Preview k zápasu
po 11.1.2021 | Adam Kodet

Dohrávka na západě. Hradec letos poprvé míří do Plzně

Proti týmům z první čtyřky se Východočechům letos vůbec nedaří, z osmi střetnutí Lvi nevydolovali ani bod. Další pokus budou mít v úterý v Plzni, kde naposledy Hradec vyhrál za tři body v prosinci 2014. Škodovka nabírá formu, kterou v prosinci úplně ztratila, aktuálně vyhrála třikrát po sobě. Naopak Mountfield poslední dva venkovní duely nezvládl. Jak to na západě Čech dopadne? Duel startuje v 17:00.

„Neměli bychom se na něj speciálně zaměřovat, pak to často odvádí pozornost od hry.“

#42 Petr Koukal (o Milanu Gulašovi)

Mountfield podruhé v týdnu zavítal do O2 Areny, kde ale i po zlepšeném výkonu znovu padl. „Rozhodla druhá třetina. Tam jsme hráli dobrý hokej, srovnali jsme a měli jsme šance na to, jak se dostat do vedení. Zápas mohl vypadat jinak. Spartě tam propadl náhodný druhý gól, pak potrestala naší chybu a potom už to bylo těžké. Soustředili se víc na obranu a nám se nepodařilo dát rychlý kontaktní gól, abychom to zdramatizovali,“ vrací se naposledy k nedělnímu duelu zkušený Petr Koukal.

Sparta každoročně cílí na titul, na který čeká od roku 2007. Letos je její sestava obzvláště natřískaná. „Samozřejmě je to kvalitní tým, bohužel se nám je letos ještě nepovedlo porazit,“ lituje centr, který se posunul do první formace. Hradci se ale nedaří nejen proti Pražanům, ale proti všem týmům z první čtyřky, proti kterým letos zatím neukořistil ani bod. „Ty týmy kvalitu mají, ale nejsme od nich tak daleko. Doufám, že v dalších zápasech potvrdíme, že na to máme a že vyhrajeme nad týmy, které jsou nad námi,“ věří v lepší zítřky.

V úterý to tým může potvrdit na ledě Plzně, která stále do elitní čtyřky patří a která tradičně sází hlavně na Milana Gulaše. „Nemyslím si, že bychom se na něj měli speciálně zaměřovat, pak to často odvádí pozornost od hry. Je to jejich nejnebezpečnější hráč, ale musíme se koukat hlavně na sebe. Když podáme kvalitní výkon jako mužstvo, tak je jedno, jestli na druhé straně je Guli nebo není. Když se dobře nachystáme, můžeme hrát dobrý hokej proti každému,“ dumá před úterní dohrávkou mistr světa z roku 2010 Petr Koukal.

FilipSuchý
Plzeň často a ráda spoléha na hráče z vlastní líhně a vyplácí se to. Filip Suchý ve své první plnohodnotné extraligové sezóně září, s 12 góly je nejlepším střelcem týmu.

Plzeň je mašina na góly a je první v Radegast indexu

Lepší start do sezóny si plzeňští indiáni snad ani nemohli přát. Poprvé nebodovali až ve 12. zápase a z prvních 11 jen jednou prohráli. I na ten nejlepší tým ale v určité části sezóny padne deka, což se Západočechům stalo v prosinci. Na konci roku a na začátku toho aktuálního odcházeli sedmkrát s osmi případů poraženi, čtyřikrát z toho na domácím ledě. Domácí odveta se silným Třincem a jasný výsledek 5:0 ale Škodovku nakopl, poté totiž přidala výhry v derby s Vary a naposledy v Brně a táhne třízápasovou vítěznou sérii. I díky ní se stále drží v první čtyřce tabulky, konkrétně na čtvrté příčce s 58 body.

Největší zbraní posledních let je v Plzni rozhodně ofenzíva a nejinak tomu je i letos. 103 vstřelených branek hovoří za vše, rozdíl ve skoré +30 je třetí nejlepší v lize. Indiáni ve 23 případech ze 30 vstřelili první branku zápasu a když se tak stalo, jen čtyřikrát pak prohráli. Výstavní disciplínou Škody je hra v oslabení. Procentuální úspěšnost 91,28 % je nejlepší číslo v soutěži a 8 vstřelených gólů při početní nevýhodě jakbysmet. Jen těch faulů by nemuselo být tolik. 149 dvouminutových trestů je nejvíc ze všech týmů. Plzeň patří k nejobětavějším a nejtvrdším celkům extraligy – vede týmový Radegast index, v každém zápase zblokuje v průměru přes 13 střel soupeře a rozdá 9 hitů. V přesnosti střelby si Škoda s nikým nezadá, 12,7 % je jasně nejlepší výkon. Naopak by měla zapracovat na četnosti střelby. Mnohem častěji je totiž pod střeleckým tlakem soupeře, o čemž svědčí statistika Corsi 46,51 %. Úspěšnost na buly pouhých 46,37 % je pak úplně nejhorší ze všech.

Nejproduktivnějším hráčem Plzně nemůže být nikdo jiný než nejlepší hokejista poslední tří sezón Milan Gulaš, jeho 39 bodů znamená spolu s třineckým Růžičkou nejvíc ze všech. Na ledě strávil jako nejvytíženější forvard ligy už 646 minut. Jenže plzeňský fenomén má letos mezi spoluhráči zdatné sekundanty. Ještě o gól víc než on (12) totiž vstřelili vlastní odchovanci Filip Suchý a Petr Kodýtek, kteří zažívají průlomové sezóny. To samé se dá říct o Petru Strakovi, který je kromě 11 vstřelených branek nejlepším hráčem Škodovky ve statistice +/- (+14). Radegast index vede Peter Čerešňák s 30 hity a 43 bloky. Plzeň také skvěle pracuje s gólmany a pěstuje si budoucí hvězdu ligy. Dominik Pavlát letos chytal 7 zápasů, pět z nich vyhrál, dvakrát vychytal nulu a úspěšností 94,76 % a průměrem 1,70 je druhým nejlepším gólmanem soutěže..

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání



Mazanec – Nedomlel, Blain, F. Pavlík, Pilař, Jank, Šalda, Váchal – Kevin Klíma, Koukal, Orsava – J. Sklenář, Růžička, Kelly Klíma – Perret, Cingel, Smoleňák – Zachar, Morong, Lev.