Akademie ČH
so 22.10.2022 | Lukáš Picek, Tomáš Kalas

Hvězdy měsíce září: Matěj Havlíček, Vojtěch Aschenbrenner a Radek Vencl

Sezona začala a hradecká akademie má za sebou první várku zápasů. Zatímco juniorům se vstup do nového ročníku vůbec nevydařil, 9. třída ještě v probíhajícím ročníku neprohrála. Špatně si nevedou ani dorostenci, kterým v jejich skupině Extraligy dorostu náleží třetí příčka. Z juniorů jakožto hvězdu měsíce vybrali trenéři obránce Matěje Havlíčka, z dorostu pak předsezónní posilu Vojtěcha Aschenbrennera a z 9. třídy obránce Radka Vencla.

Matěj Havlíček: Chceme konečně začít vyhrávat

MatějHavlíček
Bilance v září:
9 zápasů
0 gólů
3 asistence
+/- -5

Z juniorského kádru byl mezi mládežnické hvězdy úvodního herního měsíce vybrán obránce Matěj Havlíček. „Toto ocenění mě moc potěšilo a velmi si ho vážím. Nicméně bych byl mnohem šťastnější, kdyby se týmu začalo dařit a kdybychom přidali další body do tabulky,“ staví tým nad sebe mladý kapitán. Junioři ze šestnácti střetů nasbírali patnáct bodů a v tabulce jim připadá až dvanáctá pozice.

„Pro celou kabinu je to těžké období, nikdo z nás se s takovým startem nesetkal. Z minulých let jsme byli zvyklí vyhrávat, ale najednou to nejde,“ hodnotí obránce upřímně. Koncem září se přitom zdálo, že by nepříznivá forma mohla být prolomena. Mladým Lvům se podařilo zvítězit nad silným Třincem a den poté padli až po nájezdech s lídrem z Vítkovic. Namísto obrácení karty však znovu přišla série porážek, navíc nejtěsnějším možným rozdílem. „Už je to velmi frustrující. Jak jsem říkal, byli jsme zvyklí vyhrávat, ale teď nemáme klid na hokejkách a postrádáme jistotu v zakončení,“ komentuje nedávné výkony kapitán Havlíček, který si začátkem října odbyl i debut v dospělé kategorii.

S partnerským klubem z Kolína absolvoval mladý obránce venkovní klání proti Jihlavě. „Byla to pro mě skvělá zkušenost a děkuji za tuto šanci,“ těší Matěje premiérový start mezi muži. A co považuje za největší rozdíl mezi juniorskou extraligou a Chance Ligou? „Je to hlavně o zkušenostech. V naší kategorii jsme všichni stejně staří, proti Jihlavě jsem ale musel čelit i dvakrát starším útočníkům,“ říká s úsměvem. Vítěznou premiéru v druhé nejvyšší soutěži ale nezažil. Dukla po gólu bývalého Hradečáka Patrika Miškáře totiž porazila Kolín 3:2.

Vojtěch Aschenbrenner: Chci si tuhle formu udržet

VojtěchAschenbrenner
Bilance v září:
5 zápasů
6 gólů
1 asistence
+/- +4

Mezi dorostenci byl nejlepším hráčem měsíce zvolen nováček Vojtěch Aschenbrenner, který se, společně se svým bratrem, připojil k týmu v létě po přestupu z Kladna. „Moc si toho vážím, obzvlášť, když je to tak krátce po přestupu. Ještě ale budu muset hodně makat, abych to potvrdil,“ má radost útočník po brzkém zisku tohoto ocenění. Jeho dvojče Jakub si rovněž nevede špatně, z pozice obránce už zaznamenal 16 bodů.

Aschenbrennerovi se daří především po střelecké stránce. Za jedenáct utkání nastřílel stejný počet gólů, a přidal i pět asistencí. „Zatím si to tu užívám. Střelecky si vedu dobře a jednoznačně si chci tuto formu udržet,“ pochvaluje si mladá letní akvizice. Úspěšně si vede i tým. Momentálně se nachází na třetí pozici ve své skupině Extraligy dorostu se ztrátou sedmi bodů na vedoucí Boleslav. „Chceme postoupit do play-off z nejlepší čtyřky. Osobně věřím, že můžeme skončit ještě výš,“ dodává.

Ne vždy je snadné zapadnout do nového kolektivu, v tomto případě se to však očividně povedlo. „Kluci mě i bráchu přijali výborně. Troufnu si říct, že tady máme skvělou partu, což je základ pro kvalitní výkony na ledě,“ chválí si nová posila své nové zázemí. Začátkem října i pocítil, jak chutná východočeské derby. Trefou do prázdné branky totiž zpečetil vítězství Lvů 4:2.

Radek Vencl: Snažím se poučit z chyb, nechci je v dalších utkáních opakovat

RadekVencl
Bilance v září:
4 zápasy
2 góly
1 asistence
+/- 0

Nejmladším z trojice hvězd měsíce byl vybrán Radek Vencl z kategorie 9. tříd. „Tohle ocenění pro mě znamená opravdu hodně. Na trénincích se snažím podat co nejlepší výkon a poté to zopakovat při zápasech,“ říká obránce nejmladší kategorie, která měla ze všech akademických celků nejlepší start do nového ročníku.

Za šest zápasů se devítce podařilo nastřílet 63 branek a bez jediné porážky ovládla tabulku základní části. „Ze začátku jsme vyhrávali utkání vysokými rozdíly, ale to ještě nebyla nadstavbová část. Teď už máme v programu těžší soupeře,“ říká bek. „V útoku jsme produktivní, ale v obraně to občas ještě není ono,“ hodnotí dále výkony týmu.

Nadstavbová část odstartovala pro 9. třídu zápasem v Litvínově, kde mladí Lvi získali dva body po výhře na nájezdy. „V Litvínově jsme ale neměli ztratit bod. Šancí jsme měli hodně, trochu nám nesedlo zakončení,“ komentuje Vencl poslední odehraný zápas na severu Čech.