Preview k zápasu
čt 14.3.2024 | Eva Šafranková

Čtvrtfinálové derby startuje! Lvi se představí na ledě Pardubic

Východočeské derby poprvé v play off! Hradečtí hokejisté postoupili z předkola nejrychlejším možným způsobem, na zdolání Vítkovic jim totiž stačily tři zápasy. Na svého soupeře, se kterým se střetnou ve čtvrtfinále, si ale museli počkat. Tím jsou nakonec Pardubice, a tak se vůbec poprvé stane, že na sebe ve vyřazovacích bojích narazí největší rivalové. Tato série začne v enteria areně, kde se hraje v pátek a sobotu. Úvodní buly prvního duelu padne v 18:00.

„Hlavně musíme zůstat disciplinovaní a hrát s nimi pět na pět.“

#15 Jan Eberle (o možném receptu, jak uspět nad rivalem)

Svěřenci Tomáše Martince si v předkole poradili s Riderou 3:0 na zápasy. „Vítkovice jsme porazili, ale byly to vyrovnané zápasy, jeden jako druhý. Myslím si, že jsme v nich ukázali svoji sílu, a jsme rádi, že jsme to zvládli takhle rychle,“ je spokojený Jan Eberle. Poprvé v historii play off nastane velká bitva o východní Čechy, ve čtvrtfinálové sérii se totiž střetne Hradec Králové s Pardubicemi. „Těšíme se moc, je to derby a bude to pikantní čtvrtfinále,“ říká hráč přezdívaný „Ebik“. Vzhledem k vývoji předkola mezi Libercem a Olomoucí to ovšem zpočátku vypadalo, že Mountfield narazí na pražskou Spartu, což se však nakonec nestalo. „Soupeře si nikdy nevybírám. Prostě na nás připadl a připravíme se na něj,“ pokračuje hokejista hrající na levou stranu.

Dynamo celou sezonu ukazuje svoji kvalitu, za což bylo také podruhé v řadě odměněno Pohárem Jaroslava Pouzara. Proto mu je i dávána větší šance na postup. „Soupeře musíme určitě respektovat, je to velký favorit a má napráskanou soupisku. Já ale z našeho týmu cítím odhodlání, velkou sílu a hlad po úspěchu. Věřím, že to dokážeme přetavit i na ledě,“ líčí čtyřiatřicetiletý útočník. Předchozí čtyři vzájemná utkání skončila výsledkově ve prospěch Pardubic, avšak herní projev, kterým se prezentovali Hradečtí, nebyl špatný. Jenže to už nebude hrát roli. „To byla základní část. Myslím si, že všichni hráči vědí, že play off je trošku o něčem jiném. Zápasy půjdou po sobě, v celé sérii se hraje pořád se stejným soupeřem,“ potvrzuje rodák z Kladna.

Vše je tak otevřené a může se stát cokoliv. Mountfield bude bojovat, aby byl co nejvíce konkurenceschopným sokem. Jaký recept by na celek pod vedením Marka Zadiny mohl platit? „Hlavně musíme zůstat disciplinovaní a hrát s nimi pět na pět. Pevně věřím, že právě tak jim dokážeme konkurovat,“ odkrývá možnou cestu, jak na něj vyzrát. Eberle je sice rodákem z Kladna, ale pod Bílou věží působí od ledna 2023, kdy přišel z Mladé Boleslavi. Vzájemnou rivalitu tedy musí již určitě pociťovat. „Vidím, jak to tady lidí vnímají, a mně to přijde naprosto přirozené. Je to přespolní soupeř a rivalita mezi týmy je obrovská,“ uzavírá kapitán Lvů.

PeterČerešňák
Jednatřicetiletý obránce první hokejové kroky udělal v rodném Trenčíně, odkud odešel do kanadské juniorky, kde strávil dvě sezony. Od ročníku 2014/15 působí na českém území, přes Vítkovice a Plzeň se dostal na východ Čech. Slovenský reprezentant obléká dres Dynama již druhým rokem a svými výkony se podílel na jeho úspěších. S 29 asistencemi pak v základní části patřil ke třem nejlepším nahrávačům.

