Preview k zápasu
čt 7.3.2024 | Šimon Zemánek

Druhé předkolo! Pozor na fauly hokejkami, ví Chris Lalancette

Úvodní střetnutí předkola mezi Hradcem a Vítkovicemi nabídlo velmi zajímavou a vyrovnanou podívanou, nakonec se z výhry 4:3 radovali domácí. Druhý zápas je na programu už ve čtvrtek od 18:00, kdy Východočeši budou doma usilovat o získání mečbolu, zatímco cíl Moravanů bude spočívat ve vyrovnání stavu série před jejím přesunem do Ostravy.

Stuart ThomasPercy
Třicetiletý obránce byl v roce 2011 v prvním kole draftovaný Torontem, v NHL se však výrazněji neprosadil. Před čtyřmi lety se tak rozhodl pro přesun do Evropy – po sezoně ve Finsku a dvou velmi kvalitních letech v dresu Motoru zamířil do Ridery, kde patří k nejvytěžovanějším a stěžejním hráčům. V padesáti utkáních zapsal 24 bodů (8+16), navíc skóroval v prvním utkání série.

Jak premiérové klání série hodnotí Christophe Lalancette? „Byl to celkově dobrý zápas. Hráli jsme kvalitně, až na častá vyloučení, která nás hodně srážela, musíme si na ně dát pozor,“ varuje centr čtvrté formace. Lvi v první třetině svého soupeře několikrát pořádně zatlačili, po dvaceti minutách však odcházeli do kabin za stavu 1:2. „Řekli jsme si, začneme velmi aktivně a skóre z první třetiny hodíme za hlavu. Shodli jsme se, že to z naší strany nebyla vůbec špatná perioda, a když budeme nadále makat a držet se systému, tak se skóre obrátí v náš prospěch,“ odhaluje forvard s číslem 21.

Že se jedná o vyřazovací boje šlo na ledě velmi znát, mač byl nezřídka vyhrocený. „Byl to první zápas v tomto play off, emocí proudila vzduchem spousta. Tomu pomohla i historie obou týmů. S Riderou jsme navíc hráli naposledy ještě v základní části, což ale byl velký rozdíl, obě fáze sezony se hodně liší,“ hlásí 29letý útočník. Ten se v přesilovce stal autorem vítězné trefy. „Viděl jsem, jak si Tomáš Pavelka najíždí do slotu, poté skvěle naznačil ránu z první a nahrál mně na kruh. Věděl jsem, že obránci se kvůli těsnému skóre budou pokoušet střelu zblokovat, tak jsem se je snažil oklamat, počkal jsem na správný moment a vystřelil jsem ve snaze trefit branku, což se naštěstí povedlo,“ těší „Laliho“.

Mountfield se při úvodním mači série mohl spolehnout na velkou podporu svých příznivců. „Atmosféra byla jako vždy skvělá. Fanoušci zde jsou neuvěřitelní, je radost před nimi hrát. Doufám, že ve čtvrtek to bude něco podobného a spolu znovu dokážeme zvítězit,“ přeje si rodák z québeckého Robervalu. Na čem se Lvi budou do dalšího zápasu snažit zapracovat? „Musíme si dávat velký pozor na fauly hokejkami, kterých bylo dost. Budeme usilovat o to, abychom hráli opravdu celých šedesát minut s tím, že nechceme polevit a naopak musíme čím dál tím více makat,“ burcuje hráč draftovaný San Jose Sharks ve čtvrtém kole draftu roku 2012.

Tato mužstva na sebe už narazila v semifinále loňského ročníku, zmiňovanou sérii rozhodl až v prodloužení sedmého zápasu Oliver Okuliar. Nachází zde šikovný pravák nějaké podobnosti? „Obojí bylo sice v play off, v minulé sezoně se ale jednalo už o semifinále, což bylo ještě náročnější – bylo více v sázce. V této fázi vyřazovacích bojů už jste pár výher od finále, což je znát. Oba týmy se navíc celkem proměnily, takže rozdílů tam vidím více,“ uzavírá Christophe Lalancette.

Sestavy z minulého utkání