Aktuální zprávy z klubu
so 31.7.2021 | Adam Kodet

Hradecké extraligové rekordy #1: Góly jsou esencí hokeje

9 sezón, 517 zápasů, 268 výher a jedna bronzová medaile. Taková je stručná bilance královéhradeckého hokeje v nejvyšší české soutěži. Dres východočeského celku v extralize obléklo celkem 151 hráčů, kteří se postarali o 1387 branek. A protože, jak se říká, hokej se hraje na góly, právě tomuto nejdůležitějšímu hernímu aspektu se budeme věnovat v první části třídílné série, ve které si představíme hradecké extraligové rekordmany, připomeneme jedinečné výkony a také některé statistické perličky.

Celková gólová bilance

Jen čtyři hráči se v týmové tabulce kanonýrů dokázali dostat přes hranici 50 gólů v hradeckém dresu. Rastislav Dej (53), Jiří Šimánek (63), Radek Smoleňák (67) a Rudolf Červený, který soupeřům nasázel 72 branek. Nejlepším individuálním výkonem v rámci jedné sezóny zůstává počin tehdejšího kapitána Jiřího Šimánka, který v první sezóně Mountfieldu HK 2013/14 zatížil konto soupeře hned 25 kousky. V nadstavbové části se nejlépe vedlo odchovanci Jaroslavu Kudrnovi, jenž se v play off trefil osmkrát v šestnácti zápasech!

Svátkem a zážitkem pro každého hráče je situace, kdy puk z jeho hole skončí v soupeřově síti třikrát během jednoho zápasu. Čepice z ledu mohlo sbírat sedmero hradeckých hráčů, pouze Jaroslavu Bednářovi se to povedlo dvakrát. 4. února 2018 to dokázal ve věku 41 let a 87 dnů, což z něj činí nejstaršího třígólového střelce v historii extraligy. Prvním střelcem hradeckého hattricku se stal v březnu 2014 Jaroslav Kudrna, zatím naposledy se to povedlo v únoru 2021 Vladimíru Růžičkovi. Shodou okolností všechny tyto počiny nastaly v zápasech proti Zlínu.

Jaroslav Bednář jako nejstarší hradecký i extraligový střelec hattricku | foto: Stanislav Souček

Speciální góly

Přesilové hry rozhodují zápasy, o tom se nemá cenu přít. Dobře to ví i Bedřich Köhler, který jako vysoká věž na hranici brankoviště znepříjemňoval soupeřovu gólmanovi život, a celkem vsítil 20 přesilovkových gólů. V opačné herní situaci se nejlépe vedlo rychlonožkovi Rastislavu Dejovi, který v početní nevýhodě nesčetněkrát soupeři ujel a dokázal toho využít ke vstřelení šesti branek.

Nejlepší střelci přesilovkových gólů za Hradec:

  • 1. Bedřich Köhler – 20
  • 2. Jiří Šimánek – 18
  • 3. Jaroslav Kudrna – 17
  • 4. Radek Smoleňák – 17
  • 5. Tomáš Mertl – 16

Hradec měl ve svých řadách také jednoho specialistu na rozdílové góly. Jiří Šimánek v sezóně 2013/14 zařídil triumf pro svůj tým 11 vítěznými zásahy, což je dosud platným extraligovým rekordem. Celkem na jeho kontě svítí údaj 21, jen o jeden vítězný gól zpět je Radek Smoleňák. 4 z nich zařídil v play off, což je nejvíce ze všech hradeckých hráčů.

Nastavený čas

Bitvy o bonusové body v nastavení často bývají v konečném účtování klíčové. Hradec o jednobodovém přídělu navíc rozhodl v 27 případech už v prodloužení, nejúspěšnějšími hrdiny okamžiku jsou třígóloví Jiří Šimánek a Lukáš Květoň, kterému se to dokonce podařilo ve třech prodloužení za sebou! Když vítěze prodloužení neurčilo, šlo se na nájezdy. Diváci mohli shlédnout celkem 221 hradeckých nájezdů, o které se postaralo 40 různých nájezdníků.

Nejvíce jich absolvoval hračička Jaroslav Bednář, jenž se v této dovednostní disciplíně představil čtyřiadvacetkrát a osmkrát byl úspěšný, což je také nejvíc ze všech hradeckých hráčů. Mocně mu ale šlapou na paty současné opory Lukáš Cingel (7) a Radek Smoleňák (6). Dlouhodobě nejúspěšnějším exekutorem je Jaroslav Kudrna, který obelstil brankáře v pěti z dvanácti případů (41,67 %). Stoprocentní úspěšností se mohou pyšnit Lucas Lessio a Kelly Klíma, i když oba jeli jen jednou. Naopak Roman Kukumberg neuspěl ani jednou z osmi případů, stejně jako Bedřich Köhler ze sedmi a Tomáš Vincour s Jakubem Orsavou z pěti pokusů.

Absolvované samostatné nájezdy celkem:

  • 1. Jaroslav Bednář – 24 (8 proměnil, 33,33 %)
  • 2. Lukáš Cingel – 20 (7 proměnil, 35,00 %)
  • 3. Petr Koukal – 18 (4 proměnil, 22,22 %)
  • 4. Radek Smoleňák – 17 (6 proměnil, 35,29 %)
  • 5. Jaroslav Kudrna – 12 (5 proměnil, úspěšnost 41,67 %)

Statistické perličky

O jeden zápis do klubové historické kroniky se v prvním kole uplynulé sezóny na ledě Motoru postaral Jakub Orsava. Ten dokázal skórovat 8 sekund po úvodním hvizdu a zaznamenal tak nejrychlejší hradecký gól od začátku zápasu. A za jak dlouho po sobě lze vstřelit dvě branky? Na to se zeptejte Jaroslava Bednáře a Tomáše Knotka, kteří to rovněž v prvním kole sezóny 2016/17 proti Mladé Boleslavi dokázali v rozmezí 11 sekund.

Jiří Šimánek při své první hradecké sezóně zaznamenal 25 gólů, 11 z toho vítězných a 7 zápasů v řadě s gólem, vše rekordní počiny | foto: Stanislav Souček

Vůbec nejmladším extraligovým střelcem v barvách Hradce Králové se stal jeden z jeho nejslavnějších odchovanců Jan Hrdina. Ten to jako jediný dokázal ještě před dovršením plnoletosti, Radovanu Pavlíkovi se to v září 2016 povedlo 7 měsíců po jeho 18. narozeninách. Naopak nejstarším bardem, který dostal puk do soupeřovy branky, se stal 16. března 2018 Jaroslav Bednář. Bylo mu 41 let, 4 měsíce a 7 dní. Po dovršení čtyřicítky se v dresu Východočechů trefil už jen Jaroslav Kudrna.

Statut kanonýra si hráč získá tím, že své góly sází s železnou pravidelností. Nejdelší zápasová série Jiřího Šimánka s alespoň jednou vstřelenou brankou se zastavila na čísle 7 a nastala na přelomu let 2013 a 2014. Druhým nejlepším výkonem byly 4 zápasy v řadě s gólem, což se dvakrát povedlo Rudolfu Červenému a Richardu Jarůškovi a jednou Tomáši Mertlovi. Naopak nejdéle na gól čekal Zdeněk Čáp, jenž v prosinci 2020 protrhl černou sérii 79 zápasů v řadě bez gólu.

Nejdelší zápasová série bez vstřeleného gólu:

  • 1. Zdeněk Čáp – 79
  • 2. René Vydarený – 71
  • 3. Ondřej Kopta – 67
  • 4. Jiří Vašíček – 58
  • 5. Tomáš Harant – 54