Aktuální zprávy z klubu
po 19.7.2021 | Jan Brůna, Jan Vavřina

Dovoleným odzvonilo. A-tým vyjel na led i s novými tvářemi

20 hráčů z pole a 3 brankáři v pondělí dopoledne okusili led v malé hale ČPP Arény. Hokejisté Mountfieldu HK tím zahájili předzávodní období, na prvním společném tréninku si kromě řady cvičení vyzkoušeli také hru 3 na 3. Mezi mantinely už byly k vidění rovněž nové posily týmu Tomáše Martince, který se spolu s Petrem Koukalem ujal hodnocení úvodní jednotky.

Východočeši se na ledové ploše proháněli pod vedením staronového trenéra Tomáše Martince. Jaký byl podle něj první společný trénink? „Klasický… Přestože jsme chodili přes léto na led, ne všichni kluci s námi trénovali, takže pro některé to bylo náročnější. Kluci mají novou výstroj, určitě budou mít otlaky z bruslí, ale teď je důležité, aby se o sebe postarali, byli zdraví a mohli trénovat,“ glosuje sedmačtyřicetiletý kouč.

První z několika desítek tréninků tak mají Lvi zdárně za sebou, moc si ale neodpočinou. V úvodním týdnu přípravy vyjedou na led hned sedmkrát – v úterý a čtvrtek mají totiž naordinované také odpolední bloky. „První měsíc bude objem tréninků velký, postupně to ale budeme zkracovat, intenzita se bude zvyšovat a všechno půjde do rychlosti. 10. září chceme být co nejlépe připraveni na start extraligy,“ vyhlíží začátek ostrých bojů muž, který v české nejvyšší soutěži odehrál 13 sezón.

„Určitě je zapojíme do tréninků i zápasů v přípravě.“

Tomáš Martinec (o hráčích širšího kádru)

Kádr Mountfieldu je podle hlavního kouče dostatečně široký, navíc lze využít plejery z partnerského klubu. „Máme hráče v Kolíně, kteří za nás mohou kdykoliv naskočit. Jsem rád, že se spolupráce zase prohloubila. Určitě je zapojíme do tréninků i zápasů v přípravě. To samé platí pro naše mladé kluky z akademie,“ říká rodák z Hradce.

Zkušený trenér vyznával během svého prvního působení u hradeckého A-mužstva aktivní hokej s napadáním, což by se podle jeho slov nyní lišit nemělo. „Pohled na hokej jsem nezměnil, budeme to mít zase postavené na fyzické kondici a chceme hrát bruslivý, pracovitý hokej,“ doplňuje Tomáš Martinec.

Spolu s kolegy Ladislavem Čihákem a Petrem Svobodou měli k dispozici takřka kompletní kádr, absentoval "jen" Radek Smoleňák. Ten totiž doléčuje zranění z loňské sezóny, které se mu během individuální letní přípravy obnovilo. Úvodní trénink proto sledoval pouze ze střídačky a povzbuzoval spoluhráče svými vtípky.

Mezi hráči, kteří v pondělí vyjeli na kluziště, nechyběl ani matador týmu Petr Koukal. „První trénink byl náročný jako předchozí roky. Myslím si, že se to asi nikdy nezmění. Kdyby mi bylo 17, možná bych byl překvapený, ale všichni jsme viděli program. Poprvé to bylo pro mě jiné tím, že jsme chodili dvakrát týdně na led, i když byla suchá příprava. Byli jsme rozhýbaní, takže to nebyl takový skok,“ porovnává letošní start předzávodního období s minulými.

Co budou trenéři po hráčích v této fázi hlavně vyžadovat? „Bruslení,“ směje se. „V hokeji se asi momentálně nedá vymyslet nic revolučního. Samozřejmě se za ty roky změnil, ale buď hrajete aktivně, pasivně, nebo se to různě střídá. Trenéři avizují, že budeme hrát aktivní hokej s agresivním napadáním. Teď se začne vše trénovat do systému, který chceme hrát, abychom byli v září nachystáni a každý věděl, co má na ledě dělat,“ hlásí nejstarší hokejista týmu zpod Bílé věže.

„Zajímá mě, jestli budou fanoušci. Doufám, že ano, protože je to už trošku na palici...“

#42 Petr Koukal (o nejistotě současné doby)

A jak se rodákovi z Nového Města na Moravě mužstvo zamlouvá? „Všechno se odvíjí od toho, jak to jde v sezóně. Když budete mít sebelepší partu a bude se hrát někde dole, nálada nebude dobrá. Kluci, kteří dorazili, vypadají v pohodě. I lidsky to vypadá dobře, musí si to celkově sednout. V téhle době je už hokej kolikrát více o psychologii, abychom měli dobře nastavenou hlavu,“ ví mistr světa z roku 2010.

V dubnu skončená sezóna byla kvůli vládním restrikcím poněkud zvláštní a situace je nadále nejistá. Novinkou oproti minulému ročníku je pak o jeden tým v tabulce více a přímý sestup posledního o patro níž. „Nad tímhle jsem moc nepřemýšlel. Spíš mě zajímá, jestli budou fanoušci, což zase nikdo neví. Doufám, že ano, už je to trošku na palici. Ale na tohle jsme malí páni,“ uzavírá Petr Koukal.

Fotogalerie