Akademie ČH
so 20.8.2022 | Šimon Zemánek

Dorostenec Jakub Jón: Snad navážeme na minulou sezonu

Přípravné zápasy jsou v plném proudu, ostrá sezona se pomalu, ale jistě blíží. To platí nejen pro hráče A-týmu, juniory, ale také pro dorostence. Svěřenci Václava Pánka za sebou mají už devět přípravných zápasů, s bilancí pět vítězství a čtyři porážky. Naposledy dokázali hradečtí dorostenci zdolat v utkání plném zvratů Bílé Tygry z Liberce výsledkem 5:4 po nájezdech. Právě tento zápas a mnohé další hodnotí jeden z nejproduktivnějších hráčů přípravy – útočník Jakub Jón.

Jak viděl prozatím poslední duel? „První třetina proti Liberci se nám úplně nepovedla, nenastoupili jsme do zápasu dobře, nebruslili jsme, navíc nám nic nevycházelo. Moc jsme neměli puk, a když jsme ho zrovna měli, tak jsme ho rychle ztratili. Trenéři nám to pak o přestávce hodně rychle vysvětlili, řekli nám, co máme dělat, což nám dost pomohlo,“ komentuje dění v průběhu utkání.

Ve zbytku zápasu hráli Hradečtí mnohem lépe, dokázali otočit vývoj utkání a dostat se do vedení 3:1. Liberečtí se však dokázali vrátit do zápasu a vyrovnat. Napínavé střetnutí nakonec po základní hrací době skončilo výsledkem 4:4, v prodloužení gól nepadl, a tak přišly na řadu nájezdy, které Lvi ovládli, když proměnili hned tři ze čtyř trestných střílení. „Před nájezdem jsem si vůbec neřekl, co udělám. Přemýšlel jsem o tom během nájezdu. Podíval jsem se, jak brankář stojí, a tak jsem zkusil kličku do bekhendu, která mi často vychází... A padlo to tam!“ popisuje svůj úspěšný nájezd Jakub Jón.

„Letní příprava je velmi náročná. Doufáme, že nám co nejvíce pomůže do sezony.“

#13 Jakub Jón (o letním období)

Dorostenci Mountfieldu HK se v rámci přípravy představili také na prestižním President Cupu v Třinci, kde se jim však nedařilo úplně podle představ. Moc nechybělo k tomu, aby bojovali o medaile. Nakonec trochu smolně skončili až na 9. místě. „Turnaj v Třinci pro nás byl bohužel celkem nešťastný, i když jsme soupeře přehrávali, tak jsme nedokázali dávat góly. Celkově to pro nás bylo zklamání,“ pokračuje forvard s číslem 13 na zádech.

Mimo jiné, i v rámci President Cupu narazili Lvi na různé zahraniční soupeře. V Třinci změřili síly se slovenským Slovanem Bratislava, rakouským Salcburkem nebo švýcarským Davosem, který Východočeši rozdrtili 8:1. Nedávno také mládežníci Mountfieldu odehráli v rámci letních přípravných zápasů utkání s německým Mannheimem, který porazili 4:1. „Letní příprava je zatím pro nás velmi náročná. Ale doufáme, že nám co nejvíce pomůže do sezony,“ hlásí hráč s pravým držením hole, jenž už v přípravných zápasech nasbíral osm kanadských bodů.

Svěřence Václava Pánka v přípravě čekají ještě tři špíly – jeden doma a dva venku. Dorostenci se utkají se Spartou Praha (25. srpna), ve východočeském derby vyzvou Pardubice (30. srpna) a v generálce na ligu narazí také na Duklu Jihlava (1. září). První ostré soutěžní utkání čeká hradecké mladíky 15. září, kdy se střetnou s Táborem. Dva dny poté je navíc budou znovu čekat Bílí Tygři z Liberce. „Na sezonu se moc těším. Doufám, že navážeme na tu minulou,“ připomíná na závěr loňskou účast v semifinále Jakub Jón.

Rozpis přípravných zápasů dorostu Mountfieldu HK

přát., čt 28.7.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Sparta Praha Sparta Praha
přát., út 2.8.2022
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
4:1
Turnaj (Třinec), pá 5.8.2022
HC Energie Karlovy Vary Karlovy Vary - Mountfield HK Mountfield HK
2:1
Turnaj (Třinec), pá 5.8.2022
Mountfield HK Mountfield HK - EC Red Bull Salzburg Salzburg
0:5
Turnaj (Třinec), so 6.8.2022
HC Davos Davos - Mountfield HK Mountfield HK
1:8
Turnaj (Třinec), so 6.8.2022
HC Oceláři Třinec Oceláři Třinec - Mountfield HK Mountfield HK
1:0
Turnaj (Třinec), ne 7.8.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Slovan Bratislava Bratislava
4:2
přát., pá 12.8.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Adler Mannheim Mannheim
4:1
přát., út 16.8.2022
Mountfield HK Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec Liberec
přát., čt 25.8.2022
HC Sparta Praha Sparta Praha - Mountfield HK Mountfield HK
 
přát., út 30.8.2022
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
13:00
přát., čt 1.9.2022
HC Dukla Jihlava Jihlava - Mountfield HK Mountfield HK