Rozhovory
pá 29.4.2022 | Petr Šatalík, Jan Vavřina

Aleš Kmoníček #2: Nový prezident ČSLH? Člověk spjatý s extraligou

První díl obsáhlého rozhovoru s generálním manažerem Mountfieldu HK Alešem Kmoníčkem se věnoval hlavně loňské sezóně z pohledu hradeckého A-týmu. Nyní je tady jeho pokračování. Z čeho se bude skládat letošní příprava? Jak zkušený funkcionář hodnotí sezónu Kolína? Povedou se vyřídit víza pro ruské hokejisty? Co znamená řízení extraligy v rukou APK? Jaká je současná situace v ČSLH a kdo by měl nahradit odcházejícího Tomáše Krále? Na to vše a mnohem víc přináší odpovědi následující odstavce.

Nová sezóna započne klasicky přípravou. Máte představu, jak bude poskládaná? Uskuteční se opět Mountfield Cup?
Už nějakou dobu víme, že budeme hrát Ligu mistrů, což je šest utkání, která nám do přípravy a začátku sezóny zasáhnou. Navíc jsme od Red Bull Salzburg dostali pozvánku na přípravný turnaj v rakouském Kitzbühelu. Tam bychom určitě chtěli jet, takže jsme účast potvrdili. Akce se koná v půlce srpna, čímž se nám ale komplikuje situace s Mountfield Cupem. Letos ho proto pořádat nebudeme a zahrajeme si ještě nějaké další zápasy se zahraničními soupeři, protože Tomáš Martinec už delší dobu chce hrát s jinými protivníky, než s jakými se utkáváme v rámci extraligy.

Jak se na zmíněný ročník Champions Hockey League těšíte?
Já osobně strašně moc. Pro mě to byl vždycky nový obzor, nové zkušenosti a poznání nových hokejových končin. Hrozně se těším a věřím, že v ní budeme hrát dobře a neskončíme v základní skupině.

Jejich los proběhne opět na Mistrovství světa. Budete nějakého protivníka vyloženě vyhlížet? I s ohledem na nějaký trip, které se posledně neskutečně vydařily?
Přiznám se, že do základní skupiny bych rád dostal konkurenty, které v první řadě porazíme (směje se). Ne, vážně: Byl bych vděčný za to, kdybychom nemuseli v základní skupině moc cestovat, protože to je náročné jak fyzicky, tak finančně. Na druhou stranu si člověk nemůže vybírat, tým zkrátka obdrží soupeře, na jeho půdu pojede a bude tam chtít vyhrát. Nikoho vytipovaného nemám.

„Na naše možnosti a zázemí, které máme, odvádíme v mládeži dobrou práci.“

GM Aleš Kmoníček (o výchově hradeckých mladíků)

Pokud jde o letní přípravu, bude opět pod taktovkou Michala Tvrdíka?
Díky našim výkonům a tomu, co jsme předváděli v základní části, bylo vidět, že kluci správně natrénovaní byli. Nikdo nás vyloženě nepřebruslil, všude jsme stíhali. Věřím, že v kondiční přípravě jdeme správným směrem a tohle je práce právě pro Michala Tvrdíka a Tomáše Martince. Já do toho vůbec nezasahuji. Máme jasnou vizi, jak by letní příprava měla probíhat, a ta by se od předchozích ročníků výrazněji lišit neměla.

Všechny své zápasy mají už pár týdnů odehrané také hradečtí mládežníci. Cílem juniorů i dorostu bylo udržení nejvyšší soutěže. Oběma kategoriím se to podařilo, panuje tedy v tomto ohledu spokojenost?
Hlavní úkol udržet extraligu juniorů se povedl už s předstihem. Jsem rád, že jsme to zvládli, ačkoliv byl u kormidla nový mladý trenér. Tým v čele s Jiřím Janouškem odvedl dobrou práci, máme tak na čem stavět. Dorost pod taktovkou Václava Pánka má za sebou velmi dobrou sezónu, kdy došel do semifinále, což je rozhodně úspěch. Myslím, že na naše možnosti a zázemí, které máme, odvádíme v mládeži dobrou práci, čímž bych chtěl poděkovat Tomáši Martincovi i všem trenérům a členům realizačních týmů. Protože to podle mě byla další sezóna, za kterou se nemusíme vůbec stydět.

