Akademie ČH
st 18.1.2023 | Eva Šafranková

Hvězdy měsíce prosince: Petr Moravec, Jakub Jón, Filip Růžička

V novém roce mají mládežnické kategorie již několik zápasů za sebou, a tak je načase představit si její hvězdy za měsíc prosinec. Trenérský štáb okolo Jiřího Janouška ml. ukázal na Petra Moravce a v dorostu byl oceněn kapitán Jakub Jón. Oba jsou nejproduktivnějšími hráči svých týmů. Mezi deváťáky byl vybrán brankář Filip Růžička.

Petr Moravec: Potřebujeme sbírat víc bodů

PetrMoravec
Bilance v prosinci:
5 zápasů
3 góly
3 asistence
+/- 0

Juniorem měsíce byl zvolen Petr Moravec. „Jsem za toto ocenění rád, ale je to určitě i týmový výsledek. Udělali jsme nějaká vítězství a body, takže za to můžu děkovat týmu,“ říká nejproduktivnější hráč aktuálně třináctého a tedy předposledního celku DHL extraligy juniorů. V prosinci nejstarší hradečtí mládežníci odehráli sedm utkání a čtyřikrát odcházeli jako vítězové. „Nebyly to špatné zápasy, na druhou stranu tři prohry jsou taky dost. Musíme brát každou výhru a každý bod,“ velí do dalších duelů devatenáctiletý hokejista.

V posledním kalendářním měsíci si oblékl i dres Kolína a hradeckého A-týmu. Kromě toho nastoupil do pěti juniorských mačů, ve kterých si připsal šest bodů (3+3). „Samozřejmě to není špatné, určitě jsem za to rád,“ říká skromně. „Teďka jsou ale důležité ty týmové body, několik jsme jich nasbírali, ale potřebujeme jich víc,“ dodává. Mladý útočník byl nejvíce vidět v utkání v derby, které bylo na programu hned na začátku prosince a Mountfield v něm přehrál Dynamo 2:1 v prodloužení. „Mory“ si připsal jeden gól, na rozhodující branku přihrál a ve statistice pravdy se dostal na hodnotu +2. „Zápas s Pardubicemi je vždycky důležitý vzhledem k tomu, že jsou víceméně vedle nás v tabulce. Byli jsme spokojení, že jsme ho zvládli vítězně. A že jsem přispěl, to jsem byl jedině rád,“ neskrývá svou radost sedmý nejlepší střelec soutěže.

Na sklonku každého roku se koná Mistrovství světa do 20 let. Již potřetí v řadě bylo v Kanadě, tentokrát se hlavním dějištěm stal Halifax. Čeští junioři na tomto šampionátu předváděli výborné výkony a nakonec získali stříbrné medaile. Tuto radost s nimi bohužel nemohl sdílet Petr Moravec, který se do finální nominace nedostal. „Bylo mi to hodně líto a docela mě to vzalo. Ale řekl jsem si, že jsem do toho dal všechno a že to tak prostě je. Přenesl jsem se přes to a pokračuje se dál,“ líčí své pocity mladík, jenž v minulé sezoně nastupoval ve WHL za Tri-City Americans.

Jakub Jón: Snažím se kluky vést a motivovat je

JakubJón
Bilance v prosinci:
4 zápasy
3 góly
7 asistencí
+/- +2

Mezi dorostenci byl vybrán Jakub Jón, který v nadstavbě nasbíral 17 bodů a s bilancí 8+9 je vůbec neproduktivnějším hráčem Východočechů. Ze získání ocenění hvězdy za minulý měsíc byl příjemně překvapen. „Jsem rád, že mě trenéři zvolili. V tomto měsíci se mi dařilo i bodově,“ říká útočník, jenž během čtyř prosincových zápasů zaznamenal rovných 10 kanadských bodů (3+7). Hodně se podílel na výhře 7:5 proti Vítkovicím, kdy dvakrát skóroval a třikrát se zapsal jako asistent. „Myslím si, že to je díky klukům, protože si rozumíme a umíme si dobře nahrát,“ zamýšlí se.

