Rozhovory
st 16.9.2020 | Adam Kodet, Jan Vavřina

Aleš Kmoníček: Sázíme na kolektivitu a soudržnost

Přípravné období je již minulostí a celá hokejová veřejnost se již nemůže dočkat, až se Tipsport extraliga konečně rozjede naplno. Její tempo možná nebude až tak zběsilé, vše bude záviset na momentální hygienické a epidemiologické situaci. Tyto i jiné aktuální otázky musí denně řešit generální manažer Mountfieldu HK Aleš Kmoníček, který v předsezónním rozhovoru rozebírá také spolupráci s partnerským Kolínem či kontrakty s hráči z NHL.

Pane Kmoníčku, start Tipsport extraligy se blíží, těšíte se, že konečně po půl roce zase vše začne naostro?
Na ostrý start ve čtvrtek se moc těším. Někde vzadu v hlavě mám ale pořád myšlenku, kdy koronavirus udeří i u nás. Ať chceme nebo ne, podle mě se tomu stejně nevyhneme. A pak jde o to, jak to bude, jestli už v tu dobu budou mírnější pravidla nebo jestli budeme muset všichni do karantény. Tyto věci mám pořád v hlavě a očekávám co nejdřív nějaké rozhodnutí, které pro nás bude příznivější.

Jak jste spokojení s předsezónním obdobím?
Myslím, že tým si nějakým způsobem sedá, i když poslední výsledky nebyly optimální. Se složením kádru jsem však spokojený a zbytek už je úkol trenérů. Zatím se mi ale vůbec nelíbí přesilové hry. Tam jsme dodali nějakou kvalitu, třeba v podobě Vládi Růžičky mladšího a dalších hráčů převyšujících průměr, ale zatím to není moc vidět. I tohle ale chce zřejmě svůj čas.

Nepovedené přesilové hry, to už je takový hradecký kolorit…
Je to opravdu dlouhodobý problém a je to hlavně otázka hráčské kvality. Nemyslím si, že špatně trénujeme nebo že by to trenéři neuměli natrénovat. Přesilovkové pětky Brna, Sparty nebo Třince mají zkrátka větší kvalitu a více individualit. Jsou týmy, které mají víc individualit než my, ale třeba v play off jsou pak momenty, ve kterých rozhoduje soudržnost a kolektivita, na kterou já osobně sázím. Ale nechci tím říct, že tady nemáme kvalitní hráče, to vůbec ne.

„Naše spolupráce probíhá na přátelské bázi.“

GM Aleš Kmoníček (o Kolínu jako partnerském klubu)

Co bude tedy hlavní předností a silou letošního týmu?
Doufám, že to bude právě kolektivní pojetí. A taky Marek Mazanec v bráně. V kabině i podle hráčů panuje pohodová atmosféra, a to je podle mě někdy důležitější než hráčská kvalita. Momentálně máme opravdu dobrý mančaft, který mezi sebou perfektně vychází v rámci kabiny. Je tady jeden hlavní trenér, který má ambice a chce uspět. Zatím je tedy vše tak, jak má být. Uvidíme, co přinese samotná sezóna.

Kádr posílili Matěj Chalupa a Filip Hronek z NHL. Jaká je situace ohledně jejich smluv a setrvání v Hradci?
Termín nového soutěžního ročníku NHL 1. prosince se zatím nezměnil, takže oba tady budou do té doby, než budou povoláni svými týmy zpátky. Hovoří se o tom, že by tam měli být 14 dní před sezónou, uvidíme, co se stane a jestli se něco změní, nebo ne. Zatím jsme s nimi podepsali smlouvy do 30. listopadu, ale samozřejmě platí, že mohou odejít, kdykoliv řekne jejich klub. Počítáme s tím, že u nás odehrají nějakých 15 nebo 16 utkání, ale jejich kluby mají právo si je kdykoliv stáhnout.

