Preview k zápasu
čt 7.1.2021 | Anna Marie Kokrhounová

Do Hradce míří litvínovská Verva. Spraví si Lvi chuť?

Úterní zápas proti Spartě se Východočechům vůbec nepovedl, svůj neúspěch však musí hodit za hlavu. Hned v pátek je čeká další soupeř, který je příjemně naladěn třemi výhrami v řadě. Litvínov se sice nachází ve spodních patrech tabulky, ani jeho však není radno podcenit. Podaří se Hradci porazit Vervu i potřetí v letošní sezóně? To se dozvíme v duelu, který odstartuje v 18:00 pod Bílou věží.

„Musíme se snažit urvat všechny body a hrát tvrdě.“

#34 Kevin Klíma (o následujícím utkání)

V úterý se Lvi utkali se Spartou. V zápase se však ani jednou neprosadili a z O2 areny odjeli s prázdnou. Co bylo příčinou jejich neúspěchu? „Nehráli jsme vůbec do těla a nepracovali nám nohy. Prostě nás přehráli,“ vrací se k poslednímu duelu Kevin Klíma. „Víme, že jsme nepodali dobrý výkon, ale musíme se hlavně připravit na páteční zápas,“ hlásá před utkáním proti Litvínovu, s kterým se Hradec letos utká již potřetí. A s čím na Severočechy Lvi půjdou? „Každý zápas je důležitý, takže se musíme snažit urvat všechny body a hlavně hrát tvrdě,“ sděluje rychlonohý forvard.

Vervě se v letošní sezóně příliš nedaří, což dokazuje i fakt, že v základní hrací době zvítězila pouze pětkrát. Přesto by ji Lvi neměli podcenit. „Mají tam zkušené hráče, jako jsou František Lukeš a Viktor Hübl, ale taky nové posily. Teď tam Lukáš Žejdl dával gól, tak si na něj musíme dát pozor,“ vypichuje šikovnost svého bývalého spoluhráče hradecký útočník. Hradečtí si znovu zahrají na svém stadionu, zachovalo si domácí prostředí stále svou výhodu? „Samozřejmě, ale všichni víme, jaké to bez diváků je,“ poukazuje smutně na absenci divácké kulisy.

Bratři Klímové pocházejí z hokejové rodiny a jejich otec Petr dokonce působil 13 sezón v NHL. V závěru kariéry však ještě pár let strávil právě v litvínovském klubu, kam ho pětiletý Kevin doprovázel. „Byli jsme hodně malí, ale vzpomínám si, že jsme chodili do kabiny. Líbilo se mi tam, ale moc si toho jinak nepamatuju,“ vzpomíná hráč s českým i americkým občanstvím. Rodák z Tampy se svou šikovností vyšvihl až do první formace, kde hraje s Petrem Koukalem a Jakubem Orsavou. „Hraje se mi s nimi dobře. Kouky je legenda, takže je lehčí s ním hrát, protože je chytrý a dobře rozdává puky. Kuba je zase technický hráč a taky je hodně šikovný,“ dodává na závěr.

PatrikZdráhal
Vítkovický odchovanec se v Litvínově herně našel a s bilancí 7+9 patří k nejvýraznějším postavám týmu. Letos tak proto dostal příležitost nakouknout i do reprezentace.

Litvínov je na dobré cestě. Vyhrál už třikrát v řadě

Vloni se Vervě podařilo utéct hrobníkovi z lopaty a potvrdit svou extraligovou příslušnost na poslední chvíli. Ani letos se jí však příliš nedaří a nachází se až na desátém místě se třiceti dvěma body. Posledních několik zápasů bylo pro Litvínovské náročných, neboť častokrát zápas dospěl do prodloužení či samostatných nájezdů. Za většinu prosincových výher tak získali pouhé dva body. Chuť si spravili až v posledním duelu na karlovarském ledě, kde domácí přehráli 6:4. Do Hradce tak míří se třemi vyhranými zápasy v zádech.

Litvínovu to v ofenzívě moc nejde. Nejen že zatím vstřelil pouhých 60 gólů, nedaří se mu ani v přesilovkách. S 13,58% úspěšností je v této disciplíně čtvrtým nejhorším týmem extraligy. Směrem dozadu to Severočechům šlape více. V oslabení patří k lepší půlce tabulky a nerozhodný výsledek často dokáží ubránit až do poslední sirény, což je jim většinou ku prospěchu, jelikož z 10 prodlužovaných zápasů vyhráli sedmkrát. Pokud byl zápas rozhodnut v nastavení, byl Litvínov stoprocentní, avšak již šestkrát musel čelit samostatným nájezdům, kde byl úspěšný pouze v polovině případů. Tuto dovednostní disciplínu si vyzkoušel nejvíckrát ze všech extraligových týmů.

Svatyni žluto-černých stráží téměř v každém utkání Denis Godla, který před sezonou do Litvínova přestoupil z Kladna. Jeho úspěšnost činní 91,64 %. Nejproduktivnějším hráčem Vervy je s 16 kanadskými body Patrik Zdráhal, velký přínos týmu i nadále zajišťuje Viktor Hübl, ten letos přispěl už pěti góly a devíti asistencemi. Střelecky nejúspěšnější je Richard Jarůšek s osmi přesnými trefami. O to, že zápasy s Litvínovem budou bolet, se stará obránce Aaron Irving. Ten vede týmové bodování Radegast indexu, ale také má na svém kontě nejvíce trestných minut.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání


Godla – Ščotka, Irving, D. Kolář, Balinskis, Demel, Štich, Cibulskis – Jarůšek, Žejdl, P. Zdráhal – F. Lukeš, V. Hübl, Pospíšil – P. Svoboda, M. Hanzl, Fronk – Zygmunt, Helt, Látal.