Preview k zápasu
so 9.1.2021 | Jan Vavřina, Petr Koval

Hradec míří podruhé v týdnu do Prahy, vyzve lídra tabulky!

V pátek Mountfield dokázal i potřetí v této sezoně obrat Litvínov o všechny body, když doma zvítězil 3:1. Nyní před ním stojí dobře známý soupeř. Podruhé v tomto týdnu se střetne s pražskou Spartou a Lvi rozhodně mají co napravovat. Z úterního střetnutí v O2 areně totiž vyšli bodově naprázdno a navíc nevsítili ani gól. Budou svěřenci Vladimíra Růžičky v odvetě úspěšnější? Utkání 34. kola startuje v 16:00.

„Na první místo ztrácíme 8 bodů, budeme se proto snažit vyhrát na Spartě a přiblížit se k ní.“

#54 Marek Zachar (o možnosti posunu tabulkou)

Hradečtí hokejisté poslední dobou střídají výhry s porážkami, zelené výsledky ale převládají – od reprezentační pauzy bodovali v šesti ze sedmi utkání, naposledy porazili Litvínov 3:1. „Myslím, že jsme odehráli kvalitní zápas. Dvě třetiny jsme měli dobrý pohyb, tu druhou jsme trošku spali. Pak jsme se ale vrátili k našemu hokeji a jsem rád, že jsme to dotáhli do vítězného konce,“ těší Marka Zachara.

Ten si musel na první letošní trefu počkat přes půlku sezóny, ale dočkal se. Navíc se hned stala vítěznou, k tomu přidal i asistenci u třetí branky. „Čekal jsem na to docela dlouho, takže jsem rád, že to tam spadlo. Doufám, že jsem se teď nastartoval a přijdou další góly,“ přeje si. Jak se jeho přesný zásah zrodil? Dlouhý pas vzduchem za obranu, skvělé zpracování, rychlé nohy a přesná rána. „Hlavně jsem se soustředil na to, abych chytil puk. Moc mi to nelepilo, takže jsem si říkal, že nebudu vymýšlet nějaké kličky. Tak jsem zavřel oči, vystřelil a jsem rád, že to tam spadlo,“ vypráví o prvním gólu v hradeckém dresu.

„Po nějakých deseti zápasech jsem si nad tím lámal hlavu. Pak jsem si ale řekl, že když to nejde bodově, přispěju týmu aspoň něčím jiným. Snažím se proto hrát hlavně můj hokej, který mi vyhovuje – bruslit, dohrávat to a hledat spoluhráče,“ pokračuje. Východočeši sbírají poslední dobou body pomalu, ale jistě. A tak se přiblížili elitní čtyřce i samotnému čelu tabulky. „Na první místo ztrácíme 8 bodů, budeme se proto snažit vyhrát na Spartě a přiblížit se k ní. Po úterku tam máme co napravovat, takže se na ten zápas těšíme. Náš výkon ale musíme určitě zlepšit,“ dodává závěrem výpomoc z Liberce.

MichalŘepík
Účastník posledních olympijských her a Mistrovství světa patří i v letošním ročníku mezi tahouny svého týmu. Jeho přínos na ledě je obrovský, za extraligovou kariéru má v tabulce pravdy +27 bodů.

Podaří se Hradci pokořit soupeřovu obranu?

Východočeši mají s Pražany z posledních deseti duelů zápornou bilanci. Třikrát dokázali urvat plný bodový zisk a jednou si připsali vítězství v prodloužení. Ani statistika z letošní sezony není pro svěřence Vladimíra Růžičky příznivá. Hradec se s týmem z hlavního města utkal již dvakrát, ale body v obou případech sbíral soupeř (prohry 1:2 a 0:3). Forma Sparty je v letošním ročníku velmi dobrá a po 30 odehraných zápasech vede s 59 body extraligovou tabulku (druhý Třinec má však stejný počet bodů a 2 utkání k dobru). To dokazují i její poslední dvě odehraná střetnutí, ve kterých nedostala gól. Nejprve v úterý vynulovala obrana v čele s Matějem Machovským Mountfield, v pátek pak zvítězila 3:0 v Olomouci. Velmi dominantní je tým kapitána Řepíka také v kolonce vstřelených a obdržených branek. Skóre 110:65 naznačuje, že tento tým nemá výraznější problém s hrou ani na jedné části kluziště.

Pražanům výrazně pomáhá speciální formace. Početní výhodu využili celkem 29krát a s úspěšností 22,83 % jim patří první příčka. V opačné herní situaci – v oslabení – hráli svěřenci Miloslava Hořavy a Josefa Jandače 355 minut, což je jediná z nejsledovanějších statistik, kde hráči Sparty figurují v druhé polovině mezi extraligovými celky. To jim tolik vadit nemusí, s úspěšností 87,79 % je jejich oslabení čtvrté nejlepší. Klíčovým faktorem v početní výhodě/nevýhodě je často vhazování. I v této statistice patří tým z Prahy na špičku, jeho centři jsou v této dovednosti spolu s těmi libereckými na špici.

Mezi nejšikovnější hráče na buly je v týmu Sparty hráč se zkušenostmi z NHL – Vladimír Sobotka. Ten je po svém příchodu s produktivitou více než bodem na zápas velkým přínosem. Nejproduktivnějšími forvardy jsou zkušení reprezentanti Michal Řepík (14+15) a Roman Horák (13+15). Nejvíce času na ledě pobyl zadák David Němeček, jenž je rovněž nejproduktivnějším hráčem obranné řady. Spolehnout se trenérské duo Hořava-Jandač může také na brankáře. Matěj Machovský je jasnou jedničkou, zasáhl do 27 střetnutí (průměr 2,08 inkasovaných branek, úspěšnost 92,02 %). Navíc prožívá skvělou formu, v posledních dvou duelech neinkasoval. Záda mu nově kryje bývalý reprezentační gólman, jenž působil ve Finsku, Rusku, Švédsku či zámoří – Alexander Salák. Ten však stále čeká na svůj první extraligový start.

Sledujte zápas na HokejkaTV.cz, pro permanentkáře zdarma!

Utkání se prozatím budou hrát bez přítomnosti diváků. Permanentkáři všech extraligových klubů, tudíž i toho hradeckého, mají i nadále unikátní možnost sledovat přímé přenosy z české nejvyšší soutěže bezplatně, a to na HokejkaTV.cz také v průběhu ledna. Pokud nejste majitelem permanentky, stále si můžete předplatné zakoupit a tím přímo podpořit klub (více zde).

Sestavy z minulého utkání



Mazanec – Nedomlel, Blain, F. Pavlík, Pilař, Jank, Šalda – Kevin Klíma, Koukal, Orsava – J. Sklenář, Růžička, Kelly Klíma – Perret, Cingel, Smoleňák – Zachar, Morong, Lev.