Rozhovory
st 24.11.2021 | Daniel Krátký, Jan Vavřina

Finská vodka, české pivo. Ahti Oksanen odpověděl na dotazy

Nejskloňovanější hradecké jméno uplynulých týdnů? Rozhodně Ahti Oksanen. Finský bombarďák se zabydluje na Velkém náměstí i v Tipsport extralize. Jakožto hráči měsíce mu fanoušci poslali na 80 zvídavých otázek, na všechny pečlivě odpověděl. Nejzajímavější dotaz vzešel od Ondřeje Doležala, který se tak může těšit na balíček cen – od společnosti OlfinCar, podepsané klubové tričko a dvě vstupenky na hokej.

MHK_Honza (Hořice)
13.11.2021, 12:03
Ahoj,
Moc gratuluji k vítězství v anketě hráče měsíce.
Naprosto zaslouženě. Získal jsi si všechny fanoušky MHK.
Chci si pořídit dres s tvým jménem.
A teď k otázce, co tě přivedlo zrovna k nám? Po úspěšné sezóně ve Finsku jsi mohl postoupit dál.
Jaké máš záliby? Spousta hráčů například chytá ryby a ty že jsi z Finska tak by to bylo skoro na místě. 😉
Máš nějaký oblíbený film, nebo seriál?
Moc díky za to že jsi u nás.


Odpověď:
Ahoj Honzo,
v létě jsem si nebyl vůbec jistý, kde mám hrát v následující sezóně. Byl jsem otevřený všem možnostem. No a Hradec se ozval mému agentovi, jestli bych neměl zájem sem jít. A já měl pocit, že přesun z finské do české ligy je krok dopředu. Po chvilce přemýšlení a rozhodování mi přišlo přirozené rozhodnout se pro Hradec a udělat krok dopředu.
Jo, jsem velký rybář. Hlavně muškaření mě baví. Je to v podstatě to jediné, co v létě dělám. A taky hraju trochu na kytaru a občas jdu na golf. Tyhle tři věci jsou mé největší koníčky mimo hokeje.
To je těžká otázka. Nejoblíbenější seriál je pravděpodobně South Park a taky Rick and Morty. A oblíbený film… asi starý dobrý film od Disney Ratatouille.
Děkuju za gratulaci!
Roman (Hradec kralove)
13.11.2021, 11:23
hei Ahti! onnittelut hattutempusta. Mitä mieltä olet siitä, kuinka Hradec Králové -fanit tervehtivät sinua ja pitivät sinusta? ja oletko kalastanut Tšekin tasavallassa? voitko kuvitella olevasi Hradecissa vielä viisi vuotta? kiitos paljon Ahti. hyvä tavoite ja hyvä terveys

Odpověď:
Hei Roman,
toistaiseksi hienoa. Tunnelma katsomolla on täällä uskomaton, varsinkin viime kauden jälkeen, jonka aikana meillä ei ollut faneja Suomessa. Joten tulla tänne ja kuulla niin kovaäänisiä faneja joka ottelussa on hienoa.
Ehdottomasti. Viihdyn täällä todella paljon, eikä minulla todellakaan ole mitään valittamista. Katsotaan miten käy ja miten kausi kehittyy. Kaikki on auki.
Kiitos!
Gábin81 (Trutnov)
12.11.2021, 21:51
Ahoj Ahti,
gratuluji Ti ke zvolení hráče měsíce a děkuji za tvé úžasné výkony na ledě. Mám na tebe pár otázek:

1) Všiml jsem si, že chodíš rád na ryby, jaký byl tvůj největší úlovek?

2) Tvoje nejoblíbenější české a finské jídlo? Co bys mi doporučil ve Finsku ochutnat?

3) Nejoblíbenější barva ponožek?🙂

Předem děkuji za odpovědi🦁

Odpověď:
Ahoj Gábine,
loni na jaře jsem chytl velkou 120 centimetrovou štiku. Byla sice zrovna po období tření, takže nebyla tak těžká. Ale i takhle velká štika je hezký úlovek.
Co jsem zatím v Česku, tak jsem si absolutně zamiloval vepřová líčka s pečenými bramborami, to je opravdu vynikající. A co bych doporučil z Finska? To je těžké, pravděpodobně klasický sobí guláš. Pomalu uvařený. To je velmi dobré jídlo.
Popravdě mám v šatníku ponožky jenom s různými odstíny šedé, takže musím říct šedou.
Rádo se stalo :-)
Martina (Vsetín (ja välillä Olomouc))
12.11.2021, 19:42
S dovolením dotaz finsky:

Hei!

Mitä kuuluu? Perheemme asui 13 vuotta Suomessa (Turussa) ja nyt olemme muuttaneet takaisin Tsekkiin. On ollut aika vaikeaa, rehellisesti. Haluaisin kysyä, missä päin Tsekkiä olet (tai molemmat suomalaiset) matkustaneet? Minä kaipaan kipeästi suomalaisia, joiden kanssa olisi mahdollista puhua suomea, ettei sitä unohdeta. Minun lapset varsinkin tarvitsevat harjoittella, sillä itse pystyn olla yhteydessä omiin kavereihin some:n kautta, mutta lapset ei vielä.

