Akademie ČH
st 25.10.2023 | Tomáš Prodělal

Akademii čeká jen pět duelů, ale hned čtyři budou doma!

V minulých týdnech bylo utkání mládežníků pod Bílou věží jako šafránu. Nyní se však kolotoč soutěží obrátil a rolbaře čeká spousta práce. Zápasů je sice jen pět, ale čtyři doma, a hned tři jsou na programu v sobotu. Tak spojte sváteční den s budoucností hradeckého hokeje. Juniory čeká domácí dvojboj s Motorem a Plzní, dorost po napěchovaném programu vyzve pouze Zlín. Deváťáci změří síly s Bílými Tygry a Bruslaři.

Poskočí junioři tabulkou?

Minulý týden rozjeli svěřenci Martina Vágnera ve čtvrtek na domácím ledě proti Karlovým Varům. Západočeši do zápasu vstoupili lépe a dostali se do dvoubrankového vedení, na které ve druhé třetině reagoval Matěj Beneš. Hradec nastartoval na stíhací jízdu, ta však nakonec úspěšná nebyla. Když 35 vteřin před koncem Energie trefila odkrytou klec, uzavřela tím skóre na 2:4. Za reparátem odjeli Lvi do oblasti povrchových dolů. V Litvínově se Mountfield dostal rychle do vedení, skóre nemohl otevřít nikdo jiný než Adam Novotný, Verva však otočila a Matěj Beneš musel ve třetí třetině vyrovnávat. Nájezdovou loterii poté rozhřešil Marek Matašovský a přisoudil hostům druhý bod.

Tabulka západní skupiny je podobně napěchovaná jako zápasový program. Ve čtvrtek Východočeši přivítají pod Bílou věží hokejisty zpod té Černé. Motoru naposledy nadělili vysoký debakl 9:1, Jihočeši je však v tabulce časem stejně přeskočili a momentálně se nachází, s bodem navíc, na třetím místě. V budějovických utkáních není nouze o hru v nerovnovážném počtu, svěřenci Radima Skuhrovce jsou se 198 trestnými minutami druzí největší hříšníci. Stejná příčka jim patří také v počtu inkasovaných branek – 63. Celek od soutoku Vltavy s Malší může těšit produktivita Matyáše Humeníka. Stříbrný medailista z Hlinkova memoriálu je na 21 bodech. Vše slibuje vyrovnaný duel, Motor totiž pět ze svých posledních šesti zremizoval.

V sobotu do královského města zavítá nevyzpytatelná Plzeň, která v minulém kole sice padla na poslední pozici, kvalitu jí však rozhodně upřít nemůžeme. V dosavadních soubojích platilo „můj dům, můj hrad.“ K tomu, aby byl tento fakt přerušen, potřebují Západočeši zlepšit hned několik věcí. První z nich jsou utkání na hřištích soupeřů, odkud Indiáni odvezli zatím jen jednu výhru z devíti příležitostí. Hlavním problémem je ale produktivita, hokejisté z města piva zatím vstřelili jen 48 branek a jsou suverénně nejhorší. K duhu nejde ani třetí nejvyšší počet vyloučení ze západní skupiny. Petr Vojan má pod sebou na střídačce jednu velkou zbraň, tou je Adam Benák, který se začíná v šestnácti letech začíná tlačit do seniorské extraligy. V Hradci se bude chtít Škodovka vrátit na vítěznou vlnu.

Spraví si dorost chuť proti Zlínu?

Svěřenci Jiřího Janouška měli minulý hrací týden naskočit hned do tří zápasů, z derby s Pardubicemi však nakonec kvůli viróze hostí sešlo, a tak prostřední kategorii zbyly jen dva výjezdy do Ostravy. Ten první směřoval na led Vítkovic, kde se Lvi dostali do vedení 2:0, Ridera však otočila a Mountfield musel dotahovat. Další zvrat se odehrál v prodloužení, ve kterém Josef Janeček vystřelil hostům výhru 5:4. Také v pondělním vloženém kole vyjeli dorostenci na východ. V Porubě museli znovu dotahovat, což se jim opět podařilo a v základní hrací době duel skončil 3:3. V nájezdech však byli šťastnější domácí a Východočeši se museli spokojit s bodem.

Tentokrát bude mít dorost více času na odpočinek, protože v rozpisu má jediný mač. Krátce po sobotním poledni vyzve na svém ledě Zlín. Berani na začátku ročníku prožili jeden velmi špatný sen a soupeři v tabulce jim dost odskočili. Nyní už se ale hokejisté z Baťova města zmátořili a přenechali poslední místo Olomouci. Nic to však nemění na tom, že Moravané mají druhou nejhorší produktivitu a obranu (29:53) právě po Moře. V kabině může panovat mírný optimismus po třech vítězstvích z pěti duelů. Nejproduktivnějším hráčem je Dominik Kos, který zaznamenal 12 bodů v 15 zápasech.

Vyšlápne si devítka na lídra?

Minulý víkend měla okleštěný program pro změnu devátá třída, kterou v sobotu čekal jediný zápas s tabulkovým konkurentem ze Sparty. Hosté z metropole se ujali vedení a svěřenci Luboše Dvořáka museli dotahovat. Podařilo se jim to a na kostce svítilo skóre 3:3, což Pražany nakoplo, získali náskok zpět a zvítězili 6:3. Lvíčata jsou tak s Rudými bodově srovnáni.

Nyní svěřenci Luboše Dvořáka znovu najíždějí na formát dvou utkání v týdnu. Vše odstartuje duel na ledě suverénního lídra soutěže z Liberce. Jen dvakrát z jedenácti možností se stalo, že Tygřata odcházela poražena. Výhodou pro budoucí krále zvířat může být to, že obě prohry jsou aktuální. V sobotu se z Podještědí nejmladší akademici vrátí na domácí soutok, aby přivítali Bruslaře z Mladé Boleslavi. Těm zatím patří třetí pozice ve skupině s osmibodovým náskokem na Mountfield. První zápas ve městě automobilů Východočeši vyhráli 2:0, podaří se jim výsledek zopakovat?

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 19. kolo, čt 26.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Motor České Budějovice České Budějovice
17:00
9. TŘÍDA: 12. kolo, pá 27.10.2023
Bílí Tygři Liberec Liberec - Mountfield HK Mountfield HK
16:30
9. TŘÍDA: 13. kolo, so 28.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - BK Mladá Boleslav Mladá Boleslav
12:00
JUNIOŘI: 20. kolo, so 28.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
12:30
DOROST: 16. kolo, so 28.10.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Berani Zlín Zlín
16:00