Preview k zápasu
po 27.9.2021 | Adam Kodet

Čtvrtý zápas v sedmi dnech. Lvi letos poprvé zajíždí do Plzně

Mountfield HK potvrdil svou pozici krále východních Čech z loňské sezóny a v prvním letošním derby dokázal otočit duel s rivalem z Pardubic. V nabitém programu Tipsport extraligy ale není čas se nad cenným vítězstvím dlouze rozplývat. Už dva dny poté, tedy v úterý, čeká na Lvy dlouhá cesta do Plzně, kde se postaví tamní Škodovce. Ta zatím střídá slušné zápasy s těmi méně povedenými, v posledním kole ale smázla v Litvínově Vervu 5:2 a na úterní duel se naladila nejlepším možným způsobem. Sváteční svatováclavský souboj startuje v LOGSPEED CZ Aréně v 16:30.

„Doufám, že si z vítězného derby přeneseme nějaké sebevědomí i do startu zápasu v Plzni.“

#42 Petr Koukal (před zápasem v Plzni)

První východočeské derby této sezóny dopadlo lépe pro hradecké barvy a nejzkušenější muž v kádru Mountfieldu HK se k utkání proti svému bývalému klubu ještě jednou vrací. „Pardubice na začátku hrály líp, byly rychlejší, důraznější, držely víc puk a dobře kombinovaly. Nám se tyhle aspekty moc nevedly. I když to s námi nevypadalo moc dobře, dokázali jsme se zvednout. A jsem moc rád i kvůli fanouškům, kteří dorazili, že se nám to povedlo otočit,“ hlásí spokojeně centr čtvrté formace.

Lvy hned v úterý čeká další ostrý mač, už čtvrtý během sedmi dnů. A zkušený harcovník věří, že si tým vítěznou náladu přiveze i do Plzně. „Jestli chceme uspět, bude to hlavně o nás, jak nám pojedou nohy. Doufám, že si z vítězného derby přeneseme nějaké sebevědomí i do startu zápasu v Plzni,“ věří rodák z Vysočiny. Škodovku před sezónou převzal nový trenérský tým, přílišné změny v taktice ale mistr světa z roku 2010 nečeká. „Všechny týmy to mají podobné, buď napadají nebo se hraje střední pásmo. Nečekám, že by se měl v Plzni na obzoru najednou objevit nějaký nový systém,“ přemítá hradecká dvaačtyřicítka

V Plzni dokáží diváci pro soupeře vytvořit až nepřátelskou atmosféru, to ale devětatřicetiletého centra nechává klidným. „Hraje se mi tam tak neutrálně. Jsem samozřejmě rád, že jsou na stadionech zpátky diváci, má to hned jinou atmosféru a náboj. Ale já to mám v kariéře tak, že i kdyby bylo na stadionu 30 tisíc lidí, tak to nevnímám. Mám kolem sebe takovou bublinu a soustředím se na hru, diváky vnímám maximálně na střídačce,“ dodává závěrem Petr Koukal.

MartinsDzierkals
Lotyšský forvard na aklimatizaci v extralize nepotřeboval moc času. Už ve svém druhém zápase skóroval, naposledy řídil výhru v Litvínově třemi body a momentálně je nejproduktivnějším indiánem.

Plzeň bez Gulaše zatím výsledkově strádá

Plzeň před touto sezónou ztratila svou nejvýraznější osobnost posledních let, trojnásobného nejproduktivnějšího hráče celé ligy Milana Gulaše. A hokejistu takového kalibru nelze jednoduše nahradit, pokud je to vůbec možné. V klubu dále nepokračují ani jasná jednička v brance posledních let Dominik Frodl, veterán Jaroslav Kracík, který dres Plzně oblékl v 15 sezónách nebo Jakub Pour, jenž podepsal smlouvu v NHL. Petr Straka a Matěj Stříteský pláchli do Litvínova, Jan Eberle zase do Boleslavi. A tak mělo vedení Škodovky před sezónou při skladbě kádru hodně na pilno.

A nelovilo jen v českých vodách. Plzeňský dres nově oblékají Švédi Ludwig Blomstrand a Gustaf Thorell, který už stihl bratrský souboj s Erikem, posilou Sparty. Góly za indiány už dává i Lotyš Martins Dzierkals nebo exliberecký kanonýr Michal Bulíř. Zkušenosti do defenzívy přinesli protřelí Dominik Graňak a Jakub Kindl, který loni neodehrál ani zápas. Gólmanský post vyřešili na západě návratem Miroslava Svobody, který je ale od začátku sezóny na marodce. I proto ještě Plzeň angažovala Dominika Furcha, zatím jen do konce září.

Plzeňské výkony ze začátku sezóny příliš oslnivé nejsou. Škodovka z osmi kol vyhrála jen třikrát a jen dvakrát za plný počet bodů – doma proti Ocelářům a na Stadionu Ivana Hlinky v Litvínově. Jinak ale svěřenci nových koučů Miloše Říhy a Václava Baďoučka strádají a sráží je zejména konce utkání. Dobře rozjeté zápasy proti Spartě nebo Brnu nedokázali dotáhnout do vítězného konce, ačkoliv v obou duelech výrazně vedli. Celkový zisk 10 bodů stačí Plzni ve vyrovnané tabulce až na 11. příčku.

Sestavy z minulého utkání


Furch – Kaňák, Čerešňák, Graňák, Jiříček, Kvasnička, J. Kindl, Kremláček – Kantner, Kodýtek, Schleiss – Dzierkals, Mertl, M. Lang – Blomstrand, G. Thorell, Bulíř – Malát, Přikryl, Kuťák.