Preview k zápasu
po 6.1.2020 | Petr Šatalík, Jan Vavřina

Hradec odletěl do Stockholmu, čeká ho semifinále CHL!

V pravé poledne na Tři krále vyrazil Mountfield HK vstříc dalšímu dobrodružství – leteckým speciálem na semifinále hokejové Ligy mistrů do švédského Stockholmu. 189 pasažérů mělo sraz na pardubickém letišti pár desítek minut před odletem, každý cestující obdržel speciální puk s logem tripu a bulletin s praktickými tipy. Po vyřízení nezbytných záležitostí si celá výprava udělala společnou fotku a ve 12:08 se odlepila od pardubické ranveje, na té stockholmské přistála ve 13:50.

„Postup mezi nejlepší čtyři je obrovský úspěch.“

Tomáš Martinec (o tom, že Hradec je v semifinále CHL)

Mezi cestujícími je kromě vedení klubu, partnerů, fanoušků a hráčů také realizační tým s Tomášem Martincem, jedním ze dvou hlavních trenérů. „Už vlakový výjezd do Grazu byl pro všechny velký zážitek, podpora našich fanoušků je fantastická. Vzhledem k tomu, jak probíhá sezóna, si toho musíme o to víc vážit. Společný letecký trip je i pro ně trošku odměna, snad jim ve Švédsku uděláme znovu radost,“ říká na úvod kolega Vladimíra Růžičky.

Letošním cílem Hradce Králové v Lize mistrů byl postup ze základní skupiny, ten se podařilo už dvakrát vylepšit. „Postupu do semifinále si moc vážíme. Chtěli jsme v CHL dojít daleko a od začátku jsme se k tomu upínali. Chceme samozřejmě udělat úspěch jak v Lize mistrů, tak v extralize. Měli jsme poměrně těžkou skupinu a vynikající soupeře v play off, takže postup mezi nejlepší čtyři je obrovský úspěch. Zároveň je to velká zkušenost pro kluky i celý klub,“ pokračuje hradecký rodák.

Tři mančafty ze Švédska a jeden český zástupce – tak vypadá čtveřice, pro kterou putování letošním ročníkem na rozdíl od osmadvaceti vypadnuvších ještě neskončilo. Dál půjdou ale už jenom dva z nich. „Do play off se dostaly špičkové týmy a organizace. Mannheim i Zug, přes které jsme přešli, jsou evropské velkokluby. Djurgarden je další TOP tým a na zápasy proti němu se moc těšíme,“ prozrazuje. A s jakým cílem výprava do švédské metropole vyrazila? „Ve Stockholmu se pokusíme vyhrát a udělat úspěšný první krok k tomu, abychom měli šanci do odvety. Chceme tam odehrát co nejlepší zápas a uhrát dobrý výsledek,“ dodává závěrem jeden z hlavních trenérů Tomáš Martinec.

MichaelHaga
Norský útočník v barvách Djurgårdenu zaznamenal v devíti utkáních CHL deset kanadských bodů.

Švédský celek má silný útok

Djurgården si postup ze základní skupiny Ligy mistrů zajistil s předstihem. Ve skupině F bylo po pěti odehraných kolech jasno o tom, že spolu se švédským celkem postoupí do vyřazovacích bojů Mannheim, který v závěrečném duelu základní části porazil stockholmský celek 2:1. Další porážku si svěřenci Roberta Ohlssona připsali s Vídní, jinak ale pouze vítězili. V osmifinále pak vyřadili Skellefteu po výsledcích 3:3 a 4:1. Ve čtvtfinálovém klání pak poměrně hladce přemohli po dvou vítězstvích Mnichov (5:1 a 3:0).

Pokud se někde stockholmskému celku nedaří, pak je to domácí soutěž. V ní aktuálně okupuje až 9. příčku, tedy stejnou jako Hradec v extralize. Jeho forma je rozhodně nestálá, má hodně houpavou tendenci a lepší výsledky střídají horší jak na běžícím páse. V Champions Hockey League se Djurgården dostal do semifinále především díky skvělé ofenzívě. S 35 vstřelenými brankami je 3. nejproduktivnějším celkem Ligy mistrů.

Tým ze Stockholmu sází na švédské hokejisty

Pakliže jiné celky ze země tří korunek dávají hodně prostoru i zahraničním hráčům, u Djurgårdenu to rozhodně neplatí. Jedinými cizinci jsou hokejisté ze sousedních zemí, brankář Karri Rämö z Finska a útočník Michael Haga z Norska. Zbytek kádru však tvoří výhradně švédští hokejisté.

Nejproduktivnějším hráčem celku, alespoň co se CHL týče, je Olle Alsing, jenž v deseti utkáních zaznamenal tři branky a jedenáct asistencí. Je tak rovněž nejlepším nahrávačem ve svém týmu. Djurgården nesází na jediného střelce, na skórování se podílí velký počet hokejistů. Tím nejproduktivnějším je zatím v Lize mistrů Patrik Berglund, který skóroval celkem čtyřikrát.

Nejlepšími hráči ve statistice plus mínus jsou pak obránce Marcus Högström a křídelní útočník Gustav Possler, oba jsou v tomto ukazateli na hodnotě +5. V bráně se Djurgården zatím spolehl na dva gólmany. Niklas Svedberg však s nepříliš dobrou úspěšností zákroků 91,15 % nemůže konkurovat muži, o němž už byla řeč. Karri Rämö je aktuálně na parádní hodnotě 94,69 % a tvoří tak základní stavební kámen stockholmského celku.

TOP 3 důvody, proč sledovat utkání na ledě Djurgårdenu:

  • 1. Hradec je poprvé v semifinále CHL
  • 2. Soupeřem bude skvělý švédský celek s řadou vynikajících hráčů
  • 3. Lvi vyslali spolu s týmem na utkání také letadlo s fanoušky, kteří už ladí své hlasivky

Herní systém Champions Hockey League

Hrací řád a pravidla vyřazovacích bojů CHL už se několik sezón nemění – osmifinále i další série kromě finále se hrají dvouzápasově formou jednou doma jednou venku. V obou zápasech není rozhodující výsledek, ale celkové skóre. Pokud je celkový součet vstřelených a inkasovaných gólů po základní hrací době druhého duelu vyrovnaný, následuje za jakéhokoliv stavu prodloužení, které rozhodne o postupujícím týmu. Vítěz se ve finále střetne s lepším z dvojice Frölunda / Luleå.

Hlasujte pro Marka Mazance v MVP CHL

Hradecká stálice Marek Mazanec byl nominován mezi pětici nejužitečnějších hráčů letošního ročníku Champions Hockey League. K celkovému vítězství mu můžete dopomoci také vy. Stačí, když pro něj budete hlasovat na www.championshockeyleague.com.

Sestavy z posledního utkání


Mazanec – Cibulskis, Šalda, F. Pavlík, Nedomlel, Rosandič, Čáp – Chalupa, Cingel, Smoleňák – Perret, Koukal, Jergl – Klíma, Lev, R. Pavlík – Paulovič, Dragoun, Pilař.

Fotogalerie