Akademie ČH
st 24.1.2024 | Jan Hirsch

Hradeckou akademii čeká v týdnu rovnou trojice derby

Juniorům se v nižší nadstavbě začíná dařit, budou to však muset potvrdit proti těžkým Pardubicím a Přerovu. V pondělí pak vyzvou Budějovice. Naopak dorostenci oproti základní částí nepředvádí tak zářné výkony, další šance na vítězství se jim nabídne taktéž proti Pardubicím. Aby soubojů s Dynamem nebylo málo, odehrají s ním Lvíčata přímý souboj o postup do vyšší nadstavby.

Juniory čeká druhý a třetí tým tabulky

Nejstarší mládežnická kategorie Hradce nastoupila do nového týdne se čtyřmi výhrami v zádech, což se jí do té doby v nadstavbě nepovedlo. Čekal ji však obzvláště těžký soupeř, lídr tabulky z Plzně. Ten svého jména dostál, když už ve druhé minutě otevřel skóre Ondřej Sabiniok. Na konci první třetiny odskočili Západočeši na rozdíl dvou branek, který se Lvům ani přes dvojnásobné snížení nepodařilo dohnat a Škodovce podlehli 2:4. V sobotu se pak svěřenci Martina Vágnera vydali do Litvínova. Zimní Stadion Ivana Hlinky je pro ně velmi oblíbeným kluzištěm, jelikož tam v této sezoně ještě neprohráli. Tuto statistiku potvrdili i tentokrát. Především díky dvougólovému Miroslavu Dobnerovi a nebezpečným přesilovkám, v nichž vsítili čtyři branky, porazili Vervu 5:0.

Mladí Východočeši tak naskočili zpět na vítěznou vlnu, kterou budou chtít udržet i v následujícím týdnu. Opět se jim však do cesty postaví velmi nepříjemný soupeř. Už ve čtvrtek pod Bílou věž zavítají Pardubice. Tým z města perníku má formu jako hrom, vyhrál sedmkrát v řadě, jen za leden má skóre 32:13. Rival se díky této výherní šnůře vyšvihl na druhé místo tabulky a Plzni šlape na paty, má zápas k dobru a jen o tři body méně. Jediným soupeřem, kterého tento měsíc neobral o všechny body byl právě Hradec. Ten tehdy šahal i po tříbodovém vítězství, Dynamu se však povedl parádní obrat: 15 sekund před třetí sirénou srovnal na 4:4 Dominik Pavlata a ten samý hráč pak v prodloužení rozhodl.

V sobotu se pak Hradečtí vydají na Moravu, kde je bude čekat Přerov. Zubři také patří do vyšších pater tabulky, Jsou s 22 body třetí, tedy jen o bod před klubem z královského města, posledních pár zápasů se jim ale příliš nevydařilo. Indiány sice porazili 4:2, pak ale na olomouckém ledě prohráli 4:6 a o dva dny později dostali před vlastními fanoušky vyučeno od Litvínova, který do Krušných hor vezl výhru 7:0. Naposledy v souboji moravských celků se Zlínem zvítězil 3:2 po prodloužení. Velmi se Přerovští trápí v přesilovkách, ze 76 početních výhod vytěžili pouze 11 gólů a mají druhou nejhorší úspěšnost v lize.

Nabitý program bude juniorům pokračovat v pondělí, podruhé v řadě venku. Pohostí je totiž předposlední České Budějovice. Jihočeši byli dlouhou dobu jasně poslední, na výhru za tři body museli čekat dvanáct zápasů. Překvapivé vítězství 5:3 nad Škodovkou jim vneslo novou krev do žil, jelikož od té doby nasbírali 12 body z 12 možných, porazili Zlín, Litvínov a naposled i Olomouc. Ještě před dvěma týdny se se třemi body krčili na osmém místě, teď už mají 15 a myslí na vyšší pozice. Skvěle se do kádru zařadila nedávná posila z Pardubic, Radek Tomas, který během této vítězné série nashromáždil pět gólů a čtyři asistence.

Dorostenci hrají dvakrát venku

Dorostenci odehráli v minulém týdnu pouze jedno utkání, v sobotu se vydali do nedaleké Mladé Boleslavi. Domácí sice začali trochu aktivněji, nedokázali však v první třetině otevřít skóre. Ve ŠKO-ENERGO Aréně se tak čekalo na první branku až do druhé dvacetiminutovky, kdy se prosadil Filip Matějka a Bruslaři vedli 1:0. Hradec vyrovnal ve 44. minutě, přesilovku využil Tomáš Koklar. Ten se nakonec stal hrdinou zápasu, jelikož 47 sekund před koncem třetí periody vstřelil vítězný gól. Poslední hřebíček do boleslavské rakve zatloukl Filip Frolík a Lvi odvezli vítězství 3:1. S 8 body ze 6 zápasů se tak nachází na dělené šesté příčce.

Nedělí se o něj s nikým jiným, než se svým budoucím soupeřem z Pardubic. Stejně jako ostatní mládežnické kategorie si tak v tomto týdnu vyzkouší svěřenci Jiřího Janouška mladšího derby. Utkání se odehraje na ledě jižnějšího z obou měst, což pro Hradecké není příliš dobrá zpráva. V letošním ročníku na stadionu Dynama odehráli dva zápasy, nejprve v 5. kole padli vysoko 7:2, ve 23. kole taktéž prohráli poměrem 4:1. Hráči zpod Zelené brány si však neprocházejí nejúspěšnějším obdobím, v lednu vyhráli jen jednou. Oporou jim je gólman Matěj Tuláček, který vévodí statistikám Extraligy dorostu.

Lvíčata čeká nejdůležitější utkání základní části

Nejmladší nositelé dresu se lvem předvádí parádní jízdu. Po triumfu nad lídrem z Liberce přišla zkouška se druhou Boleslaví. Do té Lvíčata nastoupila skvěle, po dvou třetinách vedla už 3:0. V poslední dvacetiminutovce ještě Bruslaři šahali po dorovnání, Hradec však nenechal soupeře smazat svůj náskok a nakonec zvítězil 5:3. Je to pro svěřence Luboše Dvořáka sedmé vítězství v řadě, díky čemuž stále neztratili šance na postup do vyšší nadstavby. Čeká je však veledůležitý mač.

Deváťákům jde o všechno, jen dva body je dělí od jistého postupu do play-off a čeká je poslední kolo základní části. Atraktivnějšího soupeře by si pro tak důležitý duel snad ani nemohli přát, bude jím pardubické Dynamo. Navíc je to právě klub s déčkem ve znaku, který překáží Mountfieldu v postupu do vyšší nadstavby (Pardubice jsou čtvrté se 46 body, Hradec pátý se 44 body). Když se oba soci utkali na stejném místě naposled, odnesli si vítězství 4:3 po samostatných nájezdech Lvi, což by jim však v nedělním klání nestačilo, potřebují získat všechny tři body.

Program akademie pro nadcházející dny


JUNIOŘI: 17. kolo, čt 25.1.2024
Mountfield HK Mountfield HK - HC Dynamo Pardubice Pardubice
17:15
JUNIOŘI: 18. kolo, so 27.1.2024
HC ZUBR Přerov Přerov - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
DOROST: 9. kolo, so 27.1.2024
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
12:00
9. TŘÍDA: 28. kolo, ne 28.1.2024
HC Dynamo Pardubice Pardubice - Mountfield HK Mountfield HK
16:00
JUNIOŘI: 19. kolo, po 29.1.2024
HC Motor České Budějovice České Budějovice - Mountfield HK Mountfield HK
18:15