Aktuální zprávy z klubu
út 6.10.2020 | Adam Kodet

Hráč září: Filip Hronek, Marek Mazanec, nebo Jakub Orsava?

Nová sezóna, staré pořádky. I letos si každý měsíc fanoušci vyberou jednu hvězdu týmu ze tří nominovaných, která svými výkony nejvíc vyčnívala nad ostatními. Hradec letos ještě neprohrál a zásluhu na tom měla spousta aspektů i individuálních výkonů. Výběr byl tak mimořádně složitý a dostal se do něj bek, útočník i brankář. Hlasovat můžete do neděle 11. října 22:00, vítězi pak budete moci pokládat otázky v offline rozhovoru. Autor nejzajímavějšího dotazu, který vybere sám hráč, se může těšit na hodnotné ceny.

FilipHronek
Bilance v září:
5 zápasů
2 góly + 4 asistence
+/- +9
ø ice-time: 25:37

Filip Hronek – extratřída z Detroitu

Pod Bílou věž se vrátil jako královéhradecký odchovanec po čtyřech letech v zámoří, během kterých se vypracoval v nejlepšího českého ofenzivního beka v NHL. Dvakrát si zahrál na mistrovství světa, přičemž v Bratislavě 2019 byl vyhlášen nejlepším zadákem celého turnaje. V kádru Red Wings pravidelně nastupuje v elitním obranném páru a vyrostl v superstar českého hokeje. Jeho návrat na místo, kde sbíral první hokejové zkušenosti, je tak pořádnou senzací.

Od první sekundy v letošní sezóně bylo poznat, že se po ledě prohání hokejová hvězda. Hned v první třetině prvního duelu si připsal premiérovou branku v hradeckém dresu, k ní postupně přidal ještě druhou a také čtyři gólové nahrávky. S +9 body v tabulce pravdy je nejlepším hráčem celé ligy, po Ladislavu Šmídovi je také druhým nejvytěžovanějším hráčem soutěže. Je čtvrtým nejčastěji střílejícím hokejistou v extralize, navíc často střelecké pozice sám připravuje. S ním na ledě Lvi inkasovali jen dvakrát a hradecká #17 vede také statistiku Radegast Index v rámci celé extraligy.

Na první extraligový zářez si rodák z Hradce Králové počkal pouhou minutu a čtrnáct sekund, kdy neskutečnou bombou vymetl pavučinu v brance Marka Čiliaka v přesilové hře a byla to i branka vítězná. Druhou gólovou radost přidal v Olomouci, kdy po individuální akci projel celé pásmo a zavěsil pod horní tyč. Dvěma asistencemi přispěl k výhře nad Libercem, po nahrávce přidal i v Olomouci a Budějovicích. S šesti body je tak nejproduktivnějším bekem celé ligy.

MarekMazanec
Bilance v září:
5 zápasů
5 výher
128 zásahů
úspěšnost 93,43 %

Marek Mazanec – neprostupná zeď

Marek Mazanec se mezi třemi hradeckými tyčemi pohodlně uhnízdil a jen tak někoho do svého pracoviště nepouští. Platí to zatím i letos, když odchytal všech pět zápasů a po všech pěti také po závěrečném hvizdu zvedal ruce na znamení vítězství. Od prvního zákroku působí neoblomně a dodává jistotu svým spoluhráčům před sebou. A když je potřeba, vytáhne z rukávu exkluzivní save. Jediné, co mu zatím v perfektním startu chybí, je čisté konto.

Jihočeský odchovanec strávil v brance všech 305 minut, což z něj spolu s libereckým Petrem Kváčou dělá nejvytěžovanějšího gólmana ligy, ostatně podobně jako loni. Během nich propustil pouhých devět branek a s průměrem 1,77 inkasovaného gólu na zápas je nejlepším brankářem soutěže v tomto ohledu. Průměrně na něj doletí něco přes 27 střel za zápas a to ukazuje, jak je defenzíva před ním pevná. A když už se přeci jen rozestoupí, hráz jménem Mazanec jen tak ledajaká střela nepřekoná. Úspěšnost 93,43 % hovoří za vše.

Brankář se zkušenostmi z NHL i z národního týmu začal skvěle už v Budějovicích, kdy na něj zadřený Motor po ospalém začátku vyslal nakonec slušných 29 střel. Ujala se jen jedna, kterou si navíc do své sítě nešťastně srazil Filip Pavlík. Čisté konto viselo ve vzduchu i v Olomouci, 7 minut před koncem ale do té doby bezchybného Mazance po otevřeném okénku v obraně z úniku překonal Tomáš Gřeš. Mazanec se činil i v nájezdech proti Liberci, kdy za něj zapadl jen kuriózní puk z hole Dávida Grígera, který hradecká jednička zastavila, ten se ale po odrazu postavil na hranu a dokulil se do branky.

JakubOrsava
Bilance v září:
5 zápasů
2 góly + 5 asistencí
+/- +6
úsp. střelby 22,22 %

Jakub Orsava – obrozený snajpr

Jakub Orsava dorazil na soutok Labe s Orlicí loni těsně před koncem přestupního termínu jako posila „last minute“. Má zkušenosti i potenciál nasázet dvacet gólu v sezóně, loni ho ale na konci ročníku nedokázal v novém prostředí plně rozvinout a párkrát se ocitl i mimo sestavu. Do nové sezóny ale vstoupil úplně jiný Orsava. Sebevědomý, chladnokrevný, produktivní, efektivní a poctivý. To se okamžitě promítlo do ligové produktivity, ve které ho zatím překonal jen plzeňský Tomáš Mertl, který nasbíral stejný počet bodů, ale víc branek.

Devětadvacetiletý křídelník už od první minuty nastupuje v elitní formaci a na jeho herní pohodě je to znát. Věří si a dovolí si mnohem víc než loni. Během pěti duelů nasbíral sedm kanadských bodů, včetně jednoho vítězného gólu a tří primárních asistencí. Disponuje parádní efektivitou střelby více než 22 %, při jeho pobytu na ledě si Hradec vypracoval 24 šancí. Svůj tým ještě ani jednou neoslabil nedovoleným zákrokem, přitom se nebojí hrát tvrdě. Rozdal už čtyři hity, po Richardu Nedomlelovi nejvíc z celého týmu.

Rozjezd extraligového mistra z roku 2011 byl raketový. Už po osmi vteřinách v úvodním duelu v Budějovicích otevřel skóre a postaral se o historicky nejrychlejší hradecký gól od začátku zápasu. V utkání přidal ještě dvě nahrávky a byl hlavním strůjcem pohodlného vítězství. V Litvínově bezpečně trefil prostor mezi betony při trestném střílení a pak v přečíslení naservíroval gól na podnose pro Bohumila Janka. V Olomouci přispěl k výhře 6:1 dvěma nahrávkami a je tak nejproduktivnějším Lvem v letošní sezóně.

Výsledky Kdo je podle vás hráčem měsíce září?

1.Filip Hronek 53,01 %
2. Marek Mazanec 32,75 %
3. Jakub Orsava 14,24 %