Ystävällisin terveisin,

Martina

Odpověď:
Hei Martina,
Sepä hienoa!
Minulla ei ole vielä ollut paljon aikaa, olen käynyt vain Prahassa ja Hradecissa. Toivottavasti siihen jää aikaa vaikkapa keväällä tai aina kun meillä on vapaata.
Kiitos viestistäsi.
Bendzi (Hradec Králové)
12.11.2021, 15:05
Moi, Ahti!
Chtěla bych se zeptat, v jakém pořadí ti z ”finské klasiky” chybí tyhle věci: hořčice, přírodní saunování, komáři u jezer, salmiakki, běžky a vodka.
A pak o čem si myslíš, že ti bude chybět po odchodu z Čech. (Co se doufám nestane hned tak brzy a rychle, jak střílíš na lede :)).


Odpověď:
Ahoj Bendzi,
Salmiakki jsou rozhodně číslo jedna, z věcí, které mi nejvíce chybí. Nejsem moc velký fanoušek hořčice a ani moc často nechodím na běžky. Jsem velkým příznivcem toho, že tu v Česku nemáte tolik komárů. Ti mi chybí asi nejméně. Salmiakki zase nejvíce a ostatní tak nějak mezi tím v jakémkoliv pořadí.
Těžko říct, ještě nevím, kdy odsud odejdu. Ale kdybych musel odejít teď hned, tak bych nejvíc postrádal kavárenskou kulturu. Ve Finsku se moc odpoledne na kávu nechodí, máme sice Starbucks a tak, ale prostě si během hezkého slunečného dne vychutnat kávu je něco, co mám zatím moc rád.
Ondřej Doležal (Hradec Králové)
12.11.2021, 12:47
Ahoj Ahti
Měl bych otázku. Jak si k tomu svému jménu přišel, zdědil si ho nebo ti ho rodiče jen tak vymysleli?
Máš zájem pokračovat v Hradci i po skončení tvé stávající smlouvy, a jak se ti u nás líbí? I když na druhou část otázky se budou ptát asi všichni.
Co ti prochází hlavou na pohledu na náš fanklub (kotel) v zápase i při děkovačce (hlavně když je plná hala) ?

Pokus o překlad do finštiny:
Hei Ahti
Minulla on kysymys. Miten keksit nimesi, peritkö sen vai keksivätkö vanhempasi sen?
Oletko kiinnostunut jatkamaan Hradecissa nykyisen sopimuksesi päätyttyä, ja mitä pidät meistä? Vaikka kysymyksen toisen osan kysyvät todennäköisesti kaikki.
Mitä päässäsi liikkuu, kun katsot faniklubiamme (kattilaamme) ottelussa ja kiitoskirjeen aikana (varsinkin kun sali on täynnä)?



Odpověď:
Ahoj Ondřeji,
to byste se musel zeptat mých rodičů. Moje jméno znamená bůh moří a můj malý brácha se zase jmenuje Otso, což znamená bůh lesa. Nevím, jak na to moji rodiče přišli. Na správné odpovědi byste se musel zeptat jich.
Rozhodně, jak jsem říkal, moc si to tu užívám. Po hokejové stránce bych rozhodně rád zůstal. Ale jestli bych tu zůstal i po kariéře? Právě jsme si ve Finsku pořídili byt, takže bychom asi pravděpodobně bydleli tam. Ale hokejově rozhodně.
Neskutečné. Speciálně po loňské sezóně, kdy bylo každý zápas ticho, je skvělé slyšet tak hlasité diváky. Neskutečně vás to nabudí. Po vyhraných zápasech je skvělý pocit, když jdeme s týmem na děkovačku a slyšíme fanoušky křičet a skákat.
Honza13 (Hradec Králové)
10.11.2021, 21:24
Ahoj Ahti, jsem velmi potěšen, že
”finský Mozart” předvádí své kvality v hradeckém dresu. A nyní dotazy: jsou fanoušci stejně hlásití ve Finsku jako v ČESKU? Raději finska vodka nebo české pivo? jJaké místo doma ve Finsku máš nejraději? Jako správný ”fin chodíš do sauny?
Díky za odpovědi a ať se Ti daří i nadále
Honza

