Ohlasy k zápasu
so 30.12.2023 | Jan Hirsch

Čtvrtá prohra? Nesmíme tomu říkat krize, velí Tomáš Pavelka

Rok 2023 nezakončili svěřenci Tomáše Martince zrovna vesele. Den před Silvestrem vyrazili přes celou republiku do Třince, kde chtěli prolomit třízápasovou šnůru porážek. A našlápnuto k tomu měli skvěle, v repríze loňského finále byli místy výrazně lepším týmem a ve 42. minutě díky trefám Chrise Lalancetta a Jordanna Perreta vedli 2:1. Ze třetí třetiny se však stala přestřelka – Oceláři v ní nasázeli celkem šest gólů a zvítězili 7:2. Z vysoké porážky pochopitelně nebyl nadšený obránce Tomáš Pavelka.

Do utkání přitom Mountfield vstoupil aktivněji než soupeř. Po první dvacetiminutovce vedl na střely 10:6 a po přesně ráně Lalancetta v přesilovce měl náskok i ve skóre. Ve druhé třetině sice vyrovnal Martin Růžička, hned zkraje poslední části mače však Perret ukořistil vedení zpátky. To se však brzy změnilo. „Nám se rozpadla hra za stavu 2:2. Myslím si, že jsme padesát minut byli Třinci důstojným soupeřem, místy i lepším. Pak jsme hráli čtyři na čtyři, kdy jsme dostali dva góly ve dvou střídáních, a to nás zlomilo,“ lituje hradecký bek osmisekundového zkratu, který vlastně stál Východočechy zápas.

Oceláři totiž ve čtyřech nejprve otočili skóre na 3:2 a hned o osm vteřin později navýšil Jakub Jeřábek náskok Slezanů na dvougólový. Hra pak dost přitvrdila, finský brankář Laurikainen musel být navíc po srážce s Danielem Voženílkem vystřídán. „Nemyslím si, že nás střídání gólmanů rozhodilo. Změna brankářů nemohla výsledek ovlivnit, spíš šlo o naši nekoncentrovanost a výpadek ve hře,“ myslí si obránce s devatenáctkou na zádech.

„ Nemůžeme si říkat, že jde o krizi.“

#19 Tomáš Pavelka (o formě týmu)

Nově nastoupivší Jan Lukáš nedržel čisté konto příliš dlouho, už po minutě a deseti sekundách lovil ze sítě střelu Andreje Nestrašila. Další dva góly pak přidali třinečtí Tomáš Kundrátek s Viliamem Čachem, celkové skóre třetiny hrůzy činilo 1:6 z pohledu hostí. „Možná si mi něco takové stalo, ale v nedávně době ne. V té poslední třetině jsme to už hrozně otevřeli a spadlo nám tam kdeco,“ kroutí hlavou rodák z Ostravy.

Pro Lvy je to čtvrtá prohra v řadě, po reprezentační pauze nejprve hráli s Libercem (2:5), pak s Budějovicemi (2:4) a Litvínovem (1:5). Dohromady v těchto porážkách lovili puk ze sítě jedenadvacetkrát. „V posledních zápasech inkasujeme příliš gólů a už to takhle prostě nejde,“ ví moc dobře hráč se zkušenostmi v reprezentaci. „Musíme navázat na většinu zápasu, kde jsme hráli dobře a vyvarovat se výpadků, ať už taktických nebo psychických,“ přemýšlí "Pačes" o možnostech na zlepšení.

Horší sérii klub zpod Bílé věže zažil naposledy na přelomu listopadu a prosince minulého roku. Celkem nakonec činila pět utkání bez bodu. Celý tým jistě doufá, že se ji nepodaří napodobit a ve středečním utkání proti Kladnu bude série proher prolomena. „Nemůžeme si říkat, že jde o krizi, to, když si člověk připustí, tak pak ta krize opravdu přijde. Dneska od zápasu odcházíme s tím, že jsme padesát minut byli rovnoměrným soupeřem kvalitnímu mančaftu. Samozřejmě to nebylo dostatečné, hokej se hraje šedesát minut,“ říká na závěr Tomáš Pavelka.