Akademie ČH
so 26.11.2022 | Petr Koval, Jan Brůna

Hvězdy měsíce října: Jan Kasal, Štěpán Černý, Tomáš Koklar

Mládežnické soutěže jsou v plném proudu. A i proto je čas představit si hvězdy jednotlivých kategorií za měsíc říjen. Ve druhém měsíci sezony 2022/23 se trenérům nejstarší mládežnické kategorie líbil brankář Jan Kasal. V dorostu ukázal Václav Pánek na Štěpána Černého, jenž coby obránce zaznamenal v sedmi zápasech deset bodů. V týmu 9. třídy byl oceněn Tomáš Koklar, který mimo jiné řídil vítězství v derby dvěma body.

Jan Kasal: Máme skvělou partu, věříme, že se zvedneme

JanKasal
Bilance v říjnu:
6 zápasů
úspěšnost 93,21 %
průměr 2,16

Juniorem měsíce trenéři vybrali brankáře Jana Kasala. „Samozřejmě si toho vážím. Myslím si ale, že to není zas tak podstatná věc, co bych měl řešit. Ale určitě to udělá radost a pozvedne sebevědomí,“ říká gólman aktuálně třináctého celku DHL extraligy juniorů. „Postavení v tabulce určitě není ideální. Pozitivně se dá hodnotit poslední výhra 7:0 nad Zlínem, což nás může nakopnout. Máme skvělou partu. Pořád se snažíme hrát tak, jak nejlépe umíme. Sice to teď úplně nevychází, ale věříme, že se semkneme a zvedneme,“ dodává.

Jan Kasal odchytal v říjnu při absenci Maria Žalčíka šest zápasů, ze kterých jeho tým vybojoval pět bodů. Osobní statistiky měl však skvělé – úspěšnost zákroků vyšplhal na 93,21 % a byl jasným brankářem číslo jedna. „Nemyslím si, že bych byl jasná jednička. Máme to s Máriem napůl – každý odchytá svoji část sezóny. Jestli se povede někomu dobře odchytat zápas, je na trenérech, kdo půjde do dalšího utkání. To tak většinou bývá. Není jasná pozice. Mario byl zraněný, takže proto jsem teď chytal víc,“ vysvětluje sedmnáctiletý hokejista.

Ten už si vyzkoušel i dospělý hokej v druholigovém Hronově. „Sám jsme si říkal, že v tom bude velký rozdíl. Ale myslím si, že oproti juniorce to není zas tak jiné. Akorát jsou hráči silnější. Rozhodně je to přesnější, tvrdší a střely jsou razantnější. Jelikož jsou všichni větší a já nejsem žádný obr, je pro mě celkem složité koukat přes hráče před bránou,“ komentuje s úsměvem. A jaké jsou týmové cíle juniorky? „Zápasů je pořád dost. Když se začne dařit, ani play off není nereálné. Ale pohybovat se ve středu tabulky by pro nás teď asi bylo nejlepší řešení. Nechci tím říkat, že nechci myslet na ty nejvyšší ambice. Ale myslím si, že tohle je teď v hlavách všech a je to náš cíl,“ uzavírá brankář, jenž byl v listopadu v širším výběru reprezentace U18 a měl by dostat šanci na letních kempech.

Štěpán Černý: Reprezentace je odměna za práci v klubu

ŠtěpánČerný
Bilance v říjnu:
7 zápasů
1 gól
9 asistencí
+/- +6

Štěpán Černý patří společně se spoluhráčem Jakubem Aschenbrennerem mezi trojici nejproduktivnějších obránců extraligy dorostu. Za své působení v Mountfieldu si hvězda měsíce října vybojovala i pozvánku do reprezentace. „Byl jsem určitě rád, že jsem byl pozvaný na kemp do Příbrami. Je to odměna za tvrdou práci v klubu,“ říká bek, jenž proti Švýcarsku zaznamenal asistenci a podílel se na vysoké výhře 6:0.

Produktivní obránce zaznamenal v říjnu deset bodů v sedmi zápasech. „Určitě je to hlavně díky přesilovkám. Myslím si, že nám to docela vychází. Trenéři mi říkají, ať se tam tlačím a podporuju útok. Zatím mi to celkem vychází a boduju,“ glosuje patnáctiletý hokejista. Jeho týmu se podařilo splnit první cíl, když postoupil do nadstavby. „Nebylo to úplně jisté, museli jsme porazit Pardubice. Byl to těžký zápas, ale zvládli jsme to. Pak jsem to už jen potvrdili výhrou nad Budějovicemi. Postoupili jsme, takže jsme spokojení. Uvidíme, co dál,“ doplňuje.

A co čeká od nadstavby Štěpán Černý? „Budou tam noví soupeři, proti kterým jsme letos nehráli. Určitě bude mít nadstavba vyšší kvalitu, bude rychlejší a budeme se muset na každý zápas připravit. Postoupily lepší týmy, každá ztráta bude klíčová. Pokud někde tým ztratí body, bude těžké to dohnat, uvědomuje si nejlepší dorostenec za měsíc září.

Tomáš Koklar: Je to o tom, aby střelec zvolil správný prostor

TomášKoklar
Bilance v září:
6 zápasů
5 gólů
3 asistence

Nejmladším z trojice hvězd měsíce byl vybrán Tomáš Koklar z kategorie 9. tříd. „Rozhodně je to super, jsem za to rád. Budu na sobě dál makat, abych ocenění dostal i v dalších měsících,“ odpovídá bek nejmladší kategorie, která vstoupila ze všech celků akademie do nového ročníku vůbec nejlépe.

„Daří se nám dobře. Jen nám nevyšly dva zápasy po sobě proti Boleslavi a Liberci. Z nich jsme se ale poučili. Pak jsme dvakrát vyhráli a posunulo nás to dál. Na to určitě budeme chtít navázat,“ říká hráč týmu, který se aktuálně v nadstavbě nachází na třetím místě. Lvi však ztrácí na první Liberec jen čtyři body. Severočeši ale mají jeden zápas k dobru.

Šikovný útočník v říjnu zaznamenal osm bodů v šesti zápasech. Gólem a asistencí pomohl i k vítězství 4:1 nad Pardubicemi. „Kluci mi to výborně připravili. Já jen zvolil správný výběr místa. Vždycky je to i o tom, aby střelec počkal na správný prostor v brankářově postoji a pak to jen zakončil,“ a právě derby čeká na deváťáky už v neděli. „Bude to zajímavé. Hrajeme u nich, takže to bude jiné. Musíme se na to pořádně připravit, abychom je porazili,“ uzavírá hokejista, který by se rád vydal na střední školu aplikované kybernetiky nebo sportovní management.