Ohlasy k zápasu
po 23.10.2023 | Tomáš Prodělal

Hradec? Dobrá volba pro mou kariéru, věří Giorgio Estephan

Minulé dvě sezony působil na severu Čech, kde v dresu Litvínova nasbíral za 109 zápasů 83 bodů. Před letošním ročníkem se přesunul do Finska, ale rychle se vrátil do země, která mu přirostla k srdci. Giorgio Estephan tentokrát však posílil Hradec, za který proti Vítkovicím naskočil do prvního utkání. Jak ovládá češtinu nebo s kým se o přesunu bavil?

Giorgio, jak jste si užil váš první duel za Hradec?
Byla to pro mě trochu o učení. Musíte si zvyknout na hru, což je pro hokejistu vždy o pocitu. Cítil jsem se relativně slušně. Doufám, že budu každým zápasem růst, vybuduji si s kluky nějakou chemii a začnu být pro soupeře hrozbou, což vím, že dokážu. Byl to dobrý start.

Co váš zákrok na brankové čáře tři minuty před koncem?
Jo, to bylo zajímavé. Každý hraje na stejné vlně a já udělám cokoliv, co pomůže týmu. Tentokrát to byl skok a zablokování puku rukavicí. Přesně to musím dělat. Hned potom, co situace skončila, mi Patrik Bartošák poděkoval. Následně, mám pocit, navíc předvedl fantastický zákrok na brankové čáře on… Šlo o zvláštní situaci, ale vyvázli jsme z ní.

Překvapilo vás, že jste se hned v prvním duelu objevil na přesilovce?
To se ode mne přesně očekává, jedna z mých předností, kterou mohu týmu pomoct. Doufám, že s dalšími zápasy se budu cítit komfortněji a budu více efektivní.

Zákrok Gia Estephana na brankové čáře

𝐆𝐢𝐨 𝐄𝐬𝐭𝐞𝐩𝐡𝐚𝐧 při svém debutu za Hradec Králové takhle zabránil inkasovanému gólu 💪

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Pondělí 23. října 2023


Co říkáte na fanoušky, kteří byli jistě mnohem hlasitější ve Finsku?
Už když jsem působil v Litvínově, tak jsem si všímal, že je tady skvělá atmosféra. V Hradci byl vždy dobrý tým, a i atmosféra byla vzrušující. Je tady skvělé místo pro hraní, které mě vtáhne do dění. Když jsem viděl děkovačku po utkání, tak jsem měl trochu husí kůži. Byla to zábava.

Mohl byste popsat váš poslední turbulentní týden?
Ano, byl jsem pořádně zaneprázdněný. Jednání s vedením byla velmi svižná a stěhování proběhlo opravdu narychlo. Trenéři, nový herní systém, nové místo, seznámení se s kabinou a učení se nových jmen, takže to byl opravdu hektický týden. Je fajn, že se teď pár dní nehraje a budu moct trénovat. Jsem zvědavý, co se stane příští víkend.

Jak se odehrál váš přesun do královského města?
Mountfield je celek, o který jsem se zajímal už dříve. Když se naše cesty znovu protnuly, tak jsem neváhal a naskočil do rozjetého vlaku. Věřím, že Hradec je dobrá volba pro pokračování kariéry. Rozhodně se těším, že tady strávím nějaký čas. Přesun se seběhl hodně svižně. Chtěl jsem jít někam, kde se budu cítit doceněný, a kde budu mít šanci vítězit. Hradec byl vždy tým, který si za tímto jde. Myslím, že to bylo vidět i tentokrát. Pro mě šlo o skvělou ukázku, jak na tom ostatní jsou a kde bude mé místo.

„Popravdě jsem překvapen, že je tady spousta anglicky mluvících hráčů.“

#88 Giorgio Estephan (o svém mateřském jazyku v kabině)

Bavil jste se o přestupu s někým z kabiny?
Vloni jsem hrál s Ralfsem Freibergsem, ten pro mě byl známou tváří. Jsem popravdě překvapen, že tady je spousta anglicky mluvících hráčů, což mi v mém přesunu rozhodně pomáhá. Pokaždé, když se můžete s někým poradit ve svém mateřském jazyce, tak je to příjemné. Chyby se občas stanou, nějaké špatné překlady nebo něco takového… Všichni, včetně trenérů a lidí kolem jsou mi nápomocní, abych co nejrychleji zapadl do systému. Těším se, kam se to vyvine.

Co si myslíte o české soutěži po dvou letech v Litvínově?
Zbožňuju ji. Šel jsem do Finska, ale vrátil se… Česko je pro mě speciální země. Místo, které je teď už skoro tři roky mým domovem. Jsem rád, že tady můžu být.

Na kolik češtiny s z předchozích let vzpomenete?
Dokážu se v ní nějak pohybovat, je k tomu ale zapotřebí spousta ukazování, hlavně když si chci zajít do restaurace. Vím, že tady strávím nějaký čas, takže bych se chtěl naučit víc.

Hi Gio, welcome to Hradec Králové 👋

Hi Gio, welcome to Hradec Králové 👋

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Čtvrtek 19. října 2023


Už jste měl čas poohlédnou se po městě?
Párkrát jsem měl večeři na Velkém náměstí, trochu jsem se prošel kolem řeky. Hradec je krásné město. Nemohu se dočkat, až ho poznám ještě víc.

Co od vás mohou fanoušci očekávat?
Vždy, když jsem tady působil, tak jsem se snažil hrát ofenzivně, jak nejlépe umím. Snažím se být pro soupeře hrozbou každé utkání, ať ofenzivně nebo na vhazováních. Věřím, že mi trenéři pomohou s adaptací, abych týmu co nejlépe pomohl.