V nové sezóně se Mountfield HK může spolehnout na partnerský tým SC Kolín, působící v Chance lize. Jak zatím vzájemná spolupráce probíhá?
Musím říct, že naše spolupráce probíhá opravdu na přátelské bázi. Co si řekneme, to platí. Kolín je suverénní tým, který má své povinnosti vůči fanouškům a městu. Kromě našich mladých hráčů, které potřebujeme ohrávat v Chance lize, má tedy samozřejmě i požadavky na hráčskou kvalitu, aby mohl splnit své sezónní cíle. Co se týče finanční pomoci, Mountfield je v Kolíně reklamní partner.

Kolín po podání přihlášky do Chance ligy deklaroval, že bude fungovat jako poloprofesionální tým. Nemůže to kmenovým hráčům Mountfieldu HK v něčem uškodit?
Důležité je, že většina našich hráčů je tam momentálně nastálo a nemusí pendlovat, i když dojezd z Hradce je docela komfortní. Základem je, že jsou s týmem a že tam trénují. Je pravda, že tréninky probíhají spíš odpoledne, ale jsme domluvení i na dopoledních trénincích pro ty hráče, kteří jsou profesionály a nechodí tedy k hokeji ještě do práce. Takhle je to nastavené a mělo by to fungovat, což si časem vyhodnotíme.

Jaká je situace ohledně Štěpána Lukeše, bude za Kolín chytat pravidelně?
Aktuálně to řešíme s Chomutovem. Třeba na Generali Česká Cupu za Hradec mohli nastoupit pouze ti hráči, kteří byli „naši“. Proto jsme řešili narychlo jeho měsíční hostování z Chomutova, které končí 22. září. Do té doby tedy nemůže chytat nikde jinde, jen za nás. Poté vyřešíme trvalé převedení jeho hráčských práv do našeho klubu a jeho střídavé starty nebo hostování do Kolína.

S ohledem na aktuální situaci stále platí, že start extraligy se neposouvá a do prvního kola naskočí všechny týmy?
Momentálně to platí, samozřejmě v dané situaci skoro nevíme, co bude zítra. Ale pokud by to takto zůstalo, můžeme být podle mě všichni spokojení. Kvóty, které jsou momentálně nastavené a platí, jsou pro kluby příznivé. Najdou se dva, tři kluby, kterým to nevyhovuje, ale většina je spokojená. Když to srovnám s okolním světem a Evropou, tak u nás to podle mě máme dobře nastavené.

„Strach máme, ale nic s tím neuděláme.“

GM Aleš Kmoníček (o případné nákaze v týmu)

Nemáte trochu obavy, co následující nejisté měsíce přinesou?
Strach máme, ale nic s tím neuděláme. Jsme připravení na to, že se situace může změnit den před zápasem, bude se měnit v podstatě každý den. Klidně se může stát, že za dva dny půjde celý tým do karantény. To zkrátka nevíme. Teď máme nějaké případy v juniorce, někteří hráči jsou v karanténě.

Jste v pravidelném kontaktu s krajskou hygienickou stanicí ohledně aktuálních vládních nařízení?
Naše vzájemná komunikace probíhá opravdu dobře. Jsme domluvení s ředitelem krajské hygienické stanice a s jejich zástupcem, který nás pravidelně navštěvuje, konzultujeme veškeré kroky, které děláme. Ať je to rozdělení stadionu na sektory, počet účastníků a tak dále. Veškeré informace, které vydáváme v článcích na webu, jsou schváleny nebo minimálně konzultovány s KHS.

Můžete fanouškům nastínit, jak celý proces ohledně nových opatření probíhá?
Když přijde nařízení z ministerstva zdravotnictví, my ho převedeme na papír a vyhodnotíme, co pro nás dané nařízení znamená v praxi a jaké pro nás skýtá omezení. Poté si sedneme se zástupcem krajské hygieny a porovnáme si naše myšlenky. Zatím jsme se vždy shodli a naše postupy byly totožné s těmi, které doporučila KHS.

Je v tuto chvíli aktuální plánované převzetí extraligy ze strany Asociace profesionálních klubů?
Momentálně se v rámci APK scházíme v podstatě každý týden výhradně ohledně kvót, jednání s hygienou, ministerstvem zdravotnictví, Národní sportovní agenturou atd. V tuto chvíli se tedy na převzetí extraligy kluby intenzivně nepracuje. Myslím, že moc kroků už k tomu nezbývá, ale aktuálně kluby řeší úplně něco jiného.