Odpověď:
Ahoj Honzo,
Doufám, že nikoho neurazím, ale ano.
České pivo.
To je těžká otázka. Mám celkem rád centrum Helsinek, ale možná nejlepší je náš letní domek v Inkoo. Je to malá vesnice u moře a moc se mi tam líbí. Velice rád tam trávím typicky finské léto.
Jasně, mám to rád. Byl jsem nadšený, když jsem viděl, že v šatně máme i saunu. Chodím tam velmi často po trénincích.
Děkuju, Tobě taky!
Filip (Hradec Králové)
10.11.2021, 14:41
Ahoj Ahti.
V první řadě přijmi mou velkou poklonu za Tvá poslední vystoupení v našem dresu, je to určitě výsledek tvrdé práce a úspěšné adaptace na český hokej v kterou jsme všichni věřili a věděli, že se Tvá kvalita musí projevit i bodově. Nyní už k otázkám....
Měl jsem příležitost spolupracovat s finskými lidmi, ale i se švédskými. Když srovnám obě dvě mentality, tak obecně řečeno ta Vaše (finská) mi přijde taková pracovitější, cílevědomější a asi i přátelštější, zatímco ta švédská na mě působila neskutečně určeným řádem, prostě jednat v tzv. zajetých kolejích a nic moc nepřekračovat. Samozřejmě jsem si vědom rivality těchto dvou zemí , ale máš ze své rodné země stejnou zkušenost nebo v čem se v Tvých očích liší povahy hráčů severských zemí především na ledě ?
Překvapilo Tě něco po příchodu do Hradce Králové ?
Máš už nyní myšlenky na prodloužení kontraktu ?
Nechť Ti vydrží forma a nepotká Tě žádné zranění!
Díky za odpovědi.


Odpověď:
Ahoj Filipe,
souhlasil bych, ale také bych řekl, že Švédové jsou možná trochu otevřenější než typičtí Finové, kteří budou trošku zdrženliví.
Překvapilo mě, jak krásné město Hradec je. Pochopitelně jsem si zjišťoval věci hlavně o hokejovém týmu, ale na město jako celek jsem se tolik nedíval. Takže přijít sem a vidět centrum města, které je opravdu překrásné, mi vyrazilo dech a příjemně překvapilo.
Jasně, přemýšlím o tom. Uvidíme… Sezóna se pomalu rozjela, nyní se soustředím na to, abychom vyhrávali každý zápas. Popřemýšlím o tom někdy ještě na jaře.
Děkuju za přání i poklonu.
Kateřina Dostálová (Hradec Králové)
10.11.2021, 12:40
Hei Ahti,
mitä kuuluu?
congratulations to win this titul. Your performances were amazing. I have some questions to you.
1) I recently read article about your journey to Central Europe. You said that you didn´t think you would to go to the Central Europe. How did born your transfer? Are you glad that you are here?
2) What are you saying to the city? Did you visit some monuments?
3) Do you see some differences between hockey in Finland and our hockey?

I wish you more successful matches in our team. You´re perfect player. Good luck in hockey and in your private life.
With greeting fans Kate

Odpověď:
Ahoj Kateřino,
1) Byl jsem otevřený prakticky všem možnostem, kam jít. Hradec mě zkontaktoval a zeptal se, co říkám na tuhle možnost. A čím více jsem se na to díval, tím lepší jsem z toho měl pocit. A tak jsem se pro tuhle možnost přirozeně rozhodl.
2) Je to skvělé. Architektura města je krásná, všechny restaurace a malé kavárny se mi líbí. Zatím je to tu super.
3) Rozhodně. Tady je to fyzičtější a rychlejší než ve Finsku. Řekl bych ale, že ve Finsku je hokej trochu organizovanější. Více se braní obranné pásmo a rozehrává zpoza branky, ale i tak mám rád, jak je tu hokej fyzický a rychlý.
Moc děkuju!
Stenly (Hradec Králové)
9.11.2021, 20:22
Ahoj Ahti,
neumím anglicky tak položím dotazy v češtině.
Jak se ti zamlouvá česká liga ?? A jak se ti líbí u nás
v Hradci ??
Dík za info a ať se daří nejen tobě i celému týmu letos
je to prostě velká paráda tak jen tak dál.

S pozdravem,
Standa

Odpověď:
Ahoj Stenly,
je to opravdu dobrá soutěž, velmi fyzická. Hrají tu hodně velcí silní chlapi, ale také šikovní hokejisté.
Jak už jsem odpovídal, líbí se mi tady moc, Hradec je krásné město.
Děkujeme moc za přání.
94adamoravec (Hradec Králové)
9.11.2021, 19:47
Ahoj Ahti,

gratuluji k vítězství v anketě mám na tebe pár dotazů:)

1) Jak se ti líbí v Hradci?

2) Kdo je největší parťák v kabině

3) Všiml jsem si že umíte dobře zpívat, nenapadlo vás se přihlásit do pěvecké soutěže? :D

4) Jaká je tvoje nejoblíbenější barva?

5) Pivo nebo víno?

