Akademie ČH
st 24.11.2021 | Lukáš Foff

Dorost hájí první místo, junioři bojují ve vyrovnané konkurenci

Dalšími zápasy pokračuje hradecká Akademie. Junioři začnou domácím dvojbojem proti moravskoslezským soupeřům a v úterý vycestují po sedmi domácích duelech také ven, konkrétně do Olomouce. Na dorostence čekají poslední dvě utkání v základní části a stále bojují o nejvyšší příčku v tabulce. Zatím ji před Jihlavou drží, ale mají odehráno o jeden zápas víc. Navíc posledním soupeřem jim bude třetí Sparta s parádní formou.

Juniory doma nejprve čekají moravskoslezští protivníci, pak jedou na Hanou

Hradečtí junioři se momentálně po dvou úspěšných zápasech nachází na 8. místě se ziskem 33 bodů. O uplynulém víkendu totiž nejprve porazili 4:0 rakouský Salzburg a pak také 5:3 České Budějovice. Splnili tak papírové předpoklady. Tabulka kolem nich je však neskutečně nabouchaná, takže následující zápasy mohou hodně napovědět, jestli na Hradec čeká posun vzhůru.

V pátek se od 15:00 utkají na domácím ledě s šestým Třincem, který mohou v případě výhry přeskočit. Nebude to ale nic jednoduchého, protože Slezané bodovali v posledních 6 utkáních a navíc jsou v útoku hodně potentní. Jen jednou za zmíněných 6 zápasů nedali alespoň čtyři branky, jinak jim to tam náramně padá. Navíc to bude souboj brankářů, kteří mají téměř shodné statistiky. Hradecký Jakub Tichý je v úspěšnosti třetím nejlepším gólmanem v soutěži s 94,29% úspěšností, pouze o dvě setinky hůře je na tom třinecký Patrik Švančara.

O den později, tedy v sobotu, přijede Havířov. Tomu momentálně patří se ziskem 18 bodů 15. místo, navíc se záporným skóre 45 vstřelených a 62 obdržených branek. V září se oba celky utkaly na hřišti AZ a Mountfield HK díky dvěma gólům v první třetině vyhrál 2:0. Havířovské výsledky jsou tak trochu jako na houpačce. Z posledních pěti zápasů třikrát vyhrál a dvakrát prohrál. Naposledy nestačil v hlavním městě na Spartu, se kterou padl 1:3.

Po dvou dnech odpočinku pojedou po delší době junioři také ven, konkrétně do Olomouce. Hanáci jsou 12., ale na Lvy ztrácí pouze tři body. Hradeckým by do karet mohlo hrát to, že Kohouti dvakrát v řadě prohráli, a to s Karlovými Vary 1:2 a s Plzní dokonce 2:7. Největší hrozbou v dresu domácích bude Daniel Ministr, který v 17 zápasech nasbíral výtečných 24 bodů za 11 gólů a 13 asistencí.

Dorostence čekají poslední dva zápasy základní části a hrají o první místo

Hradečtí dorostenci si zatím v letošní sezóně počínají náramně. Momentálně jsou dokonce na prvním místě skupiny Střed před Jihlavou, která má ale o zápas méně. K posunu do čela celku z východních Čech pomohly výhry 4:1 nad Havlíčkovým Brodem a 9:2 s Technikou Brno. V duelu s posledním Brnem Hradec rozhodl už v první třetině, kterou vyhrál 6:1 a ve zbytku zápasu mohl trochu polevit. Nakonec hned čtyři hráči z kádru zaznamenali dvě branky.

Ve čtvrtek čeká na Mountfield cesta do Tábora. Jihočeši na tom nejsou o moc lépe než Technika, v tabulce jsou pouze o bod před ní. Patří jim tedy s 9 body předposlední 9. místo. Rozhodně by ale hradečtí mladíci neměli nic podcenit, protože v říjnovém mači se na domácím ledě pořádně nadřeli a vyhráli jen těsně 4:3.

Posledním soupeřem dorostenců v základní části bude pražská Sparta, momentálně třetí tým tabulky, který má 39 bodů, tedy pouze o dva méně než Lvi. Královéhradečtí budou mít výhodu domácího ledu, ale Pražané mají parádní fazónu. Vyhráli v posledních 10 zápasech, naposledy v malém pražském derby sestřelili Kobru 12:2! Ve svém kádru navíc mají nejlepšího nahrávače soutěže Martina Vašíčka s 23 asistencemi, kterému v kanadském bodování patří třetí místo s 32 body.

Rozpis zápasů dorostu a juniorů na nadcházející dny


DOROST: 17. kolo, čt 25.11.2021
HC Tábor Tábor - Mountfield HK Mountfield HK
18:00
JUNIOŘI: 20. kolo, pá 26.11.2021
Mountfield HK Mountfield HK - HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec
15:00
JUNIOŘI: 21. kolo, so 27.11.2021
Mountfield HK Mountfield HK - AZ Heimstaden Havířov Havířov
12:15
DOROST: 18. kolo, so 27.11.2021
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta Praha
16:00
JUNIOŘI: 17. kolo, út 30.11.2021
HC Olomouc Olomouc - Mountfield HK Mountfield HK
14:00