ba naopak. Rozhodl se však vrátit do Čech, a to na místo, kde se mu poslední roky líbilo a dařilo – od sezóny 2019/20 proto bude znovu oblékat dres se lvem na prsou!

Na soupisce Mountfieldu HK se od startu letní přípravy nachází 17 útočníků. Tento počet se na kraji července rozrostl ještě o jedno jméno, které je v Hradci Králové velice vítané. Rudolf Červený to pod Bílou věží totiž moc dobře zná a bude chtít navázat na úspěšnou spolupráci. „Jednání trvala delší dobu, jelikož Ruda měl zájem pokračovat v zahraničí. Byli jsme spolu ale stále v kontaktu a jasně mu vysvětlili naši koncepci i sportovní cíle pro následující sezóny, což bylo v jeho konečném rozhodování velmi důležité,“ prozrazuje generální manažer klubu Aleš Kmoníček.

Hráč se čtyřmi stovkami extraligových zápasů na svém kontě by měl patřit mezi tahouny mužstva. „My v Rudovi získáváme kvalitní křídlo do elitní formace a hráče, který zná velmi dobře náš klub, zároveň známe my jeho. Jsem rád, že jsme v pátek dotáhli naši dohodu o vzájemné dlouhodobé spolupráci do zdárného konce, protože Ruda do Hradce prostě patří,“ těší Aleše Kmoníčka.

Z příchodu hráče číslo 65 zpět pod Bílou věž má radost také sportovní manažer Jaroslav Bednář. „Jsme nesmírně rádi, že se nám povedlo dotáhnout jednání s Rudou do vítězného konce. Od Rudy si slibujeme zvýšení produktivity. Víme o jeho kvalitách a střele, kterou má jednu z nejlepších v lize. Počítáme s tím, že nám zkvalitní útok, zvedne produktivitu a hlavně bude jedním z lídrů v mužstvu. Jsme opravdu moc rádi, že ho v týmu máme,“ říká jeho bývalý spoluhráč.

„Zahrát si znovu před hradeckými diváky bude skvělý pocit.“

65 Rudolf Červený (o přesunu zpět do Hradce)

A jak probíhala jednání z pohledu Rudolfa Červeného? „Jak na konci minulé sezóny, tak v průběhu celé letní přípravy jsme byli s vedením klubu v kontaktu – mluvil jsem jak s trenéry, tak Jardou Bednářem, pány Kmoníčkem i Schönem. Hradec hraje každý rok v popředí tabulky a víceméně všechny v organizaci Mountfieldu znám a vím, jaké jsou nastavené cíle a koncepce. Zároveň máme s manželkou dcerku a město Hradec se nám líbilo, byli jsme tady spokojení. To byly základní důvody, proč jsem se rozhodl pro návrat,“ prozrazuje samotný hokejista.

Ten se v těchto dnech připravuje na nový ročník, po polovině července už se bude stejně jako ostatní hráči hlásit v ČPP Aréně. „Už se na kluky těším, s některými jsem byl v průběhu sezóny v kontaktu, sledoval jsem výsledky, jak se mužstvu daří. A zahrát si znovu před hradeckými diváky bude skvělý pocit,“ vzkazuje navrátilec Rudolf Červený.

Profil Rudolfa Červeného

Rudolf Červený se narodil 6. srpna 1989 v Českých Budějovicích, jejichž je také odchovancem. V osmnácti letech si jeho hokejového talentu všimli trenéři národního týmu, zúčastnil se několika akcí včetně mistrovství světa U18. Za skvělé výkony přišla další odměna, tentokrát v podobě úspěchu v prvním kole draftu CHL a přesun do zámoří, kde se od sezóny 2007/08 rval za tým Regina Pats ve Western Hockey League. V roce 2009 byl součástí českého výběru na mistrovství světa juniorů, po dvou ročnících za mořem se pak vrátil zpět do svého rodného města.

Mezi lety 2009 a 2013 se postupně probojovával do A-týmu Českých Budějovic, mezi tím okusil druhou nejvyšší soutěž v dresu Tábora, Písku a Mladé Boleslavi. Od ročníku 2013/14 se všestranný útočník bil za Mountfield HK, ve kterém dostával postupně více prostoru a na kanadských bodech a přínosu týmu to bylo znát. Zatímco v sezónách 2013/14 a 2014/15 dosáhl na 14, resp. 15 kanadských bodů, v ročníku 2015/16 to bylo už bodů 34 (17+17). O rok později, kdy plnil roli asistenta kapitána, i vinou zranění 24 bodů a v sezóně 2017/18 44 bodů (24+20).

Díky svým povahovým i herním přednostem, mezi které patří poctivost, rychlost, přehled a vynikající střela, si vysloužil také pozvánky do seniorské reprezentace. I ty mu pomohly k zahraničnímu angažmá, během kterého stihl 57 duelů za Slovan Bratislava v KHL (23 bodů a druhý nejproduktivnější hráč týmu) a dalších 11 za švédské Brynäs IF. Po nabrání dalších cenných zkušeností se vrátil do Hradce Králové, aby se stal jednou z vůdčích osobností týmu.

Statistiky Rudolfa Červeného