Děkuji za odpověďi a ať ti to pálí i nadále:)

Odpověď:
Ahoj
1) Moc, Hradec je opravdu nádherné město.
2) To je těžká otázka. Máme tu hodně dobrou partu cizinců a potom si také rozumím s Radkem Smoleňákem, který mi všechno překládá. Ale i tak musím říct mého kolegu z Finska Henriho Kiviaha, protože když jsme sem přišli v létě, tak jsme si hodně pomáhali.
3) Vůbec jsem nevěděl, že se to natáčelo. Když jsem to zjistil, byl jsem zděšený :-) S přítelkyní máme dohodu, že se soustředím na hraní na kytaru, a přitom držím svou pusu zavřenou.
4) Asi červená. A to od té doby, kdy jsem chodil na univerzitu v Bostonu, kde měl náš klub červenou barvu. Takže přijít sem a vidět červenou? Vůbec mi to nevadilo.
5) Musím říct víno, mám ho fakt rád. Za poslední roky jsem k němu hodně přičichnul, dokonce sbíráme lahve od vína.
Děkuju.
Jaromír Svoboda (Hradec Králové)
9.11.2021, 17:43
Ahoj, jak se Ti líbí Česko, češky a hlavně Hradec a hradečačky.

Odpověď:
Ahoj Jaromíre,
mám přítelkyni, která je tu se mnou, takže nemám čas okukovat holky :-) Trávím čas se svou přítelkyní.
Jan Záhora (Hradec Králové)
9.11.2021, 16:26
Hi Ahti,
congrats to being player of the month and thank you to your perfect show in Pardubice. It was the best moment for a lot of fans of the season.
So, about that I just want to ask you, how many hattricks we can await per season? :D Thank you and best wishes!


Odpověď:
Ahoj Honzo,
tolik, kolik bude možné :-) Teď mám jeden, takže doufám, že ještě alespoň jeden přidám.
Moc děkuju, byl to skvělý zápas!
Tomáš Staněk (Hradec Králové)
9.11.2021, 15:47
Ahoj Ahti,

Gratuluji ke skvělému vstupu do sezóny a doufám že celému týmu vydrží forma i po repre pauze. Měl bych na Tebe dvě otázky.. První je hokejová jaký finský hráč byl tvůj oblíbenec když jsi z hokejem začínal byl to Teemu Selänne nebo někdo jiný? a jakého finského hráče tě baví sledovat v současné NHL mě baví Aleksander Barkov. Druhá otázka je osobní po zhlédnutí videa Na hokejovém soutoku – 15. díl kdy jste všichni nováčci zpívali by mě zajímalo jakou píseň jsi zpíval Ty a jaký posloucháš hudební styl? Tvoje oblíbená kapela?
Držím palce ať se Ti u nás v Hradci daří
S pozdravem
Tom

Odpověď:
Ahoj Tomáši,
ano, pravděpodobně Teemu Selänne. On byl idolem asi každého Fina. Moji byli více mezinárodní hráči z NHL. Ale Fina bych rozhodně vybral Selänneho.
Asi taky Barkov z Floridy. Na ledě dokáže všechno, je velmi kvalitní v ofenzívě, ale umí také bránit. Je to skvělý lídr týmu. Hodně k němu vzhlížím.
Písnička, kterou jsem zpíval, byla z Finska. Byl to gólový song našeho největšího rivala. A je to tak otravné, že jsem se to od začátku až dokonce naučil. A co poslouchám? Mám docela rád heavy metal a country. Jsou to celkem opaky, ale záleží na tom, jaký je den. Někdy potřebuju dvakrát takové basy a někdy zase klidné country.
Děkuju moc.
Jakub Vosáhlo (Hradec Králové)
9.11.2021, 15:28
Dobrý den Ahti, nejdříve bych vám chtěl pogratulovat k nejlepšímu hráči října vybraného námi fanoušky. Chtěl bych vám také pogratulovat k prvnímu hattricku v dresu MHK. Mám na vás pár otázek.
1) Jak se vůbec zrodil váš přestup do HK?
2) Co zatím říkáte na hradecké fanoušky, líbí se vám město, máte nějaké oblíbené místo?
3) Líbí se vám styl, který preferuje trenér Tomáš Martinec?
4) Jaký je rozdíl mezi českou ligou a finskou? Říká se, že finská liga by měla být kvalitnější než ta česká.
5) Jaké bylo se adaptovat v české lize? Bydlíte přímko v Hradci?
Nakonec bych vám chtěl popřát, hodně štěstí do téhle sezona, ať se vám daří z osobního ale i herního života. Ať si připíšete hodně bodů. A ještě jednou velká gratulace.

Odpověď:
Ahoj Jakube,
1) Hradec se ozval mému agentovi, jestli bych neměl zájem sem jít. A já měl pocit, že přesun z finské do české ligy je krok dopředu. Po chvilce přemýšlení a rozhodování mi přišlo přirozené rozhodnout se pro Hradec a udělat krok vpřed.
2) Všechno je tady super – fanoušci skvělí, město krásné. Rád to mám v centru, které je opravdu hezké.
3) Jo, moc se mi líbí. Hodně bruslíme. A jak vidíte, tak to dělá rozdíl. Máme opravdu kvalitní bruslící tým.
4) Ne, už ne. Finská liga byla určitě lepší, ale česká soutěž jde rok od roku nahoru. To byl hlavní důvod, proč jsem se sem rozhodl přijít. Do lepší soutěže.
5) Trvalo to trochu déle, než bych doufal. Fyzičnost a rychlost mě, nechci říct překvapila, ale zabrala trochu více času v rámci aklimatizace.
Moc děkuju za přání i gratulaci.
Láďa (Hradec Králové)
9.11.2021, 14:59
Ahoj Ahti,

