Preview k zápasu
po 23.1.2023 | Tomáš Kalas, Petr Koval

Extraligový kolotoč pokračuje. Pod Bílou věž zavítají Karlovy Vary

Možnost dotáhnout se na sedmé místo Lvi v nedělním utkání na ledě Liberce prováhali. Příliš času na odpočinek nemají, hned v úterý je totiž na programu další extraligové kolo. K soutoku Labe s Orlicí zavítají Karlovy Vary, kterým se poslední víkend povedl a výhrami nad Kladnem a brněnskou Kometou se vyšvihly do první desítky. Připíšou si Východočeši po čtyřech nezdarech výhru, nebo se bude Energie radovat potřetí v řadě? Úvodní buly úterního duelu je v ČPP Aréně plánováno na tradičních 18:00.

„Kdyby mi to někdo řekl před sezonou, nebudu tomu věřit.“

#50 Martin Novák (o výpomoci v extralize)

Východočechy trápí rozsáhlá marodka. V Liberci chybělo kvůli zranění či nemoci šest hráčů a Hradec prohrál 1:3. „Bylo to rychlé utkání. Soupeř hodně otáčel hru po zisku puku, z toho se dostával do příležitostí. Měli hodně brejkových situací. My jsme tam taky měli nějaké brejky, ale nám se je proměnit nedařilo,“ smutní čtyřiatřicetiletý forvard. „Vždycky jsou vstupy do utkání a do třetin důležité. V neděli je měl lepší Liberec. Podařilo se mu dát na začátku gól a od toho se pak zápas vyvíjel. Hned v první třetině byl na koni. My jsme se hůř dostávali do zápasu,“ dodává.

V prosinci byl jako kapitán Prostějova vyměněn za Jana Veselého z Kolína. Oba navíc mohou Lvům vypomoci v extralize. „V mém věku vnímám návrat jako poslední příležitost, jak si zahrát extraligu. Člověk nikdy neví, kdy to může být jeho poslední zápas. Jsem za to hrozně rád. Kdyby mi to někdo řekl před sezonou, nebudu tomu věřit. Už v Prostějově nebyla takřka žádná spolupráce s extraligovými kluby. Na střídavé starty do extraligy se z Prostějova nechodilo. Jsem za to vděčný,“ komentuje forvard, jenž do nejvyšší soutěže nakoukl v barvách Ústí nad Labem.

Další start může přidat již proti Karlovým Varům. V letošním vzájemném měření sil pokaždé vyhrál hostující celek. „Musíme dát pozor na rychlé otáčení hry. Mají šikovné hráče, pár kluků si zahrálo i za národní tým. Budou mít určitě sebevědomí. Navíc tabulka je hodně vyrovnaná. Věřím, že se nám podaří zvítězit a překlopíme se zase na vítěznou šňůru,“ uzavírá útočník, který letos v extralize naskočil do sedmi duelů.

JoonaHuttula
Finský obránce se zkušenostmi z nejvyšší finské ligy přicházel do Hradce v době personálních problémů na měsíční try-out. Pod Bílou věží odehrál osm utkání s bilancí 0+3, smlouvu si však nevybojoval. Proto po něm sáhly Karlovy Vary, kde má za 20 utkání jeden gól a jednu asistenci.

Energie zvládla těžká utkání s tabulkovými sousedy

Karlovy Vary prožily nepovedený závěr roku 2022. V prosinci z osmi duelů prohrály rovnou šest, leč poměrně zvládnutým vstupem do nového se dostaly do slušné formy. Energie především naplno bodovala s konkurenty v honbě za postupem do předkola play-off. Litvínov ve slavnostním utkání 28. prosince porazila doma 3:0, tři body brala i na ledě Motoru a vše završila povedeným posledním víkendem, kdy naplno využila domácího prostředí. Zejména díky povedeným prvním třetinám, které vyhrála shodně 3:1, přehrála Kladno i brněnskou Kometu. Také se to pozitivně projevilo v tabulce, tým z lázeňského města je rázem na 10. místě se čtyřbodovou ztrátou na osmý Hradec.

Přestože si energetici k výhře nad Kometou pomohli dvěma góly v přesilovkách, stále jsou v této disciplíně Karlovarští nejhorší v celé extralize. Využití 13,19 % je dokonce o tři procenta menší, než má předposlední Mladá Boleslav. Částečně si to ale svěřenci trenéra Bruka vynahrazují oslabením. Toho sice odehráli druhý nejvyšší počet hned po Vítkovicích, úspěšnost 80,41 % je ale lepší, než má aktuálně Hradec (79,84 %). Celek ze západu Čech není zrovna nejslušnějším mužstvem, k čemuž „dopomohl“ Tomáš Havlín, který z posledních dvou utkání zapsal rovnou dva tresty do konce utkání, tedy 50 trestných minut. I kvůli tomu je v této statistice úterní soupeř Lvů na 10. místě. V rámci Radegast Indexu je na tom Energie průměrně, stále je však oproti Hradci o necelých 200 bodů lepší a uzavírá tím první osmičku.

Po odchodu Jakuba Fleka a trejdu Tomáše Vondráčka přišly Vary o značnou část útočné síly, avšak po střelecké stránce se ve skvělém světle ukazuje Ondřej Beránek. Svými 16 brankami, z čehož tři nasázel v nedělním duelu Kometě, z 38 duelů srovnal svoje maximum v mužích ze sezony 2019/20 a dá se předpokládat, že tohle číslo překoná. Nejproduktivnějším útočníkem Energie je ale Tomáš Rachůnek s bilancí 6+20, hned v závěsu je stálice varské sestavy Petr Koblasa se 14 brankami a 11 asistencemi. Vhazování jsou doména zejména Jiřího Černocha, který je se 422 vyhranými buly pátý muž této extraligové statistiky. V brankovišti se pravidelně střídají Vladislav Habal a ex-hradecký Štěpán Lukeš. S procentem úspěšnosti 90,88 je na tom lépe prvně jmenovaný, který odchytal o dva zápasy více.

Sestavy z minulého utkání

Růžička – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandič, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Cingel, Lang – Perret, Lalancette, Jergl – R. Pavlík, Lev, Novák – Morong, Štohanzl, Pajer.

Praktické informace pro fanoušky

  • Vstupenky: Vstupenky jsou k dostání on-line, v Infocentru HK a na pokladnách ČPP Arény v jejich otevíracích hodinách. Brány ČPP Arény se otevírají 90 minut před úvodním buly.
  • Parkování: Zpoplatněné parkování je k dispozici v parkovacím domě RegioCentrum přímo naproti ČPP Aréně či na okolních parkovacích místech. Bezplatné parkování je možné u Univerzity Hradec Králové, konkrétně u budovy A (Objekt společné výuky) v Hradecké ulici, která je vzdálena od ČPP Arény zhruba 9 minut chůze. Fanouškům je k dispozici v době utkání A-týmu 150 míst, a to až do naplnění kapacity. Na parkovišti je možné ponechat vůz nejdříve 90 minut před začátkem utkání, neprodleně po jeho konci je nutné parkoviště opustit.
  • Lví bulletin: Je k dostání vždy od 12:00 hracího dne v klubové aplikaci. Nabízí zajímavý obsah přizpůsobený vašemu mobilnímu zařízení a vše podstatné, co potřebujete o daném utkání vědět. Včetně soutěže o zajímavé ceny!