Přesuňme se ze šaten do kanceláře – jaká je vůbec stávající finanční situace klubu?
Bohužel sezóna byla velice náročná. Opět nemohli prakticky celou sezónu chodit fanoušci, což mělo velký dopad na všechny kluby včetně našeho s ohledem na propad příjmů. Navíc nám někteří partneři už nemohli poskytovat reklamní plnění v takové výši, protože pochopitelně první věc, kterou v rámci šetření stáhnou ze svých výdajů, jsou marketingové a reklamní aktivity. Došlo tedy k propadu příjmů u dvou klíčových položek – ze vstupného a od partnerů. Bohužel se ani nepodařilo dosáhnout na vypsaný dotační program, takže kompenzace jsou letos nulové. Nutno říct, že v loňské sezóně nám dotační program z Národní sportovní agentury, potažmo Ministerstva práce a obchodu, výrazně finančně pomohl. My nyní budeme v rámci APK řešit další postup. Měli bychom určitě oslovit daná ministerstva, Národní sportovní agenturu i premiéra České republiky a požádat je o pomoc, protože hokej byl prakticky jediný sport, který byl postižen bez nároku na jakoukoliv podporu. Rádi bychom proto ještě o kompenzacích jednali, ale bude to velmi složité.

Musím tedy přiznat, že ročník to byl velmi těžký a ztráty jsou velké. Nechtěl bych předjímat, ale první se to bude řešit na úrovni majitelů, kteří budou muset rozhodnout, jak s danou situací naložit. Jako klub se snažíme minimalizovat náklady, což se kromě jiného projevuje i tím, že přivádíme kvalitní, ale méně finančně náročné hráče. Snažíme se sestavit konkurenceschopný tým za rozumné peníze, což se nám, myslím, dlouhodobě daří. Pochopitelně budeme usilovat o to, abychom získali další partnery a věříme, že nás budou pravidelně chodit podporovat fanoušci. V každém případě se znovu ukázalo, že bez podpory Mountfieldu, Města Hradec Králové a našich partnerů bychom extraligový hokej hrát nemohli. Rád bych jim všem tímto vyjádřil obrovské poděkování za jejich přínos.

Pokračovat bude spolupráce s Kolínem v Chance lize. Tam byl základní cíl v podobě záchrany soutěže také splněn.
Skončený ročník byl z tohoto pohledu zcela jednoznačně uspokojivý. Víme, jak složité bylo v Kolíně vybudovat tým, adaptovat tam naše hráče – jak problematické bylo tohle spojit dohromady. Následně se z toho začala klubat první profesionální sezóna v tomto městě. Ta byla o to složitější, že ze soutěže padalo hodně klubů. Musím říct, že to byl těžký úkol, který jsme ale zvládli. Jsem za to strašně rád, bylo to pro nás velké vítězství, že jsme Chance ligu zachránili. Dostali jsme pod nás týmy, které toho měly za sebou podstatně víc a které byly i finančně na vyšší úrovni než my. Povedlo se to i díky tomu, že v Kolíně jsou lidé, kteří se své práci věnují na sto padesát procent bez nároku na jakoukoliv odměnu, a bez nich by to určitě nešlo. Dávají tomu úplně všechno v rámci svého volného času, což však také není dlouhodobě udržitelné. Pokud budeme chtít i nadále profesionalizovat klub, budeme muset tyto lidi zaplatit. V neposlední řadě nám výraznou měrou pomáhá Město Kolín, za což mu také patří velký dík.

A kdybyste měl najít na skončeném ročníku nějaké negativum?
Jediné, co není úplně ideální a co si uvědomujeme, je ohrávání mladších hráčů. Jenže to tak ani v loňském ročníku být nemohlo. Zaprvé proto, že někteří hokejisté museli zůstat u nás v juniorce a zadruhé proto, že jsme potřebovali zachránit soutěž, což vyžadovalo více zkušeností a starší borce. Každopádně tohle bychom chtěli v příštím ročníku napravit, rozhodně zapojíme do tamějšího týmu více našich mladých prospektů. Jinak ale se sezónou panuje velká spokojenost a jsem moc rád, že s Kolínem takto spolupracujeme.