gratuluji k zaslouženému ocenění, hlavně v Pardubicích jsi mi s týmem udělal velkou radost. Chtěl bych se zeptat jaké české jídlo Ti nejvíce chutná a které bys nesnědl :-). Nějakou dobu jsem s kluky z Finska pracoval, ale ani po delší době jsem toho finsky moc nepochytil. Jak jsi na tom s češtinou? Co se týče hokeje tak by mě zajímalo kdo Tě v kabině je schopen rozesmát, protože působíš poměrně introvertním dojmem. Hodně štěstí v Hradci a ať se daří...

Odpověď:
Ahoj Láďo,
rozhodně vepřová líčka s opečenými bramborami, to je hrozně dobré. A co mi moc nejede? Nevím, jak se to řekne, ale k omáčce si často místo těstovin nebo brambor dáváte takový bílý chleba (knedlíky). Nejsem toho úplně fanouškem :-)
Pracuju na tom, kluci v kabině mě pochopitelně naučili nějaká sprostá slova. Ale naučil jsem se kdykoliv a na všechno používat slovo „dobrý“. A snažit se udržet pozitivní atmosféru :-)
To je těžká otázka. Graeme McCormack má celkem dobré vtipy a podle mě i rád vtipkuje. A z českých kluků bych vybral asi Bobbyho Janka, on někdy rozesmává i sám sebe a to mě každý den dostane.
Děkuju.
David Doležal (Býšť)
9.11.2021, 14:58
missä käyt saunassa Hradec Královéssa? Pyydän ystävää.

Odpověď:
Hei David,
kerro ystävälle, että toistaiseksi vain pukuhuoneeseen. Mutta muutama kaveri kertoi minulle kaupungin ulkopuolella olevasta paikasta, johon minun on lähdettävä pian. Mutta toistaiseksi käyn vain pukuhuoneessa :-)
Souček O. (Předměřice nad Labem)
9.11.2021, 14:38
What do you think about the song Levan Polkka by Loituma and the fact that this is the most favourite song between Hradec fans right now? Congratulations on player of the month and keep the form going. Good Luck!!

Odpověď:
Ahoj,
:-) Je to dobrá písnička. Přál bych si, aby byl ještě nějaký jiný song, který by byl oblíbenější. Ale i tenhle ujde :-)
Pavel95
9.11.2021, 14:13
Ahoj Ahti,

gratuluji k zaslouženému zvolení hráčem měsíce, dovol pár otázek.

1. Jak se ti u nás v Hradci líbí? Existuje šance, že tu zůstaneš i na příští sezonu?
2. V jaké části města bydlíš a jsi tam spokojený?
3. Už máš v Hradci oblíbenou restauraci kam často chodíš?
4. Pokud jsi v HK s manželkou/přítelkyní, jak se tu líbí ji?
5. Koukal jsem, že jsi hrál v Bostonu s Jackem Eichelem, jste spolu v kontaktu?
6. Podle Instagramu tě baví Esporty, jakou hru nejčastěji hraješ?
7. Vypadá to, že máte letos v kabině výbornou partu, zažil jsi už něco podobného?

Moc díky za odpovědi a ať se ti daří i dál, letos je vážně radost chodit na zimák :-)

Odpověď:
Ahoj Pavle,
1) Mám to tu zatím fakt rád. Sezóna probíhá dobře. Vím, že to zní jako klišé, ale snažím se soustředit na další zápasy. Možná někdy na jaře začnu přemýšlet o další sezóně.
2) Žiju přímo na náměstí, kolem mám pár dalších cizinců. A moc se mi tam líbí, kousek od bytu máme spoustu restaurací a kaváren, což je super.
3) Jo, rozhodně. Šatlava přímo na náměstí. Nebyl jsem tam zas tak často, ale když už, tak bylo jídlo fakt skvělé.
4) Jo, taky si to tu užívá. Jak jsem říkal, kavárny a restaurace jsou tu skvělé. Líbí se jí tu to stejně jako mně.
5) Nemluvil jsem s ním třeba dva roky. Někdy jsme byli v kontaktu, ale v poslední době jsme se nebavili.
6) Nejvíce hraju Overwatch. Vlastně hraju jedině Overwatch, ale občas taky Country Strike, ve kterém nejsem tak dobrý. Takže se snažím soustředit spíše na Overwatch.
7) Těžko porovnat, každý tým je jiný. Parta, kterou v kabině máme, je hodně dobrá, daří se nám, všichni zůstávají pozitivní a všichni se baví se všemi. Atmosféra je fakt dobrá, zařadil bych ji mezi TOP3, které jsem zažil.
Děkujeme, choďte dál :-)
Lukáš (Třebechovice pod Orebem)
9.11.2021, 13:26
Ahoj Ahti, jaký je Tvůj největší rybářský úlovek a máš nějaký nesplněný rybářský sen?

