Akademie ČH
st 29.3.2023 | Eva Šafranková

Hvězdy měsíce února: Vito Idžan, Adam Novotný, Filip Klíma

Nejkratší měsíc v roce je již nějaký čas minulostí, a tak je ideální prostor si představit hvězdy mládeže za únor. Tentokrát se trenérům líbili útočníci. Z juniorky byl totiž zvolen Chorvat Vito Idžan, mezi dorostenci si ocenění zasloužil český reprezentant Adam Novotný a v deváté třídě byl vybrán Filip Klíma.

Vito Idžan: Začátek února se nám povedl zaslouženě

VitoIdžan
Bilance v únoru:
3 zápasy
1 gól
+/- +2

Na začátku února zažili nejstarší mládežnici sérii tří výher a pokaždé inkasovali jen jednou. U toho nechyběl ani Vito Idžan. „Před těmito zápasy jsme nehráli tak dobře, ale snažili jsme se tvrdě trénovat a začátek února se nám povedl zaslouženě. Jsem šťastný, že jsem pomohl týmu udělat dobrý výsledek,“ říká útočník juniorů. Osobně se podílel na vítězství 5:1 proti Mladé Boleslavi, když vstřelil gól a ve statistice pravdy si připsal +1. „Myslím si, že tento zápas byl jeden z nejlepších v sezoně. V první třetině jsem zblokoval nějaké střely a na ledě jsem se cítil velmi dobře,“ vzpomíná.

Po zbytek měsíce se Lvi z pěti odehraných duelů radovali již pouze jednou a tím pomalu ztráceli naději na postup do vyřazovacích bojů. „Únor jsme začali velmi dobře, když jsme třikrát za sebou vyhráli, ale potom jsme trochu zpomalili. Je to škoda, protože kdybychom vyhráli o několik zápasů víc, mohli jsme postoupit do play-off,“ mrzí devatenáctiletého hokejistu. Východočeši se nakonec umístili se 62 body na třinácté, tedy předposlední příčce. Tím si ale zajistili setrvání v DHL Extralize juniorů i v příští sezoně. „Je to pozitivní, protože to byl v jednu chvíli náš cíl,“ přiznává hráč s chorvatskou národností.

Vito Idžan okusil i druhou ligu, ve které během druhého kalendářního měsíce odehrál za Vrchlabí tři utkání. „V juniorském hokeji není tolik času jako ve druhé lize, ale na druhou stranu je to více fyzičtější a hrají v ní kluci s mnoha zkušenostmi,“ hledá rozdíly mezi těmito dvěma soutěžemi hradecký levák. „Za tuto příležitost jsem rád, protože to jsou nové zkušenosti v seniorském hokeji,“ uzavírá forvard, jenž dres Mountfieldu obléká druhou sezonu.

Adam Novotný: Nejdůležitější je, aby se dařilo celému týmu

AdamNovotný
Bilance v únoru:
6 zápasů
2 góly
2 asistence

Adam Novotný uzavíral trojici nejproduktivnějších hradeckých hráčů v rámci nadstavby dorostu, před ním byli pouze Jakub Jón a Dominik Pavlík. Právě Novotný získal ocenění hvězdy za měsíc únor. „Je to hezké a jsem samozřejmě rád, že mě trenéři zvolili. Myslím si, že to byl docela povedený měsíc a doufám, že to bude takto pokračovat,“ neskrývá svou radost útočník, který měl v únoru bilanci 2+2. „Se svými výkony jsem spokojený. Myslím si, že dva góly nejsou úplně špatné, ale pro mě je stejně důležitější tým, aby se mu dařilo,“ dodává.

V únoru se však dorostencům příliš nedařilo. Ze šesti odehraných zápasů se radovali jen dvakrát. „Myslím si, že utkání byla velmi vyrovnaná. Nebylo to, že bychom prohráli jednoznačně. Vždycky jsme se soupeřem drželi krok, chyběly tomu maximálně góly,“ komentuje devátý nejlepší střelec nadstavby. Ovlivnit to mohl i fakt, že Lvi hráli venku čtyřikrát za sebou. „Možná to malou roli mohlo hrát. Když se hraje doma, je to samozřejmě pohodlnější a ve všem lepší,“ potvrzuje. Bodově se mu nejlépe povedl duel proti Zlínu (1+1). „Myslím si, že to byl povedený zápas. Gól jsem dal v prvním střídaní, takže to bylo taky dobré pro spoluhráče, protože se pak hraje i týmu lépe,“ vrací se k vítěznému mači patnáctiletý levák.

Svou formu ukázal rovněž v nadstavbě. O tom svědčí i status třetího nejproduktivnějšího plejera Mountfieldu (13+10). „Hráče vždycky potěší, když se mu daří individuálně. Jak už jsem ale říkal, nejdůležitější je, aby se dařilo celému týmu,“ říká 183 cm vysoký hokejista. Díky tomu si řekl o pozvánku do reprezentace v kategorii U16 na Turnaj tří zemí, kde dokonce jednou skóroval. „Hrát v reprezentaci je obrovská zkušenost. V prvních utkáních figuruje trochu nervozita, ale pak to z člověka spadne, když jde na led. Pomáhala tomu i neskutečná atmosféra, fanoušci byli skvělí,“ líčí své dojmy forvard s číslem 16.

Filip Klíma: Celou sezonu máme problém se zakončením

FilipKlíma
Bilance v únoru:
6 zápasů
1 gól
+/- 0

Nejmladším z trojice hvězd byl vybrán Filip Klíma z deváté třídy. „Je to pro mě velká čest. Musím poděkovat trenérům za to, že mě vybrali, ale poděkování patří taky mým spoluhráčům,“ odpovídá čtrnáctiletý útočník. V únoru Lvíčata odehrála celkem šest utkání, z nich ale pouze dvě vyhrála. „Celou sezonu máme problém se zakončením, nedávali jsme moc gólů. Navíc se nám většinou nepovedla první třetina a pak už jsme gólové manko nedotáhli,“ zamýšlí se nad možnými příčinami týmového neúspěchu hráč s číslem 16.

Bodově se nejvíce prosadil v zápase proti Liberci, když dostal svůj mančaft do vedení. Mountfield dokonce vedl 2:1, ale nakonec prohrál 2:4. „Nehráli jsme úplně nejhůř, ale zase nás trápilo zakončení. Myslím, že jsme tam měli hodně tutovek, ty jsme však neproměnili,“ komentuje mladík, jenž doposud v nadstavbě nasbíral 13 kanadských bodů. Hradecký mančaft se může pyšnit pouze 203 trestnými minutami, což znamená druhé nejnižší číslo. „Snažíme se hrát čistě a co nejvíc v plném počtu, aby byly síly vyrovnané. Určitě nechceme hrát ve čtyřech, i když v oslabení jsme dávali dost gólů,“ říká šikovný pravák.

Jako správný hokejista i sedmý nejproduktivnější hráč Východočechů vzhlíží ke zkušenějším a snaží se jimi inspirovat. „Mým hokejovým vzorem je od dětských let Connor McDavid,“ poodhaluje. V hradeckém A-týmu má dokonce svého jmenovce Kevina Klímu, kterého rovněž sleduje. „Příbuzní nejsme, ale když jsem v Hradci na hokeji, tak ho sleduji, jak hraje. Je hodně rychlý a má šikovné ruce,“ uzavírá deváťák, jenž si v lednu zahrál na Olympiádě dětí a mládeže, kde Královéhradecký kraj obsadil čtvrté místo.