Akademie ČH
út 19.12.2023 | Jan Hirsch

Akademii čeká posledních šest zápasů v tomto roce

Kalendářní rok se nachýlil ke konci a hradecké mládežnické kategorie čeká posledních šest utkání. Nejstarší junioři si od minulého týdne polepšili v nižší nadstavbě, stále ale musí o postup do vyřazovací fáze bojovat. Dorostenci zakončili základní část na skvělém druhém místě, což je vyslalo do vyšší nadstavby. Tu načnou v pátek proti Karlovým Varům. Devítka v minulém týdnu sice narazila na Slavii, proti Havlíčkovu Brodu si ale spravila chuť, na což bude chtít navázat v jediném souboji příštího týdne se Spartou.

Junioři musí o postup do play-off bojovat

Svěřenci Martina Vágnera vstup do nižší nadstavby za snový považovat nemohou. Z prvních třech utkání vybojovali jen tři body. Další trio zápasů přidali v minulém týdnu, načali jej duelem se Zubry. Proti Přerovu museli Hradečtí dotahovat už od první třetiny, moravský klub ale nakonec odskočil ještě o dvě branky a zvítězil 5:2. Celkově druhou výhru v nadstavbě si Lvi připsali o dva dny později proti Českým Budějovicím. Na ledě Jihočechů rozhodla první třetina, kterou vyhráli hosté 2:0. Náskok udrželi a odvezli si tak vítězství 4:2. V úterý pak Východočeši vyzvali Zlín, a byla z toho parádní přestřelka, která dospěla až do samostatných nájezdů. V nich rozhodl Tomáš Hora a Mountfield se radoval ze dvoubodového triumfu 7:6.

Zápasový spád bojů o vyřazovací část stále nezastavuje a juniory opět čekají tři utkání. Ve čtvrtek se mladí Lvi vydají na další moravskou výpravu, tentokrát do Olomouce. Kohouti sice v základní části finišovali na předposlední pozici, do nadstavby však vstoupili dvěma výhrami proti Pardubicím a Českým Budějovicím. Po schytaném debaklu 0:6 od Plzně se však Moravané ze země ještě nezvedli a připsali si od té doby jediný bod. Nejčerstvěji si Hanáci pamatují na sedm obdržených branek a výprask od Přerova, se kterým padli 2:7.

O vánočních svátcích budou mít Hradečtí klid, znova si zahrají až o týden později. Musí se však připravit o to více, že jejich soupeřem bude plzeňská Škoda, která se zatím v nadstavbě zdá být neporazitelná: 6 odehraných utkání, 6 výher, 18 bodů, skóre 27:8. Západočeši si tak začínají na první příčce vytvářet komfortní náskok, který momentálně činí 6 bodů. Mají nejlepší ofenzívu, která vyprodukuje průměrně 47,17 střel na branku za zápas, naopak obrana nechá na gólmana doletět jen 29,83 střeleckých pokusů, což je také nejlepší počin v lize.

Na závěr kalendářního roku zavítá pod Bílou věž Litvínov. Verva si zatím nemůže stěžovat. S osmi body jí patří čtvrté místo, má nejlepší oslabení v nižší nadstavbě. Zlepšení by sice potřebovala v produktivitě, i tak ale hra Severočechů nekoresponduje se základní částí, ve které byli poslední a na sedmou Plzeň měli ztrátu 18 bodů. Výhry žlutočerní slavili proti Budějovicím a Olomouci, Zlín překonali po nájezdech, nestačili naopak na Hradec, Plzeň a Pardubice.

Dorost odstartuje vyšší nadstavbu

Dorostenci potvrdili skvělá umístění z přechozích sezon a základní část zakončili na druhé příčce B skupiny. Postup do play-off si navíc zajistili s předstihem dvou zápasů. První část soutěže uzavřeli vítězně, v jediném utkání minulého týdne vyzvali Jihlavu a uhráli výhru 4:0. Třikrát z toho navíc skórovali z přesilové hry, kterou mají svěřenci Jiřího Janouška mladšího třetí nejlepší v lize. Dvě přihrávky zaznamenal Ondřej Páleník, který je se 40 kanadskými body nejproduktivnějším hráčem Hradce.

Kolotoč vyšší nadstavby se po klidném týdnu roztočí naplno, dorostence čekají dva zápasy ve dvoudenním sletu. V prvním z dvojice domácích soubojů přivítají Karlovy Vary. Energie má za sebou velmi úspěšnou základní část, ve které dokázala udržet první pozici A skupiny. Na trůnu si vytvořila čtyřbodový náskok na Slavii. Západočeši měli suverénně nejlepší oslabení své skupiny, inkasovali v něm jen sedmkrát z 95 případů. Pyšnit se můžou také nejproduktivnějším hráčem celé soutěže, Petr Tomek si připsal 14 gólů a 31 asistencí, což z něj dělá také nejlepšího nahrávače.

Den před vánoční nadílkou pak pod Bílou věž zavítá Plzeň. Škodovka byla po první fázi sezony o dvě místa za prvními Karlovými Vary, ztrácela na ně 6 bodů. Pochválit se může za třetí nejúspěšnější přesilovou hrou své skupiny. Opačnou herní situaci by však potřebovala zlepšit, 84,13 % ubráněných oslabení ji činí pátým nejhorším týmem soutěže. Nejproduktivnějším hráčem týmu je s 35 body (14+21) Matyáš Úbl. Indiáni mají ve svém kádru také jednoho z nejtrestanějších hráčů soutěže, obránce Matouš Mašek si odseděl už 42 minut na lavici hříšníků.

Devátou třídu čeká jen jeden zápas

Lvíčata v minulém týdnu vyzvala velmi neoblíbeného soupeře, Slavii. S pražským celkem měl Hradec ze tří předchozích vzájemných zápasů bilanci jednoho vstřeleného a patnácti obdržených branek, vedení 3:1 po první třetině tak bylo od mladých hradeckých hokejistů příjemným překvapením. Náskok se ale nepodařilo udržet a Pražané nakonec zvítězila 5:4. Hned o den později přijel pod Bílou věž Havlíčkův Brod. Proti outsiderovi soutěže byli svěřenci Luboše Dvořáka v ráži a nasázeli mu dokonce 12 branek a odnesli si čisté konto.

Do akce vyrazí nejmladší hradečtí mládežníci v příštím týdnu jen jednou a opět to bude proti pražskému soupeři. Tentokrát vyzvou Spartu, se kterou je čeká dohrávka 18. kola. Klub z hlavního města není oblíbeným soupeřem Mountfieldu, ze dvou vzájemných utkání pokaždé bral výhru 6:3. V tabulce se nachází jen o místo výš než Lvíčata, tedy na páté příčce, kde má šesti bodový náskok. Sparťané by mohli myslet i na vyšší příčky, nebýt statistiky proti prvním dvěma týmům, Liberec a Mladá Boleslav Středočechy zatím vždy porazili.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 7. kolo, čt 21.12.2023
HC Olomouc Olomouc - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
9. TŘÍDA: 18. kolo, čt 21.12.2023
HC Sparta Praha Sparta - Mountfield HK Mountfield HK
18:45
DOROST: 1. kolo, pá 22.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary
15:00
DOROST: 2. kolo, so 23.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Škoda Plzeň Plzeň
12:30
JUNIOŘI: 8. kolo, čt 28.12.2023
HC Škoda Plzeň Plzeň - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
JUNIOŘI: 9. kolo, so 30.12.2023
Mountfield HK Mountfield HK - HC Litvínov Litvínov
12:00