V prosinci se dorost utkal se dvěma týmy z hlavního města, Mladou Boleslaví a Vítkovicemi. Jeho bilance vítězství a porážek je vyrovnaná a dala by se rozdělit přesně napůl. Může se spolehnout na své přesilovky, protože jejich úspěšnost využití má lehce nad 31 %. „S kluky si na přesilovce hodně rozumíme a umíme si to tam dát, takže i díky tomu nám to tam padá,“ popisuje důvody nejlepší početní výhody v soutěži šestnáctiletý hokejista.

V nadstavbě mají dorostenci zatím za sebou dvanáct kol. Stihli se střetnout s mančafty, které v letošní sezoně ještě nepotkali. Její průběh hodnotí vcelku pozitivně i hráč s číslem 13. „Myslím si, že je to určitě dobré. Zatím tam máme vždycky výhru a prohru, a to nás brzdí. Jinak bychom byli výš. Myslím si ale, že hrajeme dobrá utkání. Jenom někdy máme výpadky a moc se nám nedaří.“ Nejen výkony, ale i jeho role coby kapitána je důležitá v rámci týmu. „Snažím se kluky vést a motivovat je. Jsem rád, že můžu být kapitán a nějak to řídit,“ pochvaluje si. Okusil si také dva juniorské mače, během kterých si zapsal dva body. „Je to samozřejmě rychlejší. Jsem ale rád, že můžu mít zkušenosti se staršími kluky, kteří mně pomáhají a snaží se mě podporovat,“ uzavírá 174 cm vysoký útočník.

Filip Růžička: Olympiáda dětí a mládeže bude maximum v mé dosavadní kariéře

FilipRůžička
Bilance v prosinci:
2 zápasy
2 porážky

Nejmladším z trojice hvězd měsíce byl oceněn Filip Růžička z kategorie 9. tříd. „Je to super, že jsem se stal hráčem měsíce. Cítím se dobře a věřím, že to takhle půjde i dál,“ odpovídá osmý nejlepší brankář nadstavbové skupiny číslo jedenáct. Právě v ní deváťáci odehráli prozatím patnáct zápasů. Až v ní zakusili hořkost porážky. Je tedy zjevné, že je náročnější oproti základní části. „V nadstavbě jsou mnohem lepší týmy a padá tam víc střel,“ popisuje rozdíly hokejista, jenž v prosinci odchytal dvě utkání.

V neděli startuje jubilejní 20. ročník Olympiády dětí a mládeže, která se bude konat na území Královéhradeckého kraje. Účastníkem bude i sám Filip. „Na olympiádu se těším hodně. Bude tam nervozita, ale doufám, že jako celek předvedeme výborné výkony. Bude to asi maximum v mé dosavadní kariéře. Chtěli bychom hrát play-off a pak se dostat co nejdál,“ neskrývá své nadšení a ambice celého týmu. Jistě budou chtít využít i výhodu domácího prostředí. „Je super, že nemusíme jezdit daleko. Hrát před domácími fanoušky je vždycky dobré. Snad ukážeme, že doma jsme tady my,“ komentuje čtrnáctiletý mladík.

Ačkoliv je Filip Růžička mladým gólmanem, vytyčil si cíle, které by rád v budoucnu splnil. „Chtěl bych se dostat do dorostu, kde bych odchytal pár zápasů. Až budu starší, tak bych se rád představil i v extralize,“ říká deváťák, jenž v letošní sezoně vychytal jedno čisté konto. Samozřejmě sleduje své starší kolegy, kteří taktéž hájí brankoviště. „V NHL se mi hodně líbí Marc-André Fleury a v české extralize Jan Růžička. Není to ale kvůli tomu, že máme stejné příjmení. To je jen pouhá náhoda,“ uzavírá s úsměvem hráč s číslem 2.