Odpověď:
Ahoj Lukáši,
můj pravděpodobně nejlepší úlovek je 120 centimetrová štika a pamatuju si to, protože jsem ji chytl loni na jaře a byl to zatím můj největší úlovek. A snová destinace? Jel bych klidně na výlet na Astove Atoll, ostrov, který je slavný pro muškaření. Ale po pravdě ani nevím, kde to je. Myslím někde u Madagaskaru. Jsou tam ale největší ryby na chycení muškařením. Vždycky jsem o tom snil, ale to bych musel našetřit ještě nějaké peníze :-)
Šimon Zlámal 💪 (Frýdlant nad Ostravicí (Moravskoslezský kraj))
9.11.2021, 10:08
Ahoj Ahti gratuluji k vítězství v OLFINCAR Hráč měsíce 👍👍👍👍💪💪💪💪🤝🤝🤝👏👏👏👏👏👏👏

1) Tvůj hokejový vzor?


2) Nejoblíbenější sportovec ?

3) Jaké máš rád sporty kromě hokeje?

4) Tvůj hokejový cíl?

5) Hrál si někdy pod širým nebem?

A Jinak přeju hodně štěstí, zdraví a úspěchů nejen v Hradci Králové ale taky v osobním životě 👍👏👏👏👏👏🤝🤝🤝🤝🤝🤝🤝🤝💪💪💪💪💪💪

SI MŮJ 2NEJOBLIBENĚJŠÍ HRÁČ HRADCE 💪💪💪

Odpověď:
Ahoj Šimone,
1) a 2) To je těžká otázka. Moji oblíbení byli Chris Pronger, Jaromír Jágr a taky Ilja Kovalčuk. Ale kdybych měl vybrat někoho ze současné NHL, tak bych vybral asi Ovečkina, který dokáže konzistentně střílet góly.
3) Docela si užívám sledování amerického fotbalu, i když popravdě ani nevím, jak se hraje. A potom taky tenis a golf.
4) Těžká otázka. Chtěl bych pochopitelně vyhrát co nejvíce titulů, přece jenom vyhrát play off je to nejvíc. A celkově v mojí kariéře bych si chtěl hokej užívat co nejdéle a hrát ho co nejdéle.
5) Jednou na univerzitě jsme hráli utkání pod širým nebem. Ale problémem bylo, že pršelo a bylo pět stupňů nad nulou. Takže zápas trval asi pět hodin, protože každých pět minut se musela odklidit voda z ledu.
Děkuju, vážím si toho!
Luboš Kratěna (Opočno)
9.11.2021, 09:50
Dobrý den pane Oksanen chtěl bych se Vás zeptat jak se Vám líbí v Hradci Králové a jak se Vám líbí hrát v prvním útoku a střílet branky a pomáhat tqk mužstvu k těm nejlepším výkonům?

Odpověď:
Ahoj Luboši,
obojí se mi moc líbí. Hraní s Lvíčkem a Smolim je skvělé. Jsou to super spoluhráči a pochopitelně, když člověk dává góly, tak má radost. A ještě lepší pocit to je, když se vyhrává. Jsem teď fakt šťastný.
jakub Lochman
9.11.2021, 07:48
Dobrý den,
Je něco, čím Vás česká liga překvapila oproti finské? Máte tu rodinu?, Jak se jím tu líbí?
Díky Za Váš čas

Odpověď:
Ahoj Jakube,
rozhodně svojí fyzičností, jak těžké je dostat se před branku. Je výrazně snazší se držet u mantinelu kus od branky. Ale jak říká staré klišé: Musíte zaplatit velkou cenu, abyste se dostali k brance do šance. Fakt mě to velmi překvapilo, je to mnohem těžší než ve Finsku. Jsem tady s přítelkyní a oběma se nám tady moc líbí, jsme spokojení.
Robin Vach (Hradec Králové 2)
9.11.2021, 07:13
Jakým jazykem tady v Česku mluvíš????

Odpověď:
Ahoj Robine
anglicky. Doma pochopitelně mluvím s přítelkyní finsky. Ale v kabině máme super partu cizinců, a navíc skoro každý Čech v kabině mluví anglicky. Každý den je tam slyšet angličtina.
Jan Káda (Jaroměř)
9.11.2021, 05:18
Ahoj Ahti, chci ti popřát k vítězství za měsíc Říjen, zasloužíš si to. Jsi úžasný hráč s velikým srdcem.