Je vzájemná kooperace už na hlubší bázi? Má Hradec v Kolíně své slovo?
V Kolíně jsme vytvořili novou společnost, ve které má hradecký klub svůj podíl, což je poměrně zásadní a důležitý krok. Naše spolupráce je opravdu oboustranná a začala fungovat i v oblasti mládeže. Sportovní cíle si tam postupně budeme nastavovat a splňovat je. Město Kolín i tamější zapsaný spolek nám vychází vstříc a pomáhají nám. Věřím, že jsme sjednotili naši strategii a všichni chceme to samé. Myslím, že prakticky vše probíhá tak, jak jsme si naplánovali.

„Kolín je nezávislým klubem, k farmě to má daleko.“

GM Aleš Kmoníček (o spolupráci s Kozly)

Na jaké bázi spolupráce probíhá? Je to už formou extraligový klub – prvoligová farma, nebo je Kolín stále suverénním klubem?
Spíše druhá varianta. Kolín je nezávislým klubem, k farmě to má daleko. Každý tam máme svůj podíl, ale na to si nehrajeme. Hlavně chceme, aby měl Hradec v tamním mužstvu své prospekty, aby tam chodili fanoušci, hrál se dobrý líbivý hokej. Aby se zkrátka bylo na co koukat a aby se třeba v blízké budoucnosti vrátili do Kolína někteří jeho odchovanci nebo mladí hráči z tamní líhně. Myslím, že i pro příští sezónu skládáme kádr Kozlů tak, aby tam byla jména, která fandy přitáhnou a zároveň budou vychovávat mladé hráče. Jsme spolupracující oddíly a já bych to takhle nechal. Farma by znamenala, že bychom klub většinově vlastnili, rozhodovali zásadní věci a zároveň museli hradit drtivou většinu nákladů. Na to ale nemáme prostředky, není to naše ambice a myslím, že Kolín by na to ani nepřistoupil. A já jsem za to, jak to máme aktuálně nastavené, moc rád a nechtěl bych na tom nic měnit.

Jak vůbec probíhá skládání kolínského týmu? Máte to na starost vy nebo Luboš From jakožto jednatel Kozlů?
Je to tak, že hokejisté, kteří podepisují smlouvy v Hradci Králové, spadají pod mou zodpovědnost. Mají dvoucestné kontrakty, aby mohli nastupovat i v Kolíně. O všech těchto jménech však pochopitelně ví i Luboš From. Jsme spolu v každodenním kontaktu a vše řešíme. Rozhodně to není tak, že bych já podepsal hráče a pak mu jen zavolal, tak se to neděje. Hráči, kteří hrají jen za Kolín, jednají primárně s Lubošem Fromem nebo Honzou Šťastným. Já se pak spojím s agenty hráčů a dotahuji hráčské smlouvy a další legislativní záležitosti, s čímž mně výrazně pomáhá další Kolíňák pan Nutil.

Oba týmy měly ve svých řadách hráče ruské národnosti, Hradec Nikitu Ščerbaka a Kolín Georgije Kuzněcova. Je reálná varianta, že by zde mohli působit i nadále?
Nikita má kanadské vízum, což znamená, že se nemusel vrátit do Ruska. Odletěl do Kanady, kde má jeho manželka trvalé bydliště. V tuhle chvíli je ale shánění víz pro ruské hráče velmi složité. Vlastně prakticky nemožné. Georgij je navíc už v Rusku. Shánět pro něj vízum, když on sám v podstatě nikam nesmí, je hodně problematické a musím přiznat, že v jeho případě to vidím v tuto chvíli jako neřešitelné. U Nikity se snažíme víza získat, ale zatím nemáme nové pozitivní informace.

Pojďme k dalšímu tématu, ve kterém jste aktivně zainteresován. Platí, že od 1. května bude Tipsport extraligu řídit Asociace profesionálních klubů?
Ano. Na posledním Výkonném výboru byla schválena smlouva, na které jsme pracovali několik měsíců. Nyní by měla být slavnostně podepsána a vše by mělo být osvětleno na tiskové konferenci 2. května v Síni slávy Českého hokeje v Praze. Zvládli jsme to a nyní pracujeme na personálním obsazení APK tak, abychom mohli fungovat. Je nám ale jasné, že minimálně pro příští sezónu to bude v úzké spolupráci s ČSLH. Provázanost tam však nadále musí být, a to zejména v otázkách sdílení všech systémů, reprezentace, rozhodčích… Deklarovaná smlouva jasně upravuje naše pravomoci a já pevně věřím, že to bude fungovat, protože obě strany spolupracovat chtějí.

