Aktuální zprávy z klubu
ne 13.6.2021 | Daniel Krátký

Cizinci v Hradci: Ahlroos či Valcourt. Jaké jsou jejich cesty?

Hradecký hokej má za sebou devět sezón v nejvyšší české soutěži v Čechách. V minulosti i současnosti se klub zpod Bílé věže mohl vždy spolehnout na zahraniční hokejisty. A že jich nebylo málo – některým se dařilo více, některým méně. V následujícím speciálu se zaměříme na jejich hokejové cesty před i po angažmá v Hradci Králové. Například hned v prvním díle se vrátíme do historického ročníku 1993/94, v baráži totiž pomáhali tehdejší Stadion zachraňovat finští mladíci.

V každé extraligové sezóně východočeského týmu se vždy ukázal v dresu Lvů, potažmo Stadionu alespoň jeden cizinec. Ačkoliv první jméno je celkem diskutabilní. Je jím česko-německý obránce Jakub Ficenec, a to hned v sezóně 1993/94. Hradecký rodák tehdy jako benjamínek týmu a mládežnický reprezentant startoval svou hokejovou kariéru. Svůj debut si odbyl v utkání 6. kola na ledě Olomouce ve věku šestnácti let a sedmi měsíců. Po sezóně se však přesunul do Slavie a později za moře, odkud se vrátil do Evropy. Ale do Německa, kde působil až do konce kariéry. A získal zde také občanství. Dokonce Němce reprezentoval na olympiádě ve Vancouveru v roce 2010.

Pokud bychom tedy Ficence nebrali jako cizince, tak bychom první krajánky v dresu Hradce Králové, kteří naskočili do extraligy, museli hledat až v novodobé historii. A to i proto, že tři finské hráče, kteří za Stadion nastoupili v baráži roku 1994 nelze započítat, protože prolínací soutěž se nepočítá mezi extraligová utkání. Prvními cizinci by tedy byla až šestice René Vydarený, Peter Frühauf, Peter Mikuš, Tomáš Harant, Rastislav Dej a Jakub Suja, kteří za Mountfield naskočili do 1. kola extraligové sezóny 2013/14 na ledě Sparty a Tomáš Harant byl dokonce jediným střelcem Mountfieldu v Holešovicích..

Co vás čeká v seriálu "Cizinci v Hradci":

  • #1 Jak trio Finů chtělo zachránit Stadion v lize
  • #2 Jak slovenská enkláva táhla tým zpod Bílé věže
  • #3 Jak za Lvy řádili rváči zpoza oceánu či syn emigranta
  • #4 Jak vedení hledalo posily na Severu či v Pobaltí

Celkem za hradecký A-tým k utkání nejvyšší české soutěže nastoupilo v poli 41 zahraničních hokejistů a 2 brankáři, a to nemůžeme počítat tři finské hokejisty ze sezóny 1993/94. Pokud bychom tedy odečetli hráče, kteří mají dvojí občanství, což jsou Jakub Ficenec a Michael Kolarz (dvojčata Klímova mají pouze americký pas), tak hradecký dres obléklo v rámci extraligového utkání 39 zahraničních hokejistů ze Slovenska, Kanady, USA, Lotyšska, Finska, Švédska, Francie a Slovinska a 2 brankáři ze Slovenska a USA. Ti se postarali o 380 extraligových branek v základní části i play off, a to ještě nepočítáme rozhodující nájezdy Kellyho Klímy a Lukáše Cingela z letošního ročníku, jelikož došlo ke změně pravidel a branky z rozstřelu už se do klasických statistik – mezi góly a asistence nezapočítávají.

Nejvíce extraligových utkání v dresu Lvů odehrál z cizinců Roman Kukumberg, a to 254 (ze současného kádru je jeho číslu nejblíže Lukáš Cingel s 214). V závěsu je René Vydarený s 237 duely. Slovenský bek měl spolu Dominikem Graňákem také velkou roli v týmu, oba dva totiž jako jediní dva cizinci nastupovali delší dobu s kapitánským céčkem. Stejně jako tito dva hráči plnili roli kapitána, tak se také v dresu Mountfieldu ukázali pouze dva zahraniční brankáři, a to Brandon Maxwell a Patrik Rybár. Na ně naváže v následujícím ročníku Henri Kiviaho, nová posila mezi tyče. Jediným hlavním trenérem Mountfieldu ze zahraničí byl Peter Draisaitl, německý kouč s českými kořeny.

Nejproduktivnějším zahraničním hráčem je Lukáš Cingel s prozatímními 101 (42+59) kanadskými body, druhý je Rastislav Dej, ten nasbíral 99 (53+46) kanadských bodů. Nejtrestanějším hráčem – cizincem je opět Roman Kukumberg se 155 trestnými minutami, v závěsu je kanadský showman Alex Picard se 119 obdrženými trestnými minutami. Zahraniční stopa je tedy v Mountfieldu opravdu velká.