Akademie ČH
pá 6.8.2021 | Jan Brůna

Jak na zdravou stravu? Mládeži přednášel výživový poradce

Pracuje třeba i s lezcem Adamem Ondrou, který se letos zúčastnil olympiády v Tokiu. Jeho rukama ale prošli další nejen profesionální sportovci. Řeč je o Tomáši Soukupovi, uznávaném výživovém poradci, jenž si ve středu 4. srpna našel čas i pro hradecké talenty. Těm přednášel o zdravé stravě, správném spánku a dalších věcech, které mladým Lvům mohou pomoci v jejich nadějné kariéře.

Doktor Tomáš Soukup ve středu zavítal do ČPP Arény, pro hradecké naděje měl totiž připraveno zajímavé povídání. „Trenéři mě vyzvali k tomu, abych pro hráče měl přednášku o regeneraci a stravování v průběhu jejich dne – před tréninkem, po tréninku a po zápase. Také jsem jim říkal, jak se stravovat den před utkáním nebo před náročným tréninkem a jakým způsobem suplementovat,“ představuje na úvod liberecký rodák.

Absolvent Univerzity Karlovy mluvil především o zdravé stravě. Jak moc si ji mají hráči mladého věku hlídat? „Myslím si, že pokud se chtějí hokejem živit a věnovat se mu dlouhodobě, měli by stravu řešit. Samozřejmě nemusejí kupovat doplňky výživy, ale o základ a kvalitu by se starat měli. Jsou natolik disciplinováni a vedeni tréninkem, že by si tohle měli doma vydiskutovat s rodiči a být schopni nad tím přemýšlet,“ říká vysokoškolský učitel.

Nedílnou součástí suché přípravy je i u akademiků posilovna. Tématem diskuse však může být, kdy začít se zvedáním těžkých předmětů, jelikož těla mladých sportovců se stále vyvíjí. „Tím, že trénink je strukturovaný, tohle všechno se řeší. Určitě je dobré tělo zatěžovat jak kondičně, vytrvalostně, tak i silově. Začal bych vždycky nejdřív s vlastním tělem, než začnou tahat nějakou zátěž. Záleží ale na dispozicích konkrétního hráče; kdo je už od přírody hodně osvalený, bude dobře tolerovat silové jednotky,“ vysvětluje maratonský běžec.

Velkou kapitolou přednášky byl i spánek, který by hokejisté rozhodně neměli podceňovat. „Spánek je velmi důležitý, protože veškerá hormonální regenerace a stabilita je na něm závislá. Pokud mají hráči spánkovou deprivaci, projevuje se to kromě snížené výkonnosti a horšího trénování také na výkonu mentálním a ve škole – špatné známky, nesoustředěnost, nervozita,“ uzavírá Tomáš Soukup.

„Hráči musí převzít zodpovědnost i sami za sebe, nikdo to za ně neudělá.“

Jaroslav Svoboda (o zdravé stravě mladých hokejistů)

Z dvouhodinového povídání mohou kromě plejerů čerpat rovněž hradečtí trenéři, kteří si ho nanejvýš pochvalovali. „Jsme rádi, že se nám s takovou kapacitou v oboru, jakou pan Soukup je, podařilo domluvit přednášku pro naše mladé hráče. Pro kluky byla velice zajímavá a my doufáme, že si z ní odnesli spoustu postřehů, které jim pomohou v jejich budoucí kariéře,“ věří šéftrenér sportovního centra mládeže Tomáš Martinec.

Přednášku celou dobu bedlivě poslouchal také Jaroslav Svoboda, jenž se i mnohokrát zapojil do debaty. „Myslím si, že to byl takový všeobecný vhled do problematiky. Není to jen o sportovním výkonu, ale jedná se o skladbu spousty faktorů dohromady. Stejně tak nezáleží na jednom tréninku, zápase, ale jde o to, jak se člověk chová celý rok. Musí to být udržitelná fáze s neustálým rozvojem, kde je důležitý spánek i jídlo,“ hlásí kondiční kouč mládeže.

O stravě toho zaznělo skutečně hodně. Hlídají trenéři v tomto ohledu nějak své svěřence? „Spíše nabádáme. Nemáme ani nástroje k tomu, abychom je mohli hlídat, a bohužel nemáme možnost jim zajistit celodenní stravování tak, jak bychom si představovali. Nejsou na to možnosti místem ani finančně. Ale hráči musí převzít zodpovědnost i sami za sebe, nikdo to za ně neudělá,“ vykládá kouč.

Tomáš Soukup zmínil mimo jiné tréninkové deníky a překvapilo ho, že si je mladí Lvi zatím příliš nevedou. Je to tak jedna z variant, nad kterou se lze zamyslet do budoucna. „V klubu máme karty hráčů, kde si o nich vedeme nějaký základní přehled; jak jsou výkonní, jak byli zranění… Ale nejsou tam detaily osobního rozvoje, takže ten si kluci musí začít vést sami. Uvidíme, jestli to budeme zavádět plošně, ale u kluků, kteří mají perspektivu ve sportu něco dokázat, by měl být tréninkový deník nedílnou součástí jejich kariéry,“ líčí na závěr Jaroslav Svoboda.