Musíte být rád, že ta těžká práce s přípravou smluv je už za vámi, že?
Ano, bylo to opravdu hodně náročné, zvlášť při mých povinnostech v klubu. Ale mě to hrozně bavilo a myslím, že jsme v rámci pracovní skupiny i Představenstva APK odvedli dobrou práci. Výsledkem je podpis této smlouvy a to, že APK od 1. května bude řídit extraligu. Ale jak říkám, čeká nás ještě hrozně moc práce, kde budeme každodenně organizovat činnosti lidí, ať už manažera či ředitele extraligy, sekretariátu a podobně.

Pocítí tuto změnu i fanoušci?
Nemyslím si. Extraliga pojede ve formátu, který byl stanoven už vloni. V něm budeme pokračovat i nadále. Play off zůstane stejné, BPA Sport marketing jako marketingový partner také setrvává. Takže bych neřekl, že to bude nějaká velká viditelná změna.

„Měl by to být člověk, který je více spjatý s extraligou, protože ta je nejdůležitější soutěží u nás.“

GM Aleš Kmoníček (o volbě prezidenta ČSLH)

Je něco, s čím byste chtěli nejvíc pohnout? Co vám třeba na stávajícím formátu vadí?
Neřekl bych, že je tam něco, co nám vyloženě překáží. Ale nespokojení jsme třeba s tím, aby se baráž hrála stylem, že tým z extraligy bude čekat čtyřicet dní na to, než bude znám vítěz Chance ligy. Věřím, že tohle není pro nikoho přijatelné. Na tom budeme chtít určitě zapracovat a změnit to. Protože není možné, aby se extraliga podřizovala 1. lize. A to nic proti Chance lize nemám, ale takhle to určitě nejde. Nejvíc práce nás pak v nejbližší budoucnosti čeká s rozhodčími. Málokdo si to dovede představit, ale největší položku rozpočtu extraligy tvoří právě sudí. Jsou to lidi, bez kterých fungovat nejde a my je potřebujeme, je jich hodně. Je tu však rozdíl v profesionálních a amatérských arbitrech. Na nás teď je to, abychom se s ČSLH domluvili na tom, jak je převedeme pod APK, jak je budeme platit, aby to fungovalo a nebyly tam nějaké zádrhely. Máme již domluvené vzájemné setkání ve druhém květnovém týdnu, kdy začneme se zástupci rozhodčích vše intenzivně řešit.

A jaký je váš pohled na situaci ve vedení ČSLH? Tomáš Král oznámil konec ve své funkci, bude se tak vybírat nový prezident Svazu.
Na úvod bych chtěl říct, že mě mrzí, že z Výkonného výboru ČSLH, který aktuálně funguje, oznámili faktické odstoupení jen dva lidé – Libor Zábranský a Aleš Pavlík. Tato volná místa je nyní potřeba dovolit, aby byl Výkonný výbor kompletní. Samozřejmě se mohou oba jmenovaní i znovuzvolit, o čemž rozhodne samotná konference. Celé mě to mrzí, protože jsem věřil, že se bude vybírat celý Výkonný výbor znovu. I za cenu toho, že tam budou stejní lidé znovuzvoleni – měli by tím pádem určitě silnější mandát. Ale k tomu se nesáhlo a současní členové mají před sebou ještě dva roky ve funkci. Co se týče budoucího prezidenta ČSLH, tak za mě by to měl být člověk, který je více spjatý s extraligou, protože ta je nejdůležitější hokejovou soutěží u nás. Přijde mi špatně, že se na jednání Výkonného výboru extraliga probírá jako poslední bod. Rád bych, aby tam byl někdo, kdo má v hokeji přehled, zároveň to musí být dobrý manažer, který bude umět řešit byznysové věci. My nyní budeme mít v rámci APK valnou hromadu, kde budeme řešit, koho bude extraliga do téhle funkce navrhovat.

Máte už v hlavě nějaké konkrétní jméno?
Pár ano. Ale budu o tom mluvit ještě s prezidentem klubu a budeme se na to detailněji připravovat i v rámci APK, protože se musíme shodnout. Nelze mít tři kandidáty. Musíme mít jediného, za kterého se všichni postavíme a budeme se ho snažit dotlačit do této důležité funkce.