Aktuální zprávy z klubu
pá 17.12.2021 | Daniel Krátký | Foto: Jan Kobzáň / SC Kolín

Domácí sláva i mezírky v obraně. Jak se daří partnerskému Kolínu?

Před novou sezónou se rozšířila spolupráce mezi extraligovým Hradcem Králové a prvoligovým Kolínem. Obě organizace se vzájemně hodně propojily – trenérský štáb SC kupříkladu rozšířila spojka v podobě kouče Jana Šťastného. Na obou trasách zároveň probíhá hodně pohybů. Jak se tedy vůbec v Chance lize letos partnerskému týmu vede?

Vstup do nové soutěžní sezóny Kozlům příliš nevyšel, v prvních sedmi zápasech získali svěřenci dua Martínek–Šťastný pouhých pět bodů. A to díky domácí překvapivé výhře nad Slavií 4:3 a rovněž prohrami v prodloužení s Vrchlabím a také Sokolovem. Celkem úspěšné období zažili Středočeši v říjnu, ve kterém z deseti zápasů dotáhli do vítězného konce hned šest z nich – zdolali totiž Ústí nad Labem, Havířov, Frýdek-Místek, Šumperk, Kadaň a Porubu.

Doposud neúspěšnějším částí ročníku prochází partnerský klub Mountfieldu nyní, když zapsal už pět výher v řadě – s Prostějovem, Ústím nad Labem, Havířovem, Frýdkem-Místkem a naposledy Benátkami nad Jizerou, což vyšvihlo Kolín na 10. příčku v tabulce se ziskem 44 bodů. Šestou výhru bude moci přidat ještě před Vánoci, když 22. prosince zajíždí do Šumperka. Další duely pak čekají Kozly až po vánočních svátcích.

Z celkových patnácti výher hned deset z nich nadělili Kolínští svým fanouškům na domácí půdě u Labe. A to dokonce po základní hrací době, což dělá ze středočeského celku čtvrtý nejúspěšnější na domácích hřištích. K tomu výrazně pomáhá také přesilová hra, ta je totiž na Zimním stadionu v Kolíně v podání Davida Šafránka a spol. tou nejlepší v celé Chance lize s úspěšností 27,12 %.

Ale aby nebylo všechno jen růžové, tak Kolínští jsou celkově nejhorším týmem ligy v oslabení s procentuální úspěšností 72,88 %, přičemž horší byla už jen Kadaň, ta však ze soutěže předčasně odstoupila. Zároveň jsou Středočeši nejtrestanějším týmem, a to o celých 16 minut, což je přesně 8 dvouminutových prohřešků. Rovněž obrana není silným článkem týmu, do branky Kolína totiž soupeři nasázeli už 90 gólů, což je po Ústí nad Labem, Frýdku-Místku a Šumperku s 91 inkasovanými góly druhé nejvyšší číslo.

Stejně jako v loňském roce je nejproduktivnějším hráčem útočník David Šafránek, ten má na kontě 27 kanadských bodů (po 27 duelech) za 12 gólů a 15 asistencí. V posledním utkání před reprezentační přestávkou se třicetiletý útočník, který nastoupil v extralize třikrát také za Mountfield, blýskl hattrickem do sítě Benátek dokonce během jediné třetiny. Celkem úspěšnou sezónu zažívá rovněž Jan Veselý, jenž je se 14 nastřílenými brankami nejlepším střelcem týmu.

Letní akvizice Matyáš Svoboda | foto: Jan Kobzáň / SC Kolín

Celkově nejvytíženějším hráčem kolínského výběru je host z Hradce Zdeněk Čáp s více než 650 minutami strávenými na ledě (průměr přes 23 minut na zápas). Rodák právě z Kolína nastupuje v obranné dvojici výhradně s René Pieglem, který je druhým nejvíce využívaným bekem. Jediné slabší místo mají svěřenci Petra Martínka a Jana Šťastného v brankovišti, v něm se dosud vystřídalo hned šest gólmanů – Tomáš Sajdl, Jan Strmeň (střídavé starty z Českých Budějovic), Henri Kivaho, Martin Sejpal, Jakub Tichý a Štěpán Lukeš, přičemž nejvytíženějším je prvně jmenovaný hradecký junior.

Jelikož po určitém datu či počtu startů nemohou v první lize Kozlům vypomáhat extraligoví brankáři z Hradce Lukeš s Kiviahem nebo budějovický Strmeň, tak k Polabí zamířil Georgij Kuzněcov z Dynama Moskva. Třiadvacetiletý Rus v Kontinentální lize nastoupil do 7 zápasů, více zkušeností však nasbíral v nižších ruských soutěžích, jako jsou mládežnická MHL nebo druhá nejvyšší VHL.

Kdo z hradeckých hráčů nastoupil v Kolíně?

Brankáři:
Tomáš Sajdl (7 zápasů), Henri Kiviaho (5 zápasů), Štěpán Lukeš (3 zápasy), Jakub Tichý (4 zápasy).

Obránci:
Zděněk Čáp (27 zápasů, 3+12), René Piegl (27 zápasů, 2+7), Radim Šalda (18 zápasů, 1+4), Luka Zorko (9 zápasů, 0+2), Petr Kalina (1 zápas, 0+1), Jakub Váchal (22 zápasů, 0+1), Miroslav Kukla (15 zápasů, 0+0), Michael Gaspar (3 zápasů, 0+0), Bohumil Jank (1 zápas, 0+0).

Útočníci:
Jan Veselý (24 zápasů, 14+9), Štěpán Matějček (27 zápasů, 3+5), Patrik Miškář (8 zápasů, 1+7), Matěj Morong (21 zápasů, 4+3), Jakub Sklenář (23 zápasů, 0+7), Matyáš Svoboda (23 zápasů, 1+5), Martin Štohanzl (12 zápasů, 4+0), Jakub Orsava (1 zápas, 2+1), Petr Koukal (1 zápas, 0+3), Vojtěch Síla (7 zápasů, 2+0), Petr Poppel (16 zápasů, 1+1), Radek Pilař (2 zápasy, 0+1), Jaroslav Dvořák (13 zápasů, 0+0), Patrik Lamper (1 zápas, 0+0).

Radost hokejistů Kolína | foto: Jan Kobzáň / SC Kolín