Dynamo podruhé v řadě získalo Pohár Jaroslava Pouzara

Pardubice netajily své ambice a po loňském zisku bronzových medailí si vytyčily jediný cíl, a to ten nejvyšší. Celou základní část prokazovaly stabilní přísun bodů a pouze pětkrát se stalo, že je o ně někdo připravil. Jejich přemožitelem, který nad nimi vybojoval tři body, se stal Liberec, pražská Sparta, Olomouc a dvakrát Litvínov. Výrazný moment se udál v polovině ledna, kdy východočeský klub oznámil konec hlavního trenéra Václava Varadi, kterého nahradil dosavadní asistent Marek Zadina.

Tato změna se na jeho výsledcích téměř neprojevila. Dynamo se víceméně po celou dobu drželo na předních příčkách tabulky, o prvenství se přetahovalo s hokejisty z hlavního města, ale nakonec podruhé za sebou obhájilo vítězství základní části. Po 52 odehraných kolech mělo na kontě 121 bodů, čímž vytvořilo nový rekord soutěže. Na druhou Spartu jeho náskok činil deset bodů.

Klub, jehož majitelem je Petr Dědek, v žádných týmových statistikách nezaostával, bylo tomu spíše naopak. Vynikal v ofenzivní činnosti, jako jediný pokořil hranici 200 vstřelených gólů (konkrétně jich bylo 203). Výraznou měrou to ovlivnily i přesilové hry, jejichž úspěšnost byla 27,53 %. Ani v defenzivě Pardubičtí nebyli pozadu, protože inkasovali pouze 115 branek. První pozice jim ale nenáležela v procentuálním podílu ubráněných oslabení, s 80,37% úspěšností byli totiž pátí nejlepší. V průběhu ročníku se mohli také spoléhat na svoji disciplinovanost. Obdrželi celkem 424 trestných minut, což bylo třetí nejnižší číslo. Méně nedovolených zákroků se dopustily jen Mladá Boleslav a Vítkovice. Dynamo ovládlo i statistiku bojovnosti, tedy Radegast index, ve které nasbíralo 1382 bodů. V patách mu však byl Třinec, jenž získal o pětačtyřicet bodů méně.

Svoji kvalitu Pardubice prokazovaly rovněž v individualitách. Mezi třinácti nejproduktivnějšími hráči extraligy se nacházela trojice hráčů, která hájí červenobílé barvy. Jednalo se o odchovance Českých Budějovic Lukáše Sedláka (25+22), útočníka se zkušenostmi ze zámoří Lukáše Radila (21+25) a rodáka z Mladé Boleslavi Tomáše Hyku (16+29). O pozici nejlepšího střelce soutěže se ucházel i Sedlák, nakonec mu ale patřilo třetí místo. Roli nejlepšího nahrávače Dynama zaujmul třiatřicetiletý forvard Robert Kousal, jenž si připsal 31 asistencí a v dresu Východočechů zaznamenal přes 500 duelů. Bilanci bodu na zápas se blížil také Martin Kaut (30 zápasů, 14+15), jenž v základní části proti Hradci opravdu řádil – ve třech duelech vstřelil čtyři góly. Nejvíce prostoru dostával slovenský obránce Peter Čerešňák, který na ledě trávil v průměru 22:04 minuty. Pozici gólmanské jedničky zastával Roman Will, jenž s průměrem 2,04 patřil k nejlepším v lize. Jeho parťákem se po výměně za Milana Kloučka stal ex-plzeňský Dominik Pavlát.

Sestavy z minulého utkání

Will – D. Musil, Čerešňák, Dvořák, Košťálek, Vála, Kolář, Švec – Pánik, Sedlák, Hyka – Kousal, Zohorna, Radil – Říčka, A. Musil, Paulovič – Mandát, Poulíček, Vondráček.