Akademie ČH
út 30.11.2021 | Anna Marie Kokrhounová, Jan Brůna

Dorostenec Tomáš Hora: Za výhru ve skupině jsme rádi

Po nepovedené přípravě výhra v základní skupině. Tak by se dal charakterizovat dosavadní průběh sezóny hradeckého dorostu. V osmnácti zápasech Lvi totiž padli pouze dvakrát a předehnali tak i svého jediného přemožitele z Jihlavy, a to o jediný bod! V nadcházejících dnech je tak čekají první zápasy nadstavby o play off. Ty vyhlíží také Tomáš Hora, který je s 32 kanadskými body jedním z tahounů týmu.

První část sezóny mají hradečtí dorostenci zdárně za sebou a do další fáze soutěže pokračují z prvního místa. „Jsme rádi, že jsme skupinu vyhráli, a snad v tom teď budeme pokračovat. Sice jsme prohráli dvakrát s Jihlavou, ale ta nakonec zaváhala,“ popisuje postup Lvů na vrchol tabulky Tomáš Hora. Jihlava byla jako jediná nad hradecké síly, v čem tkvěla její nebezpečnost? „Byli rychlejší, přebruslili nás a proměňovali šance. To rozhodlo,“ přiznává šestnáctiletý útočník.

Ačkoliv v sezóně dorostenci podávají skvělé výkony, v létě to s nimi tak dobře nevypadalo, když v přípravě vyhráli pouhé tři ze dvanácti zápasu. Mnozí takový úspěch v základní části ani nečekali. „Doufali jsme ale, že se to všechno zlepší a že budeme podávat lepší výkony. A to se povedlo,“ říká nadějný forvard. Co stálo za takovou změnou? „Těžko se to hodnotí. Nedařilo se nám, tak trenéři trošku zvednuli hlas. To nějak zabralo a začalo se to lepšit. První zápas proti Spartě jsme vyhráli 3:2, a to nás hodně nakoplo. Trenéři nám řekli, že začátek sezóny musí právě takhle vypadat, a tak to dopadlo,“ vysvětluje.

V posledním zápase si Hradečtí zastříleli a porazili Spartu 7:3. „Věděli jsme, že Sparta naposledy zaváhala se Slavií, a chtěli jsme toho využít. Asi jsme nečekali, že to dopadne takhle, ale jsme samozřejmě rádi,“ raduje se z úspěchu Tomáš Hora. Ten proti Pražanům zapsal jednu asistenci, dohromady se tak může těšit z 32 kanadských bodů. Jeho formaci to obzvlášť šlape. „Přišel jsem do Hradce těsně před sezónou a trenéří nás dali takhle dohromady. Všem třem se nám daří, takže výborný. Role nějak rozdělené nemáme. Všichni hrajeme to, co nám trenéři nakážou a daří se,“ popisuje.

„Musíme do toho dát všechno.“

#14 Tomáš Hora (o nadstavbě)

Dorost v průběhu sezóny opustil Pavel Šimek, který kromě juniorky naskočil i do zápasu A-týmu. Zasáhla jeho absence nějak tým? „Pavel nám hodně pomáhal. Hrál i některé přípravné zápasy. Ale jeho odchod jsme nijak nevnímali, prostě jsme všichni hráli na maximum a dopadlo to dobře,“ objasňuje jeden z lídrů dorostu. Fazona týmu se odrazila i do výkonů jednotlivců, své první góly za Akademii tak vsítili i ti nejmladší hráči na soupisce. „Je to dobře. Schovají si puk a budou připravení na další roky. Jsou všichni šikovní kluci a silově jsou na tom taky dobře. Snad se jim bude příští rok dařit,“ přeje svým spoluhráčům.

První zápas nadstavby čeká dorost už ve čtvrtek, co od další fáze soutěže očekávají? „Bude to určitě těžké. Koukali jsme na tabulku, kde je Třinec, Vítkovice a Brno, což nebude nic lehkého. Ale doufám, že budeme dobře pokračovat, dostaneme se do play off, které snad vyhrajeme a budeme mistři,“ vyhlíží zbytek sezóny mladý útočník. V čem se noví soupeři liší od těch, se kterými se Lvi dosud utkávali? „Všichni budou více siloví a rychlí, takže do toho musíme dát všechno a každý zápas podat výkony jako v posledním zápase proti Spartě,“ burcuje.

Základní část dorostenci uzavřeli v sobotu, od té doby si ale moc odpočinout nestihli. „Nějaká oslava proběhla, ale od pondělí máme zase ranní trénink a ve čtvrtek nás čeká další zápas,“ nastiňuje program talentovaný forvard. A jaké cíle má tým do další části extraligy? „Udělat nejlepší umístění. Pak nastane play off, a tam chceme hrát taky co nejlíp a dát do toho všechno. Snad to dopadne,“ uzavírá.