Akademie ČH
st 10.1.2024 | Jan Hirsch

Akademie odehraje v tomto týdnu šest duelů, z toho čtyři doma

I sezona mládežnických kategorií běží na plné obrátky a nezastaví ani v příštím týdnu. Junioři se snaží vymanit z předposledního místa nižší nadstavby, které by znamenalo boj o záchranu. Čekají je dva moravští soupeři, nejprve Zlín, poté na domácí půdě Olomouc. Dorostencům se vstup do vyšší nadstavby taktéž příliš nevydařil a stále se nedočkali prvního vítězství. Změnit to budou moci ve dvou domácích utkáních proti Budějovicím a Slavii. Lvíčata mají za sebou sérii tří výher a budou ji chtít prodloužit se Spartou a Libercem.

Juniory čekají moravští soupeři

Nejstarší mládežníci zatím nejsou zdaleka na takové pozici, jakou by si přáli. Se 12 odehranými zápasy a 13 body jsou na dělené předposlední příčce, Zlín, se kterým toto místo sdílí, však má o dva mače méně. Na posun svěřencům Martina Vágnera schází ale jen čtyři body, takže pořád není nic ztraceno. Naději dodal juniorům i uplynulý týden, ve kterém ze dvou zápasů vytěžili čtyři body. Nejprve proti Přerovu, při výhře 3:2 po nájezdech se dvěma góly blýsknul Lukáš Pajer, který přišel na pomoc z Kolína. I duel s posledním klubem, tedy Českými Budějovicemi se dostal až do samostatných nájezdů, ve kterých rozhodl Matěj Beneš o výhře Východočechů 4:3.

V nastávajícím týdnu tak budou Lvi navazovat na dvě výhry, nejprve si to vyzkouší ve čtvrtek proti Zlínu. O to důležitější bude bodovat, že s Berany sdílí hradecký mančaft příčku v tabulce a mohl by tak odskočit. Se Ševci to jde výkonnostně od desíti k pěti, během ledna zatím nastřádali dvě výhry (5:2 s Litvínovem, 4:2 s Olomoucí) a dvě porážky (4:6 s Plzní a naposledy 3:7 s Pardubicemi). Budoucí soupeři se v této sezoně setkali jen jednou, u soutoku Labe s Orlicí to tehdy byla pořádná jízda, ve které brali nakonec výhru 7:6 po nájezdech domácí.

I druhým sokem bude Mountfieldu moravský klub. Olomouc, která pod Bílou věž zavítá v sobotu, je na tom o poznání lépe, než hráči se lvem na dresu. S 19 body je třetí, má za sebou 6 výher a 6 porážek. Často se Kohoutům podaří zvítězit ve vyrovnaných kláních, 4 ze 6 tříbodových výher klubu byly jen o gól. Stalo se tak i v jediném vzájemném zápase s Hradcem, na svém ledě tehdy Hanáci málem ztratili vedení 3:0, nakonec se však ubránili a zvítězili 3:2.

Dorost potřebuje chytit formu

Základní část zakončili hradečtí dorostenci pětizápasovou výherní šňůrou, vyšší nadstavba je pro ně však zcela jinou soutěží. Hned na úvod dostali doma vyučeno od Karlových Varů, se kterými prohráli 0:5. Tento nezdar chtěli odčinit ve Třinci, na jehož ledě naposledy zvítězili 4:1. Nakročeno k tomu měli skvěle, na startu třetí třetiny vedli 3:1, tento náskok si však nechali dvěma slepenými góly v oslabení vzít a zápas se tak dostal do prodloužení. V něm o konečném skóre 4:3 pro domácí rozhodl třinecký Přemysl Trnka. I v druhém utkání týdne proti Vítkovicím byl Mountfield rovným soupeřem a dokázal jej dokopat až do nastavení, tam však byli úspěšnější Ostravané a zvítězili 5:4.

Na první výhru ve vyšší nadstavbě tak svěřenci Jiřího Janouška mladšího stále čekají. Další šance se jim naskytne ve čtvrtek, pod Bílou věž zavítají České Budějovice. Motor má vstup do skupiny o pořadí v play-off ještě horší než Lvi. Hned v prvním zápase vyzval Třinec, se kterým sehrál šílenou přestřelku plnou obratů. Nakonec se za stavu 7:7 prodlužovalo, bod navíc brali v nájezdech Oceláři. Už o den později je čekaly Vítkovice, se kterými to byl pravý opak a Ostravané uhráli fotbalové vítězství 1:0. Do hlubin zapomnění by Jihočeši nejradši poslali svůj poslední duel proti Slavii. Tým z hlavního města jim uštědřil pořádnou lekci a zvítězil poměrem 11:3. S jedním bodem jsou tak Budějovičtí předposlední ve skupině, jen o místo za Hradcem.

Druhý domácí zápas týdne sehraje Mountfield proti Slavii. V sobotním klání se oba týmy utkají poprvé v sezoně. Pražský klub v nadstavbě nejprve padl ve vyrovnaném duelu s Třincem 3:4, když Slezané skórovali tři minuty před třetí sirénou. O dva týdny později si ale mančaft z hlavního města spravil chuť, České Budějovice totiž rozstřílel 11:3. Parádní výkon předvedl Filip Tittl, který zapsal tři góly a tři asistence, dvougólový byl Matouš Jan Kucharčík, nejlepší střelec Slavie v základní části.

Devítka navazuje na sérii tří výher

Lvíčata mají skvělou formu. K výhrám 12:0 s Havlíčkovým Brodem a 7:2 na půdě Sparty přidala v jediném zápase minulého týdne skalp Táboru, opět poměrem 7:2. S předposledním týmem B skupiny to na tak vysoký rozdíl přitom od začátku nevypadalo, po první třetině vedli mladí Hradečáci jen o gól. V té druhé však dostali puk za brankovou čáru hned čtyřikrát a toto vedení už nepustili. Mají tak v zádech šnůru tří výher, což je nejdelší série týmu v této sezoně.

Na zapsání dalších úspěchů budou mít svěřenci Luboše Dvořáka v příštím týdnu hned dvě možnosti. Nejprve se opět postaví Spartě, která naposledy nezvládla do zdárného konce dotáhnout pražské derby a Slavii podlehla v prodloužení. Pro nejmladší reprezentanty hradeckého dresu půjde o dost důležitý souboj, jelikož tým z hlavního města se v tabulce nachází hned před nimi a má jen o bod navíc. V sobotu se pak Mountfield vydá na sever Čech, kde vyzve lídra B skupiny z Liberce. S Tygry mají Východočeši zajímavou bilanci, ve třech vzájemných kláních vždy vyhráli hosté.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 13. kolo, čt 11.1.2024
Berani Zlín Zlín - Mountfield HK Mountfield HK
15:00
DOROST: 5. kolo, čt 11.1.2024
Mountfield HK Mountfield HK - Banes Motor České Budějovice České Budějovice
17:15
9. TŘÍDA: 25. kolo, pá 12.1.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta
15:00
JUNIOŘI: 14. kolo, so 13.1.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Olomouc Olomouc
12:30
9. TŘÍDA: 26. kolo, so 13.1.2024
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
15:15
DOROST: 6. kolo, so 13.1.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Slavia Praha Slavia
16:00