Tiskové zprávy
po 4.3.2024 | Tisková zpráva

Graeme McCormack bude pokračovat v Hradci do roku 2027

V minulých letech patřil Graeme McCormack k pilířům hradeckého Mountfieldu, týmu výrazně pomohl k zisku Prezidentského poháru a mezi nejlepší patřil i v sezoně 2022/23. Do letošního ročníku mohl kvůli kanadský obránce zasáhnout od února, přičemž se hned zařadil mezi nejvytíženější zadáky v mužstvu. Tou dobou už probíhala jednání o nové smlouvě, ta skončila úspěchem a dvaatřicetiletý Kanaďan bude pokračovat pod Bílou věží.

Produktivní obránce se po angažmá v americké NCAA a úspěšném studiu na Bemidji State University vydal za hokejem do Evropy. Svými výkony zaujal v roce 2021 i Mountfield HK. Už po ročním působení na východě Čech prodloužil Graeme McCormack angažmá v Hradci Králové o dvě sezony, nyní přidá další tři, s vedením se totiž domluvil na kontraktu do konce ročníku 2026/27.

Úspěšné jednání klubu s hráčem komentuje generální manažer Aleš Kmoníček. „Nová smlouva Graema pro nás byla priorita, jelikož dva roky v našem dresu patřil vždy k nejlepším hráčům, zejména v loňské sezoně, kdy ovládl celkové bodování našich obránců. Zároveň patřil během obou ročníků i k nejlepším zahraničním obráncům v celé Tipsport extralize. Tímto podpisem jsme prakticky uzavřeli soupisku obránců na příští sezonu, a i díky Graemovi bude ještě kvalitnější,“ věří hlavní představitel hradeckého Mountfieldu.

Profil Graema McCormacka

Graeme McCormack je rodákem z kanadského Ontaria, v Thunder Bay se narodil 22. dubna 1991. Už od mládí i jako obránce sbíral obrovské množství kanadských bodů, a tak nebylo náhodou, že si ho na draftu do CHL vybral tým Sudbury Wolves z OHL.

Jenže 185 centimetrů vysoký obránce se i kvůli neúspěšnému try-outu musel rozhodnout jinak. Přesunul se nakonec na americkou univerzitu Bedjimi State v Minnesotě, kde si zahrál univerzitní NCAA. Za Bobry, jak si místní klub říká, odehrál ofenzivně laděný pravák hned čtyři sezony, v poslední dokonce zastával roli kapitána mužstva. A také potkal svou budoucí manželku Hannah.

Po úspěšném vystudování oboru obchodní administrativa, management a podnikání si Graeme McCormack vyzkoušel na jeden duel také zápas AHL. Poté se však přesunul do Evropy. V prvním roce působil v Norsku, kde si zahrál jeden z nejdelších zápasů historie, který skončil v osmém prodloužení a čase 217:14. A podobný maraton jej čekal i v budoucnu.

Následně se po roce ve Francii obránce s ideálními hokejovými parametry přesunul na Slovensko, kde strávil tři sezony. A každou absolvoval v jiném mužstvu. Kanadské body však sbíral jak v Nitře, tak i v Dukle Trenčín i Dukle Michalovce, kde se stal třetím nejproduktivnějším obráncem celé soutěže. V Michalovcích si zahrál i s Christophem Lalancettem, se kterým se rozhodl v kariéře posunout a společně v roce 2021 přestoupili do České republiky, oba si shodou okolnosti vybrali angažmá v Hradci Králové.

Po přesunu ze Slovenska ukázal Graeme své kvality a okamžitě se zařadil mezi nejlepší beky v Česku. V úvodní sezoně přispěl k výhře v základní části, o rok později Mountfield urval dokonce extraligové stříbro. Na cestě k němu McCormackův tým opět absolvoval historický duel, šestou bitvu s Vítkovicemi ukončil až gól v čase 138:51. V březnu 2024 se pak s vedením hradeckého klubu dohodl na nové tříleté smlouvě.