Preview k zápasu
čt 26.10.2023 | Tomáš Prodělal

Druhá čtvrtina je tady! Naváží Lvi na úvodní výhru v Brně?

První čtvrtinu sezony Hradečtí zakončili domácí výhrou 2:0 nad Vítkovicemi a poskočili na sedmé místo tabulky se ziskem devatenácti bodů. Za dveřmi nyní čeká dalších třináct utkání, tentokrát už odvetných. Vše odstartuje pod Bílou věží pátečním zápasem s Kometou, která na Hradec ztrácí jeden bod. Porazí Lvi Brno i napodruhé? Utkání začíná v pátek v 18:00.

SteveMoses
Předsezonní posila Moravanů vzbuzovala velký zájem, který ji z kraje ročníku možná trochu svazoval, nyní už se ale Američan dostává do formy. V posledních třech zápasech zaznamenal jeden hattrick a pět branek, což ho činí nejlepším střelcem týmu.

Po špatném startu Kometa stoupá

Brno mnozí před sezonou, díky velkému posílení, považovali za jednoho z černých koní ročníku. Začátek však Moravany v dobré formě rozhodně nezastihl. Vše odstartoval první zápas, ve kterém pod Špilberkem Mountfield přejel domácí 4:0. Svěřenci, tehdy ještě Patrika Martince, se trápili dál. Po výprasku 0:4 v Karlových Varech, přišly ještě porážky od Litvínova a Boleslavi a Libor Zábranský nad starším z bratrů Martinců zlomil hůl. Impulz mužstvo nakopl a výsledky se začaly otáčet. Po výhrách nad Budějovicemi a Kladnem se hokejistům ze soutoku Svitavy a Svratky podařilo jako prvnímu týmu v sezoně zastavit pražskou Spartu v základní hrací době. Z posledních devíti utkání nebodovali jen dvakrát a posunuli se do středu tabulky. Nyní mají v zádech domácí trojboj, který zakončili prohraným rozstřelem s Oceláři.

Kometa patří k celkům, proti kterým se soupeřův brankář rozhodně nenudí. V první čtvrtině měla průměr 29,31 střel na zápas, což v procentech činí rovných 51. Úspěšnost střelby už však tak zářná není, Moravanům patří desátá příčka (8,7 %). Ke zlepšeným výsledkům jistě pomohla také velmi dobrá kázeň, svěřenci Jaroslava Modrého jsou se 110 minutami čtvrtým nejméně trestaným týmem. Spoleh je tradičně rovněž na fanoušky, kterých v průměru přijde 6369 – třetí nejvyšší číslo. V početně nerovnovážných situacích jsou Brňané spíše podprůměrní. Ve využití přesilových her jim s deseti brankami patří sedmé místo, oslabení jsou ještě o něco horší. Hokejisté zpod Špilberku průměrně neubrání každou čtvrtou početní nevýhodu, což je odsuzuje až na 11. příčku.

Každý správný celek začíná od kvalitního brankáře, kterého na jihu Moravy rozhodně mají. Dominik Furch už stihl pokrýt přesně 307 střel, což je třetí nejvyšší počet. Pokud jeho snahu převedeme, je z toho velmi solidní úspěšnost 91,92 % a šestá příčka. Produktivitu zatím táhnou dvě předsezonní akvizice. Tou první je Steve Moses, který po pomalejším rozjezdu našel formu a se sedmi góly je nejlepším střelcem týmu. Stejný počet v asistencích má Jakub Flek. V týmové produktivitě se ještě mezi tyto dva muže vklínil exhradecký Lukáš Cingel, který si devíti body ve třinácti duelech řekl o pozvánku do slovenské reprezentace. Z modré čáry pálí ostrými další nová tvář. Daniel Gazda stihl do černého zamířit již pětkrát.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 5 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 60 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je nově v rozšířené verzi i velikosti A4 k dostání před zápasem za 50 korun na pokladnách a ve fanshopu. V nové říjnové verzi naleznete představení soupeřů, rozhovor s Tomášem Pavelkou, plakát Patrika Bartošáka, vzpomínání na extraligu před třiceti lety a zkrátka vše podstatné, co potřebujete o hradeckém hokeji vědět. Včetně soutěže o hraný puk!
  • Kozlové v Hradci: Pod Bílou věž zavítají také dětské naděje kolínských Kozlů, a to zhruba dvacítka. Dorazí také kolínský maskot Kozel, který se spolu s Mountym bude starat a radost mezi těmi nejmenšími. I během zápasového programu se dozvíte více o partnerském celku hradeckého Mountfieldu.

Sestavy z minulého utkání