Preview k zápasu
so 6.2.2021 | Anna Marie Kokrhounová

Do Hradce míří Olomouc. Porazí ji Lvi i počtvrté v sezóně?

S Mountfieldem to je stále jako na houpačce. Počínající série výher byla i tentokrát utnuta hned po dvou zápasech a Hradečtí tak musejí začínat znovu od začátku. V neděli pod Bílou věží přivítají Olomouc, která je sice poměrně oblíbeným soupeřem, i ona však dokáže být zrádná svou pevnou defenzívou. Letos proti Hanákům ztratili Lvi pouhý bod, potvrdí svou dobrou formu proti tomuto soupeři i počtvrté? To se dozvíme v duelu, který startuje v 17:20. Ten se navíc ponese v duchu charitativní oranžové barvy na podporu celoextraligového projeku O Kapku lepší hokej.

„Olomouc hraje úporný fyzický hokej. Je to s nimi nepříjemné.“

#77 Richard Nedomlel (o silných stránkách nedělního soupeře)

Hradci se letos proti Liberci příliš nedaří a i ve čtvrtečním utkání s tímto soupeřem padl. V čem byl největší problém? „Měli jsme špatný začátek a potom se to s námi už vezlo. Druhá třetina byla lepší a třetí taky. Škoda, že jsme to nedokázali zvrátit. Štěstí přeje připraveným a my jsme úplně připravení nebyli,“ mrzí Richarda Nedomlela. Dlouhodobým trápením Hradeckých je neproduktivita v početních výhodách, která se projevila také v duelu s Tygry. „Přesilovky nám teď úplně nejdou. Musíme na tom zapracovat a snad se to zlepší,“ doufá zadák Mountfieldu.

První pětka se Východočechům lehce vzdálila, každý bod je pro ně tak nyní důležitý. V neděli narazí na Olomouc, která se nachází na opačném konci tabulky. Bude to nějaká výhoda? „Nemůžeme koukat na to, jestli hrajeme s těma nebo s těma. Musíme se připravit na to, odehrát celých šedesát minut a ne jenom čtyřicet jako v Liberci. Myslím si, že máme velkou šanci vyhrát,“ věří hradecký bek.

Ačkoliv jsou Hanáci aktuálně na chvostu extraligy, i oni dokáží být v některých aspektech nebezpeční. „Olomouc hraje úporný fyzický hokej, s čímž bychom my neměli mít takové problémy. Je to s nimi ale samozřejmě nepříjemné. Hodně bojujou, takže to bude bojovné utkání,“ popisuje silné stránky soupeře sedmadvacetiletý obránce. I v neděli se hráči představí s oranžovými prvky na podporu projektu O kapku lepší hokej. „Vždycky jsem pro charitativní věci, protože máme velké štěstí, že můžeme dělat to, co nás baví a živí. Někteří lidé takové štěstí nemají, takže jakmile můžeme trošku pomoct, rádi to uděláme,“ dodává.

JiříOndrušek
Rodák z Olomouce strávil na Hané celou hráčskou kariéru, tedy až na pár hostování, a v letošní sezóně se mu zatím daří nejlépe za posledních osm let – do statistik se zapsal již 18 body (5+13).

Hanáci tápou především v útoku

Olomouc zažila hrůzný start ročníku. Do konce listopadu totiž vyhrála pouze čtyřikrát a bodově na tom nebyla nejlépe. Následně se sice dočkala zlepšení, pořádný posun tabulkou však zaznamenat nemohla, neboť její forma byla i nadále kolísavá. Poslední dobou navíc začíná znovu přituhovat. Z šesti zápasů vyhrála jediný – naposledy podlehla Třinci, ačkoliv značnou část duelu držela slibné vedení. Tyto neúspěchy ji tak drží až na 12. místě tabulky se čtyřiceti třemi body, na nepostupové pozice ale zatím drží slušný odstup.

Hlavní příčinou olomouckých trablí je jejich impotence v útoku. Hanáci totiž vstřelili pouhých 78 gólů a nejhorší jsou také v přesilovce, kterou promění jen v 11,38 % případů. Stále tak platí, že Kohouti hrají převážně defenzivní hokej, což jim přináší kýžené výsledky hlavně v oslabení. Jejich úspěšnost v početní nevýhodě činí 84,81 %, což je páté nejlepší číslo v soutěži. Prvenství v této disciplíně nadále patří Mountfieldu. Do karet Hanákům hraje také to, že jsou jedním z nejméně vylučovaných týmů v extralize – rozhodčí jim zatím rozdělili jen 380 trestných minut.

Dlouholetou jedničkou v olomouckém brankovišti je Branislav Konrád. Zkušený gólman letos zasáhl do třiceti zápasu, z nichž jednou vychytal čisté konto, a má celkovou úspěšnost 91,60 %. Útok Kohoutů je poměrně vyrovnaný, jedno jméno přesto vyčnívá. Jan Káňa má na svém kontě 21 kanadských bodů a s dvanácti góly je nejlepším střelcem týmu. Pozice vrchního nahrávače připadá zkušenému obránci Jiřímu Ondruškovi, který úspěšnou přihrávku zaznamenal třináctkrát. Přesilovky se Olomouci sice nedaří, když už se ale povede, často si úspěšnou trefu připíše Jan Knotek, který v početní výhodě skóroval šestkrát.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu února. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Konrád – A. Rutar, Ondrušek, Dujsík, Vyrůbalík, Valenta, Švrček – Ostřížek, J. Knotek, Bambula – Klimek, Nahodil, Kunc – Burian, Strapáč, Gřeš – Olesz, Kolouch, Handl.