Aktuální zprávy z klubu
ne 29.5.2022 | Jan Vavřina | Foto: Jan Pláteník / Český hokej

Český bronz s hradeckou stopou. Současnou i historickou

Dlouhé čekání je u konce. Český národní výběr po deseti letech přivezl ze světového šampionátu cenný kov. Rozhodl o tom fantastický obrat v boji o třetí místo proti Spojeným státům americkým. Svou měrou pomohli k bronzu také zástupci hradeckého hokeje – odchovanec Filip Hronek a fyzioterapeut Radovan Sakaláš. Nejsou ale jedinými, kdo má vazbu na tým zpod Bílé věže.

Čtyřiadvacetiletý zadák Filip Hronek prošel na východě Čech mládežnickými kategoriemi, postupně se propracoval i do národního mužstva. A spolu s ním pravidelně objíždí mistrovství světa. Byl na „osmnáctkách“, poté dvakrát na juniorském šampionátu. Pak už následovaly další čtyři účasti na seniorském mistrovství. Letos sice zaznamenal nejméně kanadských bodů – po asistencích si připsal ve čtvrtfinále a semifinále – mrzet ho to ale rozhodně nemusí. Jeho ice-time i přínos byl enormní a týmový úspěch přesně to, po čem detroitské Rudé křídlo toužilo.

Za medailí, na kterou si český hokej musel nějaký čas počkat, nestojí jen hráči a trenéři. O mančaft se starají další profíci a zároveň srdcaři, kteří pomáhají vytvářet správného týmového ducha a starají se o co nejlepší servis pro samotné hokejisty. Pravidelným českým reprezentantem je také Radovan Sakaláš. Fanoušci ho sice nevidí v akci na ledě, jeho role je však nepostradatelná. Zkušený fyzioterapeut působí u národního týmu od sezóny 2015/16, předtím byl pět let u juniorů. Od roku 2015 zastává stejnou roli také v Mountfieldu HK. I pro něj je zisk bronzu skvělou odměnou.

V týmu Kariho Jalonena působili také další dva hráči, kteří v Hradci Králové zanechali hokejovou stopu. Tipli byste si, že jde o Romana Červenku a Hynka Zohornu? To se ale musíme vrátit o pěknou řádku let zpět.

Současný kapitán národního týmu a nejproduktivnější hráč turnaje Roman Červenka se na soutoku Labe s Orlicí objevil ve dvou po sobě jdoucích sezónách (2004/05 a 2005/06). Coby nadějný junior Slavie tehdy sbíral první zkušenosti se seniorským hokejem v prvoligovém týmu a už tehdy si vedl náramně. Nyní v šestatřiceti letech dovedl reprezentaci k vytoužené medaili.

O pět let mladší Hynek Zohorna válel za Lvy v dorostu a juniorce v sezónách 2006/07 a 2007/08, než se přes další české týmy dostal až do nejvyšších soutěží Finska, Ruska nebo Švédska. Zajímavostí je, že se na chodbě hradeckého zimního stadionu mohl potkat se starším bratrem Tomášem, ten totiž v roce 2007 vypomohl prvoligovému mužstvu v šesti utkáních. Aktuální účastník SHL Hynek pomohl k bronzu gólem a třemi asistencemi. Mimochodem jednu z nich zaznamenal u klíčového vyrovnávacího gólu v boji o 3. místo.