Akademie ČH
st 19.10.2022 | Tomáš Kalas

Dorost čeká lídr tabulky, juniorka zahájí odvety základní části

Utkání akademie jsou v plném proudu, junioři zahájí odvety v základní části a doma přivítají Litvínov a Karlovy Vary. Dorost naskočí do zápasového rytmu po týdenní pauze a ve čtvrtek se postaví lídrovi skupiny z Liberce, v sobotu pak pojede na led houževnatého Havlíčkova Brodu. Devátá třída pak pokračuje ve spanilé jízdě a pokusí se prodloužit neporazitelnost na ledě Kladna.

Juniorka bude bojovat o oddálení se od posledního místa

Hradeckým juniorům se výsledkově stále nedaří. Naposledy vyhráli 23. září doma proti Třinci a od té doby na vítěznou oslavu čekají už šest zápasů. Povedlo se jim však ukořistit alespoň tři body za remízu po šedesáti minutách. I tak se jim povedlo odpoutat od dna tabulky, a to právě získaným bodem za porážku 2:3 v prodloužení ve východočeském derby. Trápit může mladé Lvy především nízká úspěšnost v útočné fázi. Za 13 utkání nastříleli 20 branek, což z nich dělá nejméně produktivní tým, Olomouc jakožto nejbližší tým má o jedenáct gólů více. Nedaří se ani v přesilovkách a oslabení, kde jsou junioři na dně této statistiky. Trenéry však může těšit jistota v brance, Jan Kasal je s úspěšností 93,89 % pátý nejlepší gólman soutěže.

Přestože je o víkendu čeká velmi těžká šichta, mohou se opřít o domácí prostředí. V něm totiž v pátek od 17:00 přivítají Litvínov, který okupuje klidný střed tabulky. V útoku na tom chemici nejsou se 42 góly špatně, avšak stejný počet inkasovali a jsou na tom dokonce hůře než Východočeši. Navíc jedou k soutoku Labe s Orlicí s negativní bilancí tří porážek v řadě, v klíčových momentech se ale mohou opřít o přesilovky. Jejich 26procentní využití je nejvíce z extraligy a špatně na tom nejsou ani v oslabení, tam jsou v těsném závěsu za Karlovými Vary a Vítkovicemi. A právě s prvním jmenovaným celkem se utkají hned následující den, tedy v sobotu. Od tradičních 12:15 si to rozdají s Energií, která společně s Vítkovicemi vede tabulku. Navíc má parádní formu, z posledních sedmi duelů vyhrála šest, přičemž jediná porážka přišla v posledním hracím kole proti Plzni. V brance se může opřít o Adama Dybala, který je s 94,47 % úspěšnosti první v této statistice.

Dorostenci přivítají lídra tabulky

Po týdenní pauze se vrací do hry i dorostenci. Ti absolvovali jihočeský trip a přišli o třízápasovou sérii výher hned v prvním duelu, kdy podlehli Motoru 2:5. Přestože posléze stejným výsledkem přehráli Tábor, možnost dotáhnout se na vedoucí Liberec s Mladou Boleslaví prováhali. Stále platí, že Lvi platí za jeden z nejčastěji střílejících týmů, lépe už je na tom v průměru o necelé tři desetiny pardubické Dynamo. Vepředu mají navíc velmi silnou útočnou vozbu, trojice Dominik Pavlík, Vojtěch Aschenbrenner a Jakub Jón dohromady nastřílela 17 branek, což je z 32 skórovaných prakticky polovina.

Další hrací víkend zahájí dorostenci soubojem proti lídrovi tabulky, a to libereckým Bílým Tygrům. Ti přijedou v roli nejútočnějšího týmu skupiny, když se 36 góly mají průměrně 4,5 branky na utkání. Navíc si doposud připsali jenom jedinou porážku ve třetím kole proti Mladé Boleslavi. Čtvrteční duel bude i částečně individuálním soubojem Vasyla Špilky a Dominika Pavlíka. Oba jsou na tom bodově nastejno a drží se na špičce kanadského bodování. V sobotu pak pojedou dorostenci na led Havlíčkova Brodu, který patří mezi příjemná překvapení. Zejména v přesilových hrách, neboť i v rámci týmů z ostatních skupin jsou na tom lépe jenom třinečtí Oceláři. Velmi dobře se daří gólmanovi Davidu Račanovi, který je v tabulce úspěšnosti s 92,31 % třetí. Brod navíc zvládnul i důležité říjnové souboje s týmy okolo sebe, Tábor doma srazil v prodloužení, v nájezdech pak v derby přehrál i Duklu.

Devátá třída bude usilovat o prodloužení série

Devátá třída nedala nikomu ve své skupině šanci, se skóre 63:6 ovládla všech šest měření sil a suverénně postoupila do nadstavby soutěže. Tam byla přiřazena do severní skupiny a vykročila do ní optimálně, když porazila Litvínov v nájezdech. Ty rozhodnul Martin Václavíček a ukázal, že nic neztratil z drajvu v základní části, když byl s 11 brankami nejlepším střelcem.

I tentokrát čeká deváťáky jenom jedno utkání, když se vydají v sobotu na Kladno. To ještě do nadstavby nevstoupilo a bude to pro něj tak premiéra. Ve své základní skupině skončilo na třetím místě, když nestačilo na plzeňské Vlky a Škodovku. Tým táhnul především Tomáš Kozák, s 12 brankami byl nejlepší střelec skupiny a osm asistencí k tomu z něj udělalo druhého nejproduktivnějšího hráče první části. Rytíři však byli zároveň i nejtrestanějším týmem skupiny, na druhou stranu měli třetí nejlepší oslabení, stejné místo jim náleželo i v přesilovkách.

Program akademie pro nadcházející dny


DOROST: 9. kolo, čt 20.10.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
17:15
JUNIOŘI: 15. kolo, pá 21.10.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Verva Litvínov Litvínov
17:00
9. TŘÍDA: 2. kolo, so 22.10.2022
Rytíři Kladno Kladno - Mountfield HK Mountfield HK
11:15
JUNIOŘI: 16. kolo, so 22.10.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary
12:15
DOROST: 10. kolo, so 22.10.2022
BK Havlíčkův Brod Havl. Brod - Mountfield HK Mountfield HK
13:45