Aktuální zprávy z klubu
st 22.1.2020 | Petr Šatalík

Akce Legenda legendám: Hradec ukázal na Miroslava Řeháka

Před třemi roky se uskutečnil projekt Legenda pomáhá, kdy se nejen extraligoví hokejisté oblékli do dresů s Ivanem Hlinkou na hrudi a výtěžek z aukce těchto dresů pak putoval na Nadační fond Ivana Hlinky. Nyní přichází další událost, která má na tento počin navázat. 40. kolo Tipsport extraligy se odehraje ve slavnostních dresech s portréty ikon klubů. Mountfield HK si zvolil Miroslava Řeháka.

Akce Legenda legendám se však neomezuje pouze na českou nejvyšší soutěž. Účastní se jí rovněž kluby Chance ligy, 2. ligy a Univerzitní ligy. Organizátoři projektu představili událost v pondělí na tiskové konferenci v Praze, konat se bude zejména 26. ledna, v den, kdy by se Ivan Hlinka dožil sedmdesáti let.

Úvodní slovo měla na setkání s novináři Liběna Hlinková. „Akce navazuje na projekt Legenda pomáhá, který proběhl před třemi lety a Nadačnímu fondu Ivana Hlinky přinesl 1,75 miliónů korun. Věřím, že podobně úspěšná bude i Legenda legendám. Chtěla bych moc poděkovat všem, kteří se na ní podílejí, “ uvedla manželka trenéra, který dovedl český národní tým k jeho největšímu úspěchu v dějinách.

Extraligové kluby se do této akce zapojí všechny, většina z nich oblékne dresy pro první třetinu zápasů 40. kola. Hradec Králové bude bojovat s Miroslavem Řehákem na prsou v Liberci. Akci komentoval také Josef Řezníček. „Je to velký počin a krok dopředu. Jsem moc rád, že se projekt podařilo zrealizovat, všechny kluby k tomu přistoupily velmi zodpovědně. Na zmíněné zápasy jsme udělili generální výjimku, na všech podmínkách jsme se bez problému dohodli,“ těšilo ředitele Tipsport extraligy.

Výtěžek půjde na hokejisty v tíživé životní situaci

Hlavním organizátorem akce je brněnská Kometa, od které návrh na projekt vzešel. „Navazujeme na akci Legenda pomáhá z roku 2017, díky níž se na konto Nadačního fondu Ivana Hlinky vybralo 1,75 miliónu korun. Kdyby se nám teď podařilo získat vyšší částku, byli bychom samozřejmě rádi,“ přiznala Lenka Plšková, obchodní a marketingová ředitelka Komety.

Dresy budou následně vydraženy na internetovém portálu sportovniaukce.cz. Vyvolávací cena každého trikotu bude v souvislosti se 70. narozeninami Ivana Hlinky stanovena na 1070,- Kč. Výtěžek následně půjde na Nadační fond Ivana Hlinky, který pomáhá bývalým či současným hokejistům, kteří se dostali do tíživé zdravotní či sociální situace.

Liběna Hlinková si je jistá tím, že její manžel by akci podpořil. „Jsem přesvědčena, že Ivan by byl spokojený s tím, že projekty k připomenutí jeho památky úzce souvisejí s hokejem. Tedy se sportem, který mu byl smyslem i náplní života,“ dodala na závěr manželka bývalého úspěšného trenéra.

Za Hradec nastupuje Miroslav Řehák

Vedení Mountfieldu HK vybralo na dres Miroslava Řeháka, muže, jenž v hradeckém dresu nastřílel více než 100 branek, několikrát se stal nejlepším střelcem mužstva. Coby hráč bavil svou pestrou hrou fanoušky Lvů mezi léty 1967 až 1984. Později se ale vrátil coby trenér a v této pozici působí dodnes. Jako asistent trenéra byl u postupu Hradce do extraligy v roce 1993.

Rukama Miroslava Řeháka prošly stovky žáků, juniorů i hráčů A-týmu. Do Klubu patriotů hradeckého hokeje byl uveden 29. ledna 2016 a aktuálně je jeho předsedou. Zároveň má v současné situaci na starost juniory Východočechů, které vede z pozice trenéra.