Teď k mým otázkám:

1. Jak se ti líbí v České republice? Více konkrétněji, jak se ti líbí v Hradci Králové?

2. Jak se ti llibi v české lize a jak se ti v ní hraje

3. S kým si nejvíce rozumíš v kabině?

4. Krom hokeje, jaké máš zájmy a koníčky?

5. Máš nějakého domácího mazlíčka?

6. Jak ti chutná česká jídla

7. Zachutnalo ti české pivo, jestli ho piješ?

8. Podnikáš sám nebo s někým výlety i mimo Hradec Králové?

9. Máš nějakého hráče z České republiky který je pro tebe vzorem?

10. Kdopak tě přivedl k hokeji?

11. Hrál nebo hraješ i jiný sport krom hokeje?

Ahti přeji ti v Hradci mnoho střeleckých úspěchů, přeji ti velký týmový úspěch. Celý tým mi děláte velikou radost. Moc vám fandím.

Přeji ti pevné zdraví.

S pozdravem Honza

Odpověď:
Ahoj Honzo
1) a 2) Jak už jsem několikrát odpovídal, jsem tady se vším spokojený. Se životem i hokejem. 3) Pravděpodobně to bude Graeme McCormack nebo Chris Lalancette, kteří sedí blízko u mě. Ještě Henri Kiviaho, který sice sedí na druhé straně kabiny, ale oba jsme z jedné země. Macker a Lali sedí vedle mě, takže s těmi se bavíme fakt hodně.
4) Muškaření, hraní na kytaru, golf a trochu hraní videoher.
5) Máme dva psy. Tedy, moje přítelkyně měla dva psy předtím, než jsme spolu začali chodit. Máme tedy doma ve Finsku dva pejsky.
6) Máte tu spoustu skvělých jídel. Vepřová líčka jsou rozhodně jedno z mých pěti nejoblíbenějších jídel vůbec. Ještě jsem tu neměl žádné, které by mi nechutnalo.
7) Jo, je fakt dobré. Až nebezpečně dobré :-)
8) Zatím jsem neměl moc času než vyrazit do Prahy, trochu nakoupit a tak. Ale moc rád bych vyrazil na Moravu za vínem a potom taky na jih k Vltavě, která je známá muškařením. Uvidíme, kdy na to bude čas.
9) Odpověď je celkem jasná. Jaromír Jágr, vzhlížel jsem k němu celé mládí. Rozhodně byl jedním z mých idolů.
10) Moji rodiče, a hlavně můj táta, který byl mým trenérem od čtyř let až tuším někdy do jedenácti. Takže on byl tím, kdo mě každý den bral na stadion.
11) Sporty mám obecně rád, kromě hokeje třeba golf.
Děkuju za přání a podporu.
VS16 (HK)
9.11.2021, 00:06
Ahoj Ahti,

Gratuluji k výhře, ale především k hattricku v derby. Tím jsi se zapsal do historie a do srdcí Hradečáků :-) Budu na tebe mít několik otázek, tak snad tě neunaví.

1. Zažil jsi podobné rivality mezi kluby i v jiných ligách? A proživali to fanoušci někde stejně, nebo dokonce více než tady? A jaké je největší finské derby? Bere se takto prestižně třeba i zápas Jokeritu s Petrohradem v KHL?

2. O srovnání extraligy s Finskem po hokejové stránce jsi už mluvil několikrát. Jaké je ale srovnání atmosféry na stadionech?

3. V Česku už jsi byl na všech stadionech. Některé jsou nové, multifunkční areny, jiné jsou takové tradičnější. Třeba Olomouc, Zlín, Plzeň, ale právě i naše ČPP Arena. Vnímáš na ledě rozdíl a hraje se ti na některém typu stadionu/aren pohodlněji?

4. Výborně sis sedl se Smolim, který sám hrál ve Finsku a několikrát řekl, že to bylo perfektní angažmá, na které vzpomíná jen v dobrém. Je to i jeden z důvodů, proč vám to tak ladí, že Smoli zná Finy a vaši povahu?

5. Radek Koblížek, který hraje ve Finsku, říkal, že pro něj bylo náročné si zvyknout na rituál sauny s vodkou :-) Je naopak pro tebe nějaký český rituál, který tě překvapil?

Děkuji za odpovědi,
Ať se Ti daří i nadále

Víťa S.

Odpověď:
Ahoj,
1) Rozhodně jsem nikdy nezažil nic takového. Dosavadní dva zápasy byly neuvěřitelné, bylo takřka vyprodáno a atmosféra byla neuvěřitelná. Tyhle dva zápasy bych rozhodně zařadil mezi svých TOP 5 nebo TOP 3 nejkrásnějších zápasů. Podobné byla ve Finsku utkání Jokeritu proti IFK. Ale potom se Jokerit přesunul do KHL, takže nyní už to takové není. Ale je tam ještě kočkování v KHL s Petrohradem. A ve Finsku je také rivalita mezi týmy KooKoo a SaiPa, což jsou takoví jihovýchodní rivalové.
2) Opravdu si užívám fanoušky v Česku, jejich fandění a neustále skandování. Ve Finsku to někdy bylo takové, že se lidé jen přišli podívat na hokej. Ale tady se každý zápas fandí, a to mi moc pomáhá a moc mě to baví.
3) Rozhodně jsou mezi některými rozdíly. Když porovnáte O2 arenu s některými staršími halami, tak jsou viditelné určité rozdíly. My máme doma skvělou atmosféru, ale třeba v Pardubicích jsem byl jen jednou, a to na derby a taky to tam bylo kvalitní. Asi bych vybral tyhle.
4) Ani jsem nad tím tak nepřemýšlel. Smoli je dobrý kluk, který rád mluví a všem pomáhá. Měli jsme určité spojení hned od začátku. Je určitě výhodou, že si zahrál i ve Finsku. Rád vtipkuje o starých dobrých časech ve Finsku :-)
5) Neřekl bych, že pokaždé, když jde člověk do finské sauny, tak pije vodku. To musím objasnit. Asi víte, že když jste dehydrovaní a pijete vodku, tak to nedopadne úplně dobře :-) A nevím, jestli je to tady v Česku nějaká tradice, ale při přivítání nováčků jsme museli vypít trochu Absintu. A ten je hodně silný a v Česku celkem populární. Nikdy jsem ho neměl, takže mě to celkem překvapilo.
Děkuju!
Petr Novák (Dvůr Králové nad Labem)
8.11.2021, 23:59

