Akademie ČH
čt 4.8.2022 | Dominik Jarka

Dorost zamířil do Třince! Představí se na prestižním President Cupu

Třinecký President Cup patří mezi to nejlepší, co může dorostenecká příprava nabídnout. Deset špičkových týmů z celkem šesti zemí se popere o prvenství na kvalitně obsazeném třídenním turnaji. Na 8. ročníku se poprvé představí i dorostenci hradeckého Mountfieldu. Los jim přisoudil první zápas celého turnaje, v pátek od 8:00 vyzvou Karlovy Vary.

Oproti předešlému ročníku se President Cup dočkal navýšení účastníků z osmi na deset. Do Slezska se tak na začátku srpna poprvé podívají i dorostenci Mountfieldu. Připojí se k tuzemským účastníkům minulého ročníku, kterými jsou Oceláři Třinec, Sparta Praha, Vítkovice Ridera a Energie Karlovy Vary. „Máme radost, že jsme dostali pozvánku. Určitě v Třinci odehrajeme kvalitní zápasy, které naše družstvo prověří,“ pochvaluje si hlavní kouč Václav Pánek.

Z evropské scény čeká premiéra hned tři mužstva. Na led WERK ARENY poprvé vyjede švýcarský Davos a rakouský Red Bull Salcburk, po odstoupení švédského Malmö Redhawks dostala pozvánku také reprezentace Ukrajiny do 17 let. Mezinárodní zastoupení doplní kluby se zkušenostmi na třineckém turnaji, slovenský Slovan Bratislava a lotyšská HS Riga. „Doufám, že nám los přisoudí co nejvíce zahraničních soupeřů, protože mezinárodní konfrontace je vždycky prospěšná pro všechny. Přece jenom s tuzemskými kluby se potkáváme často, takže bychom chtěli zkusit nějakou netradiční skupinu,“ vyjádřil své přání ještě před rozlosováním trenér Lvů. A to se mu splnilo.

„Hlavně budeme požadovat obrovské nasazení a práci pro tým.“

Václav Pánek (o ambicích pro President Cup)

Změna v počtu zúčastněných týmů se promítla také do formátu soutěže. Mužstva byla na slavnostním zahájení rozlosována do dvou skupin po pěti týmech. Turnaj odstartují Lvi v pátek duelem s Karlovými Vary, následně vyzvou Salcburk a Davos, skupinovou fázi zakončí s domácím Třincem. Neděle bude patřit zápasům o konečné umístění, do kterých budou týmy nasazovány podle pořadí ve skupině. Vítězové skupin se utkají o zisk mistrovské trofeje, družstva na druhých příčkách se porvou o bronzové medaile a tak dále.

Hradečtí dorostenci odstartovali letní přípravu v nejlepším možném stylu, když na domácím ledě roznesli pražskou Spartu 10:0. Ve druhém duelu nestačili svěřenci Václava Pánka v derby na pardubické Dynamo a podlehli 1:4. „Máme za sebou pouze dva zápasy a jsme v tréninkovém cyklu, který je pro všechny náročný. Chceme tam kluky naučit plnit taktické věci, i když jsme se tomu zatím tolik nevěnovali. Ale hlavně budeme požadovat obrovské nasazení a práci pro tým,“ vytyčuje herní cíle pro turnaj hradecký kouč.

Do Slezska odjelo trenérské duo Pánek-Král se dvěma gólmany a devatenácti hráči do pole, tedy sedmi obránci a čtyřmi kompletními útoky. „Každý se na turnaji bude chtít ukázat. My tam jedeme samozřejmě bojovat o co nejlepší výsledek,“ dodává slova odvahy hlavní trenér. Hradečtí Lvi za tři dny odehrají pět náročných zápasů, všechny budou vysílány na webu President Cupu.

Slavnostní zahájení a losování President Cupu 2022

Rozpis Mountfieldu HK na President Cupu 2022

Turnaj (Třinec), pá 5.8.2022
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Mountfield HK Mountfield HK
08:00
Turnaj (Třinec), pá 5.8.2022
EC Red Bull Salzburg Salzburg - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
Turnaj (Třinec), so 6.8.2022
HC Davos Davos - Mountfield HK Mountfield HK
13:30
Turnaj (Třinec), so 6.8.2022
HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
18:30
Turnaj (Třinec), ne 7.8.2022
soupeř neznámý neznámý - Mountfield HK Mountfield HK