Akademie ČH
út 7.4.2020 | Jan Vavřina, Patrik Stehno

Trénuj jako lev! Mládežníci nezahálí ani v nouzovém stavu

Březen, z ledu slezem – duben, aktivní budem. V tomto režimu fungují mládežníci Mountfieldu HK v posledním období. Světová pandemie a s ní vyhlášený nouzový stav na našem území ochromil život na mnoha frontách. Sportoviště včetně zimních stadionů jsou zavřená, to ale nebrání hradeckým nadějím v tom, aby se i nadále zdokonalovali a připravovali na nadcházející ročník.

Protože současný stav neumožňuje společné trénování, přišli trenéři Mountfieldu HK pro své svěřence s jinou formou spolupráce. Každá žákovská kategorie má svůj individuální program včetně soutěží, které pro ně koučové přichystali. Ti komunikují s hráči prostřednictvím on-line aplikací, pomocí nich si posílají instruktážní videa a také zpětnou vazbu.

Každá ze tříd má svůj režim přizpůsobený dané věkové kategorii, cílem je ale rovněž propojit všechny hradecké hokejisty a nabídnout tak celoklubovou aktivitu. Proto se vedení mládeže Mountfieldu HK rozhodlo nabídnout hráčům klubu zapojení se do akce „Trénuj jako lev“. V průběhu dubna se na facebookové stránce Mountfield HK – mládež mohou svými videi pochlubit, jak sportují v období „koronavirových prázdnin“ (návod naleznete níže).

Důvody vzniku této aktivity, jehož patronem je maskot Mounty, přibližuje šéftrenér mládeže Mountfieldu HK Tomáš Martinec. „Protože jsme museli ze dne na den skončit, tak jsme s trenéry přemýšleli, jak zabavit kluky v téhle nelehké době a jak je motivovat k efektivní činnosti. Aby neseděli u televize a počítačů a místo toho prožili volný čas aktivně. Zároveň aby to nebyla jen povinnost, ale také zábava. Trenéři s dětmi komunikují na dálku po celou dobu karantény a my se teď rozhodli zveřejnit jejich domácí úsilí a navíc je motivovat klubovou soutěží,“ říká k akci hradecký rodák.

Vedení klubu svými hlasy a fanoušci pomocí „liků“ pak každý týden určí nejzajímavější videa, daní hráči budou za svou píli a originalitu odměněni klubovými a dalšími věcnými cenami. Půjde přitom o sportovní stránku, zábavnou formu i kreativitu. Nevhodná nebo urážlivá videa mohou být smazána.

A jak se zamlouvá tato akce šéftrenéru sportovních tříd Martinu Stehnovi. „Děláme to proto, aby děti měly motivaci a náhled, co dělají ostatní. Je to pro ně výzva a mohou se od toho druhého i něco nového naučit a pomoci si na dálku. Vnímám to jako správnou věc a beru to i jako zabavení pro celou rodinu. Třeba se dočkáme i videí dětí s rodiči nebo celých rodin,“ usmívá se stálice mezi hradeckými trenéry.

Svá videa s nápady na cvičení či sportovní aktivity budou veřejně přidávat zároveň trenéři klubu nebo maskot Mounty, videa budou vždy přizpůsobeny dané věkové kategorii. Videi se mohou inspirovat nejen hradečtí hokejisté, ale klidně i široká veřejnost. Celá akce je určena zejména pro žákovské kategorie, tedy hráče 1. až 9. třídy. Akademické celky měly během března individuální program a na měsíc duben jim bude připraven tréninkový plán od kondičního trenéra Jaroslava Svobody.

„Přestože jsme v karanténě rozděleni, můžeme být díky moderním technologiím v neustálém kontaktu. I tato akce nám pomůže nezůstat na jednom místě a pomůže dětem v dalším rozvoji. Může to nabídnout rodinám možnost efektivně trávit čas, zároveň si odpočinout od starostí, které momentálně všichni máme,“ dodává závěrem muž, který dohlíží na fyzickou připravenost hradeckých nadějí.

Návod pro hráče a rodiče – jak přidat video na klubový Facebook?

  1. Navštivte facebookovou stránku Mountfield HK – mládež nebo přímo daný příspěvek (aktuálně 4. týden)
  2. V komentářích pod příspěvkem "TRÉNUJ JAKO LEV | 4. TÝDEN" klikněte na obrázek foťáku (Připojit fotku nebo video)
  3. Vyberte ve vašem počítači nebo telefonu vaše video
  4. Připište jméno hráče a kategorii v sezóně 2019/20
  5. Pomocí tlačítka "Enter" odešlete příspěvek