Rozhovory
so 13.5.2023 | Adam Kodet, Daniel Krátký

Hradec je výborná volba další cesty, přiznává centr Alex Tamáši

Mountfield HK se v minulosti často stával útočištěm početné slovenské kolonie hokejistů, která se nyní rozrůstá o dalšího člena. Střední útočník Alex Tamáši je novou posilou Hradce, jednání s ním probíhala během celé letošní sezóny. Slovenský reprezentant v prvním rozhovoru vypráví, jak se na své nové angažmá těší a prozrazuje, jak se rozhodoval a co od něj fanoušci pod Bílou věží mohou čekat.

Alexi, čeká vás první zahraniční angažmá, jaká jsou vaše očekávání od působení v Hradci?
Těším se na to hodně. Vidím to jako výbornou volbu další cesty pro sebe i co se týká stylu hokeje a systému, který Hradec hraje.

Jaké faktory ve vašem uvažování nakonec rozhodly právě pro Mountfield HK?
Mají výborný tým, minulý rok vyhráli základní část a letos skončili druzí v play-off. Je tam velký předpoklad toho, že i v další sezóně bychom mohli být úspěšní. Navíc z toho, co jsem se dozvěděl a ptal, je Hradec velmi pěkné město. Trochu mi připomíná Banskou Bystrici, kde hraju celou kariéru. Je tak akorát velké a je to zhruba uprostřed země, takže nebude tolik cestování.

Jak dlouho a jakým stylem probíhala jednání s klubem?
S Hradcem už jsem komunikoval už od října, klub mě kontaktoval skrz mého agenta s tím, že by o mě měli zájem. Postupně se to nějak řešilo a když jsme měli vánoční turnaj Kaufland Cup, manažer i trenér za mnou dojeli a potkali jsme se i osobně.

„Přišlo mi velmi lidské, že trenér i manažer si našli čas a chtěli mě poznat osobně.“

Alex Tamáši (o setkání s GM a trenérem během jednání)

Potěšilo vás osobní setkání s trenérem a manažerem?
Ano, velmi. A taky to hrálo určitou roli při mém rozhodování. Při setkání mi nastínili svou vizi a to, jak si celé případné angažmá představují. Přišlo mi to opravdu takové lidské, že si našli čas, přijeli za mnou a chtěli mě poznat osobně jako člověka. Probrali jsme co a jak a pak už se vše dotáhlo do konce.

Zjišťoval jste si informace o klubu a městě i od budoucích spoluhráčů?
Mislav Rosandič a Oliver Okuliar v Hradci hráli a jsou to moji spoluhráči z reprezentace. Komunikoval jsem hlavně s nimi, třeba Oliver mi toho o Hradci řekl opravdu hodně a mluvil jen pozitivně.

Jaké informace zajímají hráče o novém angažmá nejvíce?
Ptal jsem se jich hlavně na kabinu a na partu, taky na základní informace o tom, jak to v klubu funguje. Samozřejmě jsem se ptal taky na město, protože v Hradci jsem ještě nikdy nebyl. Chystám se tam hned, jak skončí mistrovství světa, abych si pořešil bydlení a další věci.

„Patřím k rychlejším bruslařům a snažím se jako centr tvořit hru a nahrávat.“

Alex Tamáši (o svých silných stránkách)

Sledoval jste sezónu Mountfieldu, která skončila až ve finále?
Na zápasy v play-off jsem se díval, ale přiznám se, že většinu z nich jsem neviděl až do konce, protože byly fakt dlouhé (směje se). Na dálku jsem fandil, aby to vyhráli, což se bohužel nepodařilo. Myslím si, že i druhé místo je výborné. Viděl jsem nějaká utkání a fragmenty i předtím během sezóny, abych si udělal obrázek o tom, jak jejich hokej vypadá, a jakým systémem hrají.

Celou kariéru jste strávil na Slovensku, jak byste se představil fanouškům v Hradci, kteří vás ještě tak dobře neznají?
Mojí nejsilnější stránkou je asi bruslení, myslím, že patřím k těch rychlejším bruslařům. Jsem centr, takže se snažím tvořit hru a nahrávat. Nikdy jsem nebyl vyloženě střelec nebo zakončovatel, ale i tak doufám, že mi to tam bude padat i co se týče gólů.

Za pár dní vás čeká druhý světový šampionát, jak se na něj těšíte?
Reprezentovat svou zem je vždy velká pocta, ještě k tomu na mistrovství světa, takže se těším hodně. Je to výzva a navíc letos byla opravdu velká konkurence, takže jsem rád, že jsem se tam probojoval. Budu se snažit turnaj odehrát, jak nejlépe umím, a ukázat se v co nejlepším světle. Věřím, že budeme úspěšní a dotáhneme to co nejdál. Hned na začátek máme derby s Českem, velmi zajímavý zápas.