So hello ahti, first I would like to congratulate you on your hat-trick where I was personally present at the stadium. My question is: What did your relatives and girlfriend say when you decided that you were going to the Czech Republic? Will they ever come to see you for the match? + are you still in contact with the boys of the KooKoo team? Thank you very much for the response Ahti + to the match with Pilsen, I´m already buying your jersey. So let it shoot.

Odpověď:
Ahoj Petře,
uvidíme, jestli se rodiče přijedou podívat na nějaký zápas. Doufám, že ano, ale nejsem si jistý. Pár kamarádů také říkalo, že se přijede podívat na jaře na nějaký zápas. Ještě, než jsem tu podepsal, tak jsem se ptal přítelkyně, co by na přesun do Hradce říkala. A ona tvrdila, že se mnou ráda vyrazí do Česka, takže s tím nebyl žádný problém :-)
Jo, celkem dost. Nyní se jim hodně daří ve finské lize, takže si dáváme vědět, jak se máme.
To je super. Děkuju za podporu!
Filipbal (Hradec Králové)
8.11.2021, 23:25
Ahoj Ahti, gratulace k ocenění hráče měsíce října a celkově poděkování za tvé výkony v sezoně nejen v posledním zápase s Pardubicema. K dotazům:
1) Co pro tebe znamená vítězství v této anketě?
2) Jak se ti líbí v Hradci Králové a celkově v České republice?
3) S kým z kabiny si rozumíš nejvíc?
4) Už si pochytil nějaká česká slovíčka a pokud nejsou sprostá, můžeš prozradit jaká? :-D
5) Jak sis užil obě derby v této sezoně a celkově, co říkáš na atmosféru našich fanoušků na domácích i venkovních zápasech?
Diky za odpovědi a ať se daří nejen v zápasech, ale i v tvým osobním životě. S pozdravem Filipbal

Odpověď:
Ahoj,
1) Hodně. Začátek jsem neměl takový, v jaký bych doufal. Takže jsem se vrátil zpátky do formy, a že to vidí i fanoušci, to mi dělá celkem radost.
2) Českou republiku jsem ještě nestihl moc poznat, byl jsem jen v Hradci a Praze. A obě města jsou super
3) Těch kluků je více – Macker, Lali, Kivi, ale taky třeba Smoli.
4) Nebudu říkat žádná sprostá slova, ale hodně často používám slovo „dobrý“. A taky si umím objednat kuřecí Pad Thai :-) A to je vlastně celkem všechno.
5) Byly to neuvěřitelné zápasy. Nezažil jsem nic takového. Intenzita soupeření a fanoušci dělají derby zápasům skvělou atmosféru. Rozhodně to jsou utkání, které si budu pamatovat.
Děkuju!
Lubomír Palij (Hradec Králové)
8.11.2021, 23:03
Ahoj, mám dva dotazy:
1. Vysvětlil ti už někdo v kabině co znamená pojem ”Czaplárova past”, kterou jsme tak často takticky využili v zápase?
2. Češi jsou dost zvyklý často používat různá přísloví např. ”Bez práce nejsou koláče”, ”S poctivostí nejdál dojdeš” apod. Mají Finové taky nějaké? Používáš některé?
Díky a ať se daří!

Odpověď:
Ahoj Lubomíre,
1) Ne, to mi neříkali. Ale myslím si, že to je pravda. Ve Finsku byl jeden trenér, který říkal, že nejhorší vedení je 2:0. Když vedete pouze o gól, tak si jste vědomi, že mohou kdykoliv srovnat. A dva góly jsou zase pouze dvě střely. Když se dokážete vrátit takhle do zápasu, psychickou výhodu pak máte rozhodně na své straně.
2) Pravděpodobně hokejové přísloví je „menee, menee, menee!“ což znamená jeď, jeď, jeď. To slyšíte na hokeji ve Finsku pořád. Speciálně když jdete na led, tak to na vás trenéři křičí.