Akademie ČH
čt 3.12.2020 | Daniel Krátký, Martin Voltr

Dorost makal přes pauzu na suchu! S Libercem zápasil na dálku

Hradečtí dorostenci se během vynucené herní pauzy rozhodně neváleli. Trenérský štáb v čele s Jiřím Janouškem se totiž dohodl na unikátním souboji s týmem Liberce. Hráči si během patnácti hracích dnů poměřili své dovednosti a schopnosti na suchu. Ze souboje nakonec vyšli lépe Tygři, kteří zvítězili 8:7 na disciplíny. Ale o výhru v tomhle případě ani tolik nešlo.

Trenér hradeckých dorostenců Jiří Janoušek se během vynucené přestávky snažil se svým trenérským štábem vymýšlet různé tréninkové plány. A pak přišla nabídka Liberce na vzájemné poměření sil. „Myslím si, že v rámci těch opatření, to bylo nejlepší možné řešení, jak udržet v klucích soutěživého ducha,“ popisuje právě Jiří Janoušek. „Z naší strany to mělo asi trochu vlažnější začátek, protože kluci ani my trenéři jsme úplně nevěděli, jak se k tomu všichni postaví a jak to bude probíhat,“ říká dále.

Úspěšnému průběhu soutěže možná pomohl i zájem obou klubů na medializování dané akce, což potvrzuje i hradecký trenér. „Po jednom, dvou rozkoukávacích dnech to nabralo na pomyslných obrátkách. Začalo to být i více medializované na různých sociálních sítích. Kluci tak rozhodně nechtěli prohrát, i v řekněme banálních věcech, jako je žonglování míčky,“ vysvětluje třiatřicetiletý kouč hradecké mládeže. „Kluci chtěli rozhodně vyhrát v tomhle závodě na dálku,“ míní.

🦁🆚🐯 Dorostenci se rvali jako správní lvi a snažili se otočit dovedností soutěž s TJ Bílí Tygři Liberec. 💪 Nakonec se to však o kousek nepovedlo. 😌

Zveřejnil(a) Mountfield HK - mládež dne Sobota 28. listopadu 2020


Souboj šelem na suchu ovládli liberečtí Tygři, a to o pouhý jeden bod. „Gradovalo to, v určité chvíli jsme sice prohrávali větším rozdílem, nakonec to však skončilo 7:8,“ popisuje průběh soutěže bývalý hokejista, který si v letech 2005 – 2007 zahrál i za hradeckou juniorku. „Ale myslím, že to určitě splnilo svůj účel, proč jsme to rozjeli s Richardem Lobem. Děkuji mu za spolupráci,“ vzkazuje kouči akademie Liberce.

Ve čtvrtek čeká amatérský sport ve vnitřních prostorách návrat do akce. Jaký pohled má vládce lavičky dorostenců na současné období z pohledu hokeje? „Je to složitá situace, nikdo z nás nedokáže říct, jaké mohou být následky,“ míní. „Není to ideální, hokej je specifický sport a množství hodin na ledě se nedá nahradit. Výpadek znát určitě bude a věřím, že se najde nějaká cesta prodloužení sezóny na ledě nebo upravení přípravného období. Počet hodin na ledě je zásadní.“

„Bylo by dobré, kdyby došlo k nějaké úpravě.“

Jiří Janoušek (o zakrytí nosu a úst během tréninků a zápasů)

Zelenou má tedy sport ve vnitřních prostorách už od čtvrtka. Ale pouze se zakrytím nosu a úst. „V Hradci jsme připravení v rámci dodržení pravidel zahájit přípravu.“ Vláda sice spustila amatérský sport. Ale s opatřením, které nutí amatérské sportovce ve vnitřních prostorách trénovat a hrát s rouškami. „Myslím si, že jsme připravení tréninky na ledě realizovat. Ale upřímně trénovat se zakrytými nosy i ústy při takovém sportu a zatížení není ideální a bylo by dobré, kdyby došlo k nějaké úpravě,“ věří kouč dorostu Jiří Janoušek.