Akademie ČH
st 21.2.2024 | Jan Hirsch

Akademie má před sebou nabitý týden s devíti zápasy

Soutěže mládežnických kategorií jsou v plném proudu a každou z nich čeká v příštím týdnu hned trojice zápasů. Junioři potřebují smazat prohry z posledních dvou utkání, což můžou zkusit proti Pardubicím, Přerovu a Motoru. Dorostenci se v kláních s Budějovicemi, Slavií a Přerovem budou chtít posunout z osmého místa tabulky. Nejmladší Lvíčata nadále drží v nadstavbě neporazitelnost, jejich překážkami na cestě k prodloužení této série bude dvojzápas s Vítkovicemi a Šumperk.

Nadstavba juniorů se blíží ke konci

Svěřencům Martina Vágnera do konce nadstavbové části zbývá odehrát posledních pět utkání. Půjde jim opravdu o každý bod, nacházejí se totiž na páté pozici a mají stejně bodů jako o jednu příčku vyšší Litvínov a spodní soused v tabulce Olomouc. V minulém týdnu nejprve junioři překvapivě překonali Plzeň 4:2, poté je však čekaly duely právě proti Vervě a Hanákům. S chemiky doma padli vysoko 3:7, rozhodla hlavně nepovedená druhá dvacetiminutovka. Utkání na půdě Kohoutů začalo vyrovnaně, domácí si ale postupně vybudovali náskok, na který Hradečtí nestihli reagovat a pod Bílou věž vezli porážku 2:6.

Nový týden odstartují Lvi mačem s velmi těžkým soupeřem, Pardubicemi. Ty se nachází na první příčce tabulky, ze které se jim podařilo díky skóre vystrčit Plzeň, 50 bodů však mají oba týmy. Gólovou bilanci má Dynamo ze všech nejpříznivější, 92 branek se žádnému jinému týmu ze skupiny o účast v play-off vstřelit nepodařilo, 57 puků lovených z vlastní sítě je také nejlepším počinem. Únor je pro ně zatím úspěšným měsícem, získali 13 bodů z 15 možných. Aktuálně mají v zádech čtyř vítězství, a to proti Škodovce (3:2), Olomouci (3:2) a dvakrát Přerovu (4:2 a 5:0). Dokáže Mountfield tuto sérii v derby přerušit?

V sobotu dorazí na soutok Labe a Orlice přerovští Zubři. Forma Moravanů není rozhodně zářná, jsou na děleném posledním místě tabulky, mají nejhorší útok (63 vstřelených branek) i obranu (92 obdržených branek) a na úspěch čekají od 25. ledna. Za posledních pět zápasů čtyřikrát inkasovali pět nebo více gólů. Ani s Mountfieldem nemá modrožlutý klub příznivou bilanci. První vzájemné utkání ještě dokázali ovládnou poměrem 5:2, následovala však prohra 2:3 po nájezdech a naposledy na domácí půdě padli 1:6.

O poslední místo se Přerov dělí s Českými Budějovicemi. A právě Jihočeši budou závěrečným protivníkem hradecké juniorky v tomto týdnu. Přestože v produktivitě a defenzivě nezaostává Motor za zbytkem skupiny o tolik, potřebovali by zlepšit hru ve speciálních situacích. Přesilové hry mají s 14,12% využitím druhé nejhorší, oslabení mají vůbec nejslabší, ubrání jich jen 73,33 %. Velmi rychle se v kádru uchytila nedávná akvizice z Pardubic, Radek Tomas. 18letý forvard za 12 utkání v budějovickém dresu zapsal 15 bodů za 9 gólů a 6 přihrávek.

Dorost čeká venkovní týden

Dorostenci měli po reprezentační pauze na programu víkend se soupeři z východu republiky, nejprve Vítkovicemi. Recept na Ostravany svěřenci Jiřího Janouška mladšího opět nenašli, po rozhodující třetí třetině padli 1:5. Z pěti vzájemných utkání tak ani jednou nebrali tři body. O den později pod Bílou věž dorazili Oceláři. Ti začali utkání lépe, využívali své šance a po čtyřiceti minutách vedli 2:0. Mladým Lvům se však podařilo zabrat, dvakrát se prosadil Patrik Hendrych a rázem bylo vyrovnáno. Obrat se však nekonal, Třinec vezl domů výhru 3:2 po prodloužení.

Po dvanácti odehraných utkáních dorostencům Mountfieldu patří 8. místo. Klání s o příčku hůře položeným celkem, Českými Budějovicemi, mají na programu ve čtvrtek. Motor do nadstavby nevstoupil zrovna pravou nohou, prvních pět zápasů prohrál, někdy i dost vysokými rozdíly (3:11 se Slavií). Postupně své výkony ale stabilizoval a začal sbírat body i proti silným klubům jako jsou Pardubice. V sobotu navíc Pražanům debakl oplatil, na domácí půdě předvedl parádní obrat z 0:3 na 4:3.

Nabitý program nenechá Východočechy klidnými ani o dva dny později, kdy se vypraví do hlavního města utkat se s tamní Slavií. Pražský celek na tom je o poznání lépe než přechozí sok. Ze 12 zápasy vytěžil 22 bodů, čímž si zajistil titul aktuálně čtvrtého týmu tabulky. Velkou oporu mají červenobílí ve Viktoru Šámalovi. Útočník ročníku 2007 s 25 kanadskými body vévodí bodování nadstavby, za celou sezonu jich stihnul nasbírat už 59, což je třetí nejlepší počin.

I do třetice budou dorostenci hrát na venkovní půdě. Pro změnu se podívají na Moravu, konkrétně do Přerova. Zubři v bojích o umístění v play-off vyhrál i zatím jen jednou, dohromady mají 5 bodů a jsou poslední. Tápe především ofenziva, vstřelili pouhých 21 branek. Také poslední zápas se jim příliš nevyvedl, od Mladé Boleslavi schytali pět gólů. S Hradcem se v nadstavbě ještě nesetkali, pamatují na něj ale ještě ze základní části, a vzpomínky to jsou docela pěkné, ze tří duelů Přerovští dvakrát brali vítězství.

Lvíčata se také nudit nebudou

Nejmladší mládežnická kategorie Lvů načala souboje o účast v play-off výborně, zdolala Šumperk 8:2. V minulém týdnu na tento úspěch chtěla navázat ve dvou utkáních, nejprve s oblíbeným soupeřem, tedy Havlíčkovým Brodem. Svou parádní bilanci s tímto klubem deváťáci potvrdili, díky silné třetí třetině zvítězili 7:1. Druhým protivníkem měl svěřencům Luboše Dvořáka být Vsetín, z důvodu závady autobusu se jim však na Valašsko nepodařilo dopravit a zápas musel být odložen. Lvíčata se tedy se dvěma vysokými výhrami nachází na druhém místě své skupiny.

Třetí zkusí přidat v dalším týdnu a budou k tomu mít několik možností. Hned ve středu je čeká utkání na ostravské půdě, které bylo přesunuto ze 3. února. S Vítkovicemi, které zatím zůstávají ve skupině o účast v play-off neporaženy, se mladí Hradečáci ještě nesetkali. O dva dny později vyzvou Rideru znova, tentokrát však na domácím ledě. V neděli se pak Východočeši vypraví do Šumperka, kde se utkají s místními Draky.

Program akademie pro nadcházející dny


9. TŘÍDA: 1. kolo, st 21.2.2024
HC Vítkovice Ridera Vítkovice - Mountfield HK Mountfield HK
16:15
DOROST: 15. kolo, čt 22.2.2024
Banes Motor České Budějovice České Budějovice - Mountfield HK Mountfield HK
16:30
JUNIOŘI: 24. kolo, čt 22.2.2024
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
9. TŘÍDA: 6. kolo, pá 23.2.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Vítkovice Ridera Vítkovice
17:30
JUNIOŘI: 25. kolo, so 24.2.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Zubr Přerov Přerov
12:30
DOROST: 16. kolo, so 24.2.2024
HC Slavia Praha Slavia - Mountfield HK Mountfield HK
18:45
9. TŘÍDA: 7. kolo, ne 25.2.2024
HK MD Šumperk Šumperk - Mountfield HK Mountfield HK
14:45
JUNIOŘI: 26. kolo, po 26.2.2024
Mountfield HK Mountfield HK - Banes Motor České Budějovice České Budějovice
17:30
DOROST: 17. kolo, út 27.2.2024
HC Zubr Přerov Přerov - Mountfield HK